Orakelet svarer: Miste statsborgerskap? Illustrasjonsfoto: Dag A. Ekeberg
1. januar 2017

Orakelet svarer: Miste statsborgerskap?

Skrevet av 

NB: Det kommer en oppdatering i denne saken i vår utgave 1. februar, etter korrespondanse vi for tiden har med UDI. Red.

 

Vår familie skal flytte til Thailand til våren. Jeg og min thailandske kone har nå et barn sammen, i tillegg til hennes barn fra et tidligere ekteskap. Vi ønsker at yngstemann også skal ha thailandsk statsborgerskap, siden vi skal bo i Thailand. Men vi vil ikke risikere at han mister sitt norske pass. Vi har fått sprikende svar fra ulike saksbehandlere i UDI og på ambassaden i Bangkok, så nå spør vi: Er det noen risiko forbundet med å søke thailandsk statsborgerskap for yngstemann?

FT, Sørlandet

 

Svar fra Orakelet: Vær forsiktig!

I skrivende stund er det fortsatt ikke tillatt med dobbelt statsborgerskap for nordmenn.  Det er imidlertid to politiske partier som de siste ukene har kommet på banen med holdninger til dette. Både Krf og Venstre signaliserer nå at de er tilhengere av å endre loven slik at nordmenn kan ha to statsborgerskap. Saken utredes av regjeringen. Utredningen skulle vært ferdig, men er tydeligvis forsinket.

Inntil det eventuelt blir en endring i norsk lov på dette området ville jeg ikke søkt om thailandsk statsborgerskap for deres sønn. Det kan meget vel gå bra, men det er en risiko forbundet med dette.

[ annonse ]

Som Thailands Tidende tidligere har skrevet, så får ikke den norske ambassaden beskjed fra thailandske myndigheter når nordmenn får innvilget thailandsk statsborgerskap. De er lovet slik beskjed, men får den altså ikke.

Men man vet jo ikke hva fremtiden bringer. Og hvis ambassaden av en eller annen grunn på eget grunnlag oppdager at sønnen deres er både thailandsk og norsk statsborger, plikter de å melde fra til Utenriksdepartementet hjemme, og de vil da sette i gang en prosess for å inndra det norske statsborgerskapet. 

Stadig flere vestlige land tillater dobbelt statsborgerskap, spesielt de siste 10-15 årene. Norge er eneste nordiske landet som ikke har endret loven, slik Thailands Tidende rapporterte i en artikkel om dobbelt statsborgerskap 1. september 2016 – en artikkel som i skrivende stund er lest over 25.000 ganger på nettet.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge