[ annonse ]
Ungdomsbilde av kongeparet Ungdomsbilde av kongeparet Foto: Witcha Suyara
13. oktober 2016

Thailands kongefamilie

Skrevet av 
[ annonse ]

Kong Bhumibol er verdens lengst regjerende monark og har en sterk posisjon blant thaier. Han og Dronning Sirikit har fire barn – en sønn som er kronprins og tronarving samt tre døtre.

 

Kong Bhumibol Adulyadej (uttales Phumiphon Adunyadet) ble født i Cambridge, Massachusetts 5. desember 1927, hvor faren Prins Mahidol Adulyadej var tilknyttet Harvard University. Faren døde bare to år sendere, og Bhumibol tilbrakte mye av barneårene i Sveits. Det var først etter at andre verdenskrig var over at han bodde fast i Thailand. Landet hadde sitt første militærkupp i 1932, da Thailand gikk fra å være et absolutt monarki til å bli et konstitusjonelt monarki. Det var Bhumibols onkel Kong Prajadhipok som regjerte på det tidspunktet.  Han abdiserte i 1935, og Bhumibols bror, Ananda, ble konge i en alder av ni år. Landet var imidlertid styrt av et kongelig råd inntil familien kunne returnere fra Sveits etter andre verdenskrig.

Kongen møtte sin kommende ektefelle, Sirikit Kitiyakara, på en tur i Paris. Dronningen er datter av landets daværende ambassadør til Frankrike.

Kongens eldre bror, Ananda Mahidol, var konge nummer 8 (Rama VIII) i Thailand inntil han døde av et pistolskudd 9. juni 1946. Det var uklarhet rundt hendelsesforløpet, men til slutt ble to medlemmer av hoffet dømt og henrettet for mord på kongen.

 

Engasjement

Kong Bhumibol er engasjert på mange fronter. To store lidenskaper er fotografi og jazz. Favorittinstrumentet er saksofon. Berømte musikere som kommer til Thailand får gjerne invitasjon av kongen til å komme og spille.

[ annonser ]

Ellers er kongen kjent for sitt engasjement innen landbruk, spesielt bærekraftig jordbruk. Han har også patenter på måter å generere regn på. Det skjer ved å sprøyte kjemikalier fra fly.

Kongen var spesielt i tidlige år mye på reise rundt i landet, og ønsket ifølge rapporter at folk snakket «normalt» med ham og ikke behandlet ham som et gudeliknende objekt. Det thailandske språk har spesielle ord som skal benytte når man snakker med eller om de kongelige, men folk på landsbygda kjenner ikke nødvendigvis til alle ordene, og kongen lot ikke det være noe hinder for samtale, etter det man kan lese i en artikkel fra Time Magazine i 1999. Denne jordnærheten er en av tingene som gjør kongen populær.

 

Politikk

Det varierer hvor mye makt vestlige observatører tillegger det thailandske kongehuset. Noen sier at han i prinsippet ikke har mye makt, mens andre sier at kongen med sitt nettverk styrer det meste i landet. Sannheten ligger et sted i mellom. Kong Bhumibol bryter sjelden inn i politiske forhold, men når han gjør det har han åpenbart stor makt. Mest kjent er etter protestene i Bangkok 17–20. mai 1992, kalt Black May. Hundretusener av folk dro inn til Bangkok for å protestere mot kuppgeneralen Suchinda. Offisielle dødstall forteller om 52 døde demonstranter. General Suchinda ble kalt inn på teppet foran kongen og tv-kameraer og befalt å finne en fredelig løsning på problemene. Demonstrantene ble raskt gitt amnesti, og generalen gikk av som statsminister fire dager senere.

 

Majestetsfornærmelse og benådning

Thailand er ofte kritisert for sin lovgivning om majestetsfornærmelse, som sier at det er forbudt å kritisere kongen eller personer i hans familie og hoff. Strafferammen er 3–15 år pr tilfelle. Kong Bhumibol har ikke alltid vært like begeistret for loven, og sa ifølge The Nation i sin bursdagstale i 2005 at også kongen burde kunne kritiseres. Han er også kjent for å benåde folk som blir dømt, inkludert utlendinger.

 

Verdens rikeste monark

Forbes sier at Kong Bhumobol er verdens rikeste monark og estimerer verdiene til kongehuset til 30 milliarder dollar, altså drøyt 1000 milliarder baht. Det inkluderer mye eiendom, også sentralt i Bangkok. Thailandske myndigheter påpeker at midlene ikke er forvaltet av kongen som person, men av Crown Property Bureau (CPB). Det er likevel kongehuset som har kontrollen over denne instansen.

 

Kronprins VajiralongkornKronprinsen

Tronarving er Kronprins Maha Vajiralongkorn (foto: AmruFM, Wikimedia Commons) (født 28. juli 1952). Han er kongens nest eldste barn og eneste sønn, og ble i 1972 utnevnt til kronprins og tronarving. Kronprins Maha Vajiralongkorn (uttales Maha Wachira Longgån) har vært gift tre ganger og har åtte barn.

Hans første kone var Prinsesse Soamsawali. De giftet seg i 1977. Ekteskapet varte på papiret helt til 1993, da kronprinsen oppnådde skilsmisse via retten. Prinsesse Soamsawali bor i Pattaya og er fortsatt å se på TV som representant for kongefamilien.

Kronprinsen ble i 1994 gift med Yuvadhida Polpraserth og senere i 2001 med Srirasmi Suwadee. De var gift til 2014, da det ble inngått en mye omtalt skilsmisse. Hennes nære slektninger ble beskyldt og dømt for å ha utnyttet nærheten til kongefamilien til korrupsjon, og de mistet sine titler. 

Vajiralongkorn er utdannet helikopterpilot. Han har sin trening og utdanning fra USA, Storbritannia og Australia.

 

Prinsesse Sirindhorn

Prinsesse Sirindhorn (født 12. april 1955) er etter lovendringen i 1974 også en del av arverekkefølgen. Ved lovendringen fikk kvinner muligheten til å overta den thailandske tronen, vel og merke hvis det ikke finnes mannlige arvinger. Kongen har ifølge loven rett til å utpeke sin etterfølger blant sine barn, og må ikke velge den eldste sønnen. Men i mangel av en slik ordre blir det den eldste sønnen som overtar tronen.

Prinsesse Sirindhorn er ugift og veldig involvert i kongehusets gjøremål, og mens broren er utdannet i Vesten og orientert dit på mange måter, er hun mer opptatt av Asia, snakker kinesisk og er ofte på reise der.

 

Tre prinsesserFoto:

Prinsessene (fra venstre)  Ubolratana, Sirindhorn og Chulabhorn Walailak. (Foto: Peerapat Wimolrungkarat)

 

Prinsesse Ubolratana

Den førstefødte, Ubolratana (født 5. april 1951), sa fra seg sine kongelige rettigheter i 1972 da hun giftet seg med amerikanske Peter Ladd Jensen, som hun traff under studier ved MIT. Hun bodde i USA i 26 år til hun ble skilte i 1998 og returnerte til Thailand, hvor hun overrasket mange som en dyktig sanger og skuespiller.

 

Prinsesse Chulabhorn Walailak

Det fjerde barnet er Prinsesse Chulabhorn Walailak (født 4. juli 1957). Hun har naturvitenskaplig utdanning og er sterkt engasjert innen forskning, spesielt kreftforskning. Hun er mye benyttet som utdeler av forskningspriser.

 

Red. anm: Landets lov om majestetsfornærmelse begrenser hva som i Thailand kan skrives om kongefamilien. De som ønsker ytterligere informasjon kan søke for eksempel på Wikipedia.

(© Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)