[ annonse ]
Tre medlemmer av Khon Norway, fra venstre mangeårig styremedlem Roger Hågensen, tidligere leder Hans Trommestad og nåværende leder Steinar Nodland. Tre medlemmer av Khon Norway, fra venstre mangeårig styremedlem Roger Hågensen, tidligere leder Hans Trommestad og nåværende leder Steinar Nodland. Foto: Dag A. Ekeberg
1. april 2017

– Mange skatter kun til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Skatteetaten sier at utflyttede nordmenn er skattepliktige til Norge i fire år. Men foreningen Khon Norway kan opplyse at flere av dens medlemmer har fått refundert skatt fra første utflyttingsdag hvis de har betalt skatt til Thailand.

 

I norske skattelovgivning heter det at ved utflytting er man fortsatt skattepliktig til Norge i utflyttingsåret samt tre påfølgende år – den såkalte fireårsregelen. Dette står også påpekt i informasjonsbrevet som Skatteetaten sender til alle som melder utflytting. Der står det også at man skal forholde seg til skatteavtaler som Norge måtte ha med ens nye hjemland, men det står ikke noe om at skatteavtalen har fortrinnsrett overfor fireårsregelen.

Vi har snakket med tre erfarne medlemmer av interesseforeningen Khon Norway. De vil nå gjerne fortelle hvordan Skatteetaten opptrer. Det er nemlig slik at på tross av det de skriver til norske borgere, så har de vært nødt til å refundere trukket skatt i fireårsperioden hvis man dokumenterer at man har betalt skatt i Thailand fra utflyttingstidspunktet.

– De har lagt seg helt flate og refundert skatt til flere av våre medlemmer, opplyser leder i foreningen Steinar Nodland.

 

– Gjelder også i Thailand

Vi tok kontakt med Skatteetaten og stilte spørsmål til seksjonssjef Lene Solberg:

[ annonser ]

– Kan dere bekrefte at regelen om skattepliktig til Norge i utflyttingsåret samt tre påfølgende år ikke gjelder for de som flytter til Thailand og betaler skatt der, ifølge skatteavtalen mellom Norge og Thailand?

– Regelen om at man etter norske skatteregler anses som skattemessig bosatt i Norge i utflyttingsåret og i tre påfølgende år gjelder også for personer som flytter til Thailand og betaler skatt der. Når en person anses for skattemessig bosatt etter begge lands interne skatteregler, vil skatteavtalen regulere hvor vedkommende skal anses bosatt etter skatteavtalen. Dette vil få betydning for hvilket land som kan skattlegge forskjellige typer av formue og inntekt. Anses man skattemessig bosatt i Thailand etter skatteavtalen vil man i hovedsak betale sin skatt til Thailand.

 

– Veldig spesielt

Vi fremla dette svaret for Nodland, som hadde følgende å si: 

– Det er jo veldig spesielt at norske skattemyndigheter kan anse en norsk pensjonist som skattemessig bosatt i Norge i bortimot fire år etter at vedkommende meldte flytting til Thailand.

Nodland fortsetter: – Jeg mener også at skatteavtalen er mer generell enn at den bare skal gjelde «når en person anses for skattemessig bosatt etter begge lands interne skatteregler». En slik begrensning er ikke hjemlet i skatteavtalen mellom de to landene. 

 

Hva med kildeskatten?

Khon Norway stiller også spørsmål ved om kildeskatten holder mål i internasjonal skatterett. Nodland sier:

– Så vidt jeg har oppfattet er det internasjonal enighet om at en bilateral avtale har større tyngde enn interne lover på samme område. Så hvordan kan Norge etter at den bilaterale skatteavtalen med Thailand er inngått, vedta en intern lov på samme område, og kreve at denne interne loven skal ha forrang?

For øvrig nevner Nodland at det er få i Khon Norway som betaler kildeskatt:

– Hvem som gjør det synes å bero på tilfeldigheter.

 

Betaler til begge land

Når Norge gjør situasjonen vanskelig for utflyttede har medlemmene i Khon Norway svaret klart: De minimerer skatten ved å fordele inntektene mellom Norge og Thailand og får derfor skattefradrag i begge land. For eksempel kan lederen innrømme at han betaler skatt til Norge på 40 prosent av inntektene mens resten oppgis til beskatning i Thailand.

Foreningen har nå tilgang på et dataprogram som minimerer skatten basert på fradrag i begge land. De lokker med at folk som melder seg inn i foreningen får nyte godt av dette.

 

Store forskjeller i Thailand

Det er forskjell på hvor enkelt det er å betale skatt i Thailand. I utkantstrøk er det ofte slik at man bare tropper opp på det lokale Revenue Office og opplyser hvilken sum man ønsker å skattes av. I provinsen hvor Pattaya ligger, Chonburi, er de imidlertid vant til at nordmenn kommer og betaler skatt, og rutinene er klare: 

– Der trenger de kontoutskrift fra en thailandsk bank som viser overføringer fra Norge. Det blir beregnet skatt av totalsummen overført i løpet av et år, forteller Roger Hågensen.

---------------------------------

 

– Må spare penger til enkene

Foreningen Khon Norway ønsker å kommentere nyheten om at et regjeringsoppnevnt utvalg har anbefalt at enkepensjon kun skal gjelde i tre år, slik Thailands Tidende rapporterte i forrige utgave. De innrømmer at enkepensjonen for noen har vært en luksuspensjon. Unge thailandske enker av nordmenn har kunnet leve meget godt resten av livet på den norske pensjonen.

Men Khon Norway ønsker å være høringsinstans, for alt er ikke bare rosenrødt for enkene. Det må i det minste opprettes overgangsordninger hvis det blir slutt på etterlattepensjonen. For det er ifølge foreningen slik i Thailand at det er vanskelig å komme seg ut i arbeidslivet hvis man har passert 30 års alder og tidligere har vært hjemmeværende.

Tidligere leder i foreningen Hans Trommestad opplyser følgende: – Vi råder nå våre medlemmer til å begynne å sette til side penger, sier han. – Det er like greit å begynne nå, for det blir nok mest sannsynlig endringer. Da kan man spare opp et beløp som enken har å leve av.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)