[ annonse ]
De fleste land hadde nedgang i antall statsborgerskap i Norge, men prosentvis var Thailands nedgang desidert størst. De fleste land hadde nedgang i antall statsborgerskap i Norge, men prosentvis var Thailands nedgang desidert størst. Kilde: SSB
31. mars 2019

Språkkrav ga stor pågang for statsborgerskap

Skrevet av 
[ annonse ]

Antall utlendinger som fikk norsk statsborgerskap gikk ned med ca. femti prosent fra 2017 til i fjor, men for thaiene var fallet mye mer dramatisk – fra 1666 statsborgerskap i 2017 til kun 300 i fjor. Årsaken skal være at mange thaier benyttet anledningen til å søke om statsborgerskap før strengere språkkrav ble innført i 2017, ifølge SSB.

 

10.300 utlendinger fikk norsk statsborgerskap i fjor. Thaier utgjorde kun 300 av disse. Mange thaier benyttet nemlig anledningen til å søke norsk statsborgerskap i 2016, da det ble kjent at det ville bli strengere språkkrav fra og med 2017. De som søkte i 2016 fikk stort sett innvilget statsborgerskapet i 2017, og derfor det meget høye tallet det året.

 

– Vi kan gjette på at ryktet om den kommende regelverksendringen spredte seg raskt fra utlending til utlending når først noen hadde fanget opp nyheten, sier Kåre Vassenden i Seksjon for befolkningsstatistikk hos Statistisk sentralbyrå (SSB).

 

– Det er neppe riktig å si at regelverksendringen «rammet» thailenderne spesielt, men i den nasjonalitetsgruppa fantes det ekstra mange som kunne gjøre noe med saken, fordi de hadde bodd lenge nok i Norge til å kunne få norsk statsborgerskap.

 

For å få statsborgerskap må man ha gjennomført noen hundre timer språkopplæring. Antallet avhenger av når du fikk oppholdstillatelse, og beskrives på denne siden hos UDI.

[ annonser ]

 

Statsborgerskap 1990-2018

VARIASJONER: Antall thaier som har fått statsborgerskap i Norge 1990–2018. (Kilde: SSB)

 

Vassenden sier at ikke alle forskere legger like mye vekt på regelendringen som forklaringsvariabel.

– Full klarhet i dette skal vi prøve å få i løpet av året i forbindelse med skrivingen av en rapport om statsborgerskapsendringer, sier han.

 

Regjeringen kunngjorde 6. desember 2018 at det skulle bli lovlig med dobbelt statsborgerskap i Norge. Dette vil tre i kraft fra 2020.

Men thaier har lenge hatt muligheten til å få norsk statsborgerskap og beholde sitt thailandske statsborgerskap, fordi norske myndigheter gjør et unntak for thaier, siden lovene i Thailand gjør det vanskelig å si fra seg sitt statsborgerskap.

 

Noe som gjør tallene for 2017 enda mer bemerkelsesverdig, er at UDI høsten 2016 midlertidig stoppet behandling av søknader fra thaier om statsborgerskap i Norge. Årsaken var et utspill fra thaiambassaden i Oslo som sådde tvil om hvorvidt det var lovlig for thaier å ha dobbelt statsborgerskap. Behandlingen av søknadene ble gjenopptatt i februar 2017.

 

LES (2017): UDI gjenopptar behandling av søknader om statsborgerskap

LES (2016): Ambassade skaper usikkerhet om statsborgerskap

LES (2016): Mange har allerede to pass

LES (2017): UDI: Thai-norske barn kan ha to pass

(© Thailands Tidende 31. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)