SKUFFET: – Frp svarer ikke på henvendelser om kildeskatten, sier Ragnar Bjornvold, som er bosatt i Frankrike. SKUFFET: – Frp svarer ikke på henvendelser om kildeskatten, sier Ragnar Bjornvold, som er bosatt i Frankrike. Foto: Privat
1. oktober 2016

Underskriftskampanje mot kildeskatt

Skrevet av 

Ragnar Bjornvold (71) står bak en online underskriftskampanje i samarbeid med to pensjonistorganisasjoner med mange medlemmer i Thailand. Bjornvold er misfornøyd med Frp. Partiet opplyser at saken fortsatt er til behandling i regjeringen.

 

Kildeskatten ble innført 1. januar 2010. Det var daværende finansminister Kristin Halvorsen som var pådriver. Bakgrunnen for skatten var at en skulle hindre at skatteflyktninger overførte store pengesummer til skatteparadiser.

– Det man ikke tenkte på var at vanlige, ikke formuende borgere skulle bli tatt med i dragsuget, sier Bjornvold.

– Mange norske pensjonister må flytte tilbake til Norge da pensjonen ikke lenger dekker utgiftene til livsopphold. Det må være uønsket å få mange uføre og pensjonister tilbake til Norge, når landet ikke kan ta vare på de som er der i dag.

Bjornvold sier også at pensjonister i høy alder ikke nødvendigvis klarer å fremskaffe nødvendig dokumentasjon, og blir dermed skattlagt i to land samtidig.

 

– Regjeringen ikke lydhør

[ annonse ]

Kampanjen ligger på Underskrift.no og heter «Nei til skatt av norske pensjoner ved skattemessig utflytting». Den ble opprettet 8. september og har i skrivende stund passert 400 underskrifter. Kampanjen ble startet av facebookgruppen «Emigrerte pensjonister og uføre», men sluttføres nå i samarbeid med Noralliansen og Emigrant1.

– Det er nødvendig å nå ut til flest mulig, da regjeringen ikke er spesielt lydhør, sier Bjornvold til oss. – Frp gikk til valg på at denne skatten skulle fjernes, nå sitter de i regjering og gjør ikke noe, og svarer heller ikke på henvendelser.

– Hva er tidshorisonten din for denne kampanjen?

– Vi bør ha så mange underskrifter som mulig, minimum 1000, helst mye mere. Om nødvendig lar vi den stå til slutten av året.

 

Skatt og dårlig kurs

Ragnar Bjornvold har bodd seks år i Languedoc Roussilon syd i Frankrike. Han forteller at han via Facebook har fått kontakt med mange norske pensjonister i Thailand. 

– For minstepensjonistene er 180.000 kroner minus 20 prosent skatt og trygdeavgift, i tillegg til en sterkt svekket krone, ikke mye å leve av, og noe sosialkontor finnes ikke å henvende seg til, sier han. – Selv har jeg ingen problemer, men jeg er opptatt av dette arbeidet, da jeg ser uretten som gjøres og fremdeles har litt energi igjen. De andre går etter hvert lei, men de støtter opp, selv etter mange års kamp.

 

Frp: – Fortsatt til behandling

Fremskrittspartiet var før valget i 2013 klare på at de ønsket å fjerne kildeskatten. Siv Jensen uttalte til Thailands Tidende 1. september 2013: «…en av de tingene mange utenlandsboende er opptatte av er kildeskatten. Den har vi stemt imot og forsøkt å reversere. Vi har ikke lykkes så langt, men det kan vi gjøre noe med hvis vi kommer i regjering etter valget.»

Etter dette er Siv Jensen blitt finansminister, med ansvaret for blant annet kildeskatten. Vi forhørte oss for to år siden om fremgangen i saken. Statssekretær Jørgen Næsje svarte da på Jensens vegne følgende:

– Vi foretar nå en gjennomgang av kildeskatten, slik regjeringsplattformen mellom Høyre og FrP lover. Gjennomgangen er basert på innspill fra stortingsgruppene til Høyre og FrP som holdt en høring med kildeskattorganisasjonene.

Da vi tok kontakt på nytt i denne måneden, var beskjeden fra Næsje den samme: – Gjennomgangen av kildeskatten er fortsatt til behandling i departementet.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2016 – 1. oktober 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge