Yingluck Shinawatra ble valgt til statsminister i 2011. Yingluck Shinawatra ble valgt til statsminister i 2011. Foto: World Economic Forum
25. august 2017

Arrestordre utstedt på Yingluck Shinawatra

Skrevet av 

Kl. 09 i dag skulle tidligere statsminister Yingluck Shinawatra ha møtt opp i høyesterett for å høre dommen i saken om prisgarantien på ris – med strafferamme på 10 års fengsel. Men hun har ikke møtt opp, og retten har utstedt en arrestordre og utsatt saken en måned – til 27. september.

 

Yinglucks medhjelpere skal ha meddelt retten at hun har ubalanse i væsken i det indre øre og derfor ikke kunne møte opp, men retten har ikke mottatt noen legeerklæring, så de så seg da nødt til å utstede en arrestordre. Dette rapporteres av både Khaosod English og tv-kanalen The Nation.

The Nation har hatt levende sendinger fra Yinglucks bolig i Bangkok og utenfor Høyesterett, men har ikke sett spor etter henne.

Det har vært ulike vurderinger om Yingluck kunne anke saken hvis hun blir dømt. Men sannsynligvis kan hun det, siden den nye grunnloven åpner for den muligheten. Det er flere mulige utfall av saken. Det kan naturligvis også bli frifinnelse, eller ubetinget fengsel. Ekspertene har ikke klart å bli enige om hva det sannsynlige utfallet av saken blir.

Som kjent er Yinglucks bror, Thaksin Shinawatra, også på rømmen fra loven. Han flyktet landet som følge av rettsforfølgelse etter at han ble styrtet fra statsministerjobben av et militærkupp i 2006.

LES OGSÅ: Yingluck går av, demonstrasjonstog i Bangkok (9. desember 2013)

LES OGSÅ:Yingluck takket for seg, etterfølger valgt (7. mai 2014) 

LES OGSÅ: Thaksin fikk varm mottakelse i Norge (1. desember 2013) 

[ annonse ]

 

Prisgarantien som skar seg

Pheu Thai lovet i valgkampen i 2011 en prisgaranti på ris på minst 15.000 baht per tonn. Det er dette valgløftet som har versert i rettssystemet i årevis.

Etter at partiet vant valget – med Yingluck som statsministerkandidat – valgte de å innfri valgløftet. Beregninger som er gjort antyder at Thailand kan ha tapt i overkant av 500 milliarder baht på dette. Når det er sagt, så har det i mange år vært støtteordninger for risbønder, så det er ikke noe nytt at staten bidrar. De bidrar med lån til bønder i perioden rett etter rishøstingen – da markedsprisen er lav – slik at bøndene kan ha råd til å vente med å selge risen til prisen stiger.

 

Altfor høy pris

Det nye var at prisgarantien var satt på et høyt nivå, og at det viste seg at nivået oversteg markedsprisen betydelig. Dette førte til at risbøndene ikke ville kjøpe tilbake risen fra staten når den tid kom. Staten ble derfor sittende med enorme lagre ris – hvorav betydelige deler var av dårlig kvalitet eller begynte å råtne som følge av lang og dårlig lagring.

Det har beviselig vært mye korrupsjon i forbindelse med dette programmet til Pheu Thai, men det er uklart hvor mye av dette som kan lastes Yingluck. Mange rismøller spekulerte i programmet. De kjøpte rimelig ris fra utlandet som de solgte videre til staten for profitt. De kjøpte også ris av god kvalitet fra bønder, solgte den og kjøpte ris av dårlig kvalitet isteden – som de solgte videre til staten i henhold til prisgarantien.

 

Populisme vant valget?

Alt dette var konsekvenser av den populistiske valgpropagandaen som bidro til at Pheu Thai vant valget i 2011. De lovet å kjøpe opp «hvert eneste riskorn» uten noen øvre økonomisk ramme, ifølge en gjennomgang hos Khaosod English.

Yingluck er anklaget for som statsminister å ha unnlatt å ta affære når korrupsjonen og de store tapene ble kjent. Hennes forsvar har vært at hun kun hadde ansvar for den overordnede policyen, ikke detaljstyringen som ga rom for masse korrupsjon i ulike ledd.

 

Også sak mot handelsminister

I skrivende stund leses det i høyesterett en dom over Yingluck kollega i Pheu Thai-regjeringen, tidligere handelsminister Boonsong Teriyapirom. Anklagen mot Boonsong går ut på at han involverte private firmaer i en handelsavtale om ris mellom Kina og Thailand. 

Oppdatering [kl. 15:50]: Den tidligere handelsministeren er dømt til 42 års fengsel. Red.

(© Thailands Tidende 25. august 2017)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge