[ annonse ]
Kong Bhumibol Adulyadej Kong Bhumibol Adulyadej Foto: Den thailandske stat
13. oktober 2016

Kong Bhumibol er død – ett års sørgeperiode

Skrevet av 
[ annonse ]

Juntaens leder Prayut Chan-ocha opplyst kl. 19.00 at kongen er død. Han døde kl. 15.52 i dag.

 

Kongens lange sykeleie forverret seg på søndag, og siden da har det strømmet til med thaier utenfor sykehuset Siriraj i Bangkok. Det er sorgmarkeringer over hele landet nå, og fellessendinger i regi av juntaen på alle kanaler. 

Sørgeperioden er satt til ett år. Det er lenge. Forrige gang det var en kongelig død, i 2008, dreide det seg om kongens eldre søster. Da var sørgeperioden på 100 dager.

 

Et hardt slag

Kong Bhumibol var en veldig viktig person for det store flertall av thaier, så forvent å se sorgmarkeringer over alt. Thaier anser dette som et indre anliggende, og forventer ikke at utlendinger skal delta i markeringene, men de ser selvsagt positivt på uttrykt medfølelse. Husk at dette er et hardt personlig slag for mange thaier, så dette er ikke tiden for spøk og latter. Ikke alle nasjonaliteter kan forestille seg dette, men nordmenn kan tenke tilbake til Kong Olavs død i 1991. 

[ annonser ]

 

Sørgeperioden

I sørgeperiodens første 30 dager skal flagget være på halv stang i alle offentlige bygninger og offentlig ansatte skal være kledd i svart, ifølge juntalederens tale. Ut over dette kan man forvente at underholdningsarrangementer i regi av det offentlige eller i et offentlig/privat samarbeid blir avlyst i hele perioden på ett år.

Når det gjelder privat underholdning som eksempelvis bar og kino kan man forvente at det blir stengt en periode. Vi kommer tilbake med oppdatering på dette området. Juntalederen sa kun at folket oppfordres til å bestemme seg for en passende lang sørgeperiode.

 

Stabile forhold, arverekkefølgen fulgt

Dette som nå har skjedd har ligget i bakhodet til thaiene i over 20 år, siden kongen hadde sin første hjerteoperasjon i 1995. De siste ti årene har han vært mye på sykehus. Mange thaier er i dag glad for at det er en stabil regjering i landet. Det er riktignok en militærregjering, men politisk stabilitet under et tronskifte er betryggende for mange. Vestlige medier har skrevet en del om potensiell strid om arverekkefølgen, men loven er klar, og juntalederen bekreftet da også i sin tale at arverekkefølgen vil bli fulgt. Det vil si at Kronprins Maha Vajiralongkorn overtar tronen. 

Les mer om Kongen og hans familie

 

Forrige begravelse

Det har vært kun fem fulle kongelige begravelser i Kong Bhumibols virketid. Den siste var i november 2008 og varte i seks dager. Da ble kongens eldre søster Galyani Vadhana gravlagt, i en imponerende forestilling til 300 millioner baht. Hun døde 2. januar 2008. På dødsdagen ble det kunngjort en sørgeperiode på 100 dager. Statsminister Surayud Chulanont opplyste at alle offentlige ansatte skulle kle seg i svart i 15 dager, mens regjeringsmedlemmer ifølge Wikipedia skulle være kledd i svart hele sørgeperioden.

(13. oktober 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)