Marianne Bergseth trives som reisende. Her på tur med TV2. Marianne Bergseth trives som reisende. Her på tur med TV2. Foto: Dunderland
20. september 2017

Jorden rundt-reporter ønsker tips

Skrevet av 

Marianne Bergseth (34) skal besøke elleve land på tre måneder, som en av tre nordiske reportere hyret inn av KLM. Et av landene er Thailand. Hit kommer hun midt i oktober og skal være en uke. Bergseth tar gjerne imot tips og gode historier på sin facebookside.

 

Globetrotter og tv-profil Marianne Bergseth (34) fra Drammen søkte i sommer på jobben som omreisende reporter for de flyvende hollenderne i KLM. Flyselskapet fikk ikke mindre enn to tusen norske søknader til prosjektet, som naturlig nok er et skikkelig PR-stunt.

I tillegg til Bergseth er det plukket ut en svensk og en dansk reporter som skal reise rundt på kloden med samme formål.

Bergseth har tidligere laget serien «Hva med Thailand?» og «Veien til Amazonas» for TV2, og kunne juble da hun fikk beskjeden «You're hired!»

– Hvordan går man frem for å få en drømmejobb i kamp med to tusen andre?

– Hvordan jeg ble valgt er vanskelig å svare på, men jeg er i hvert fall ekstremt heldig og skal gi jernet for å gjøre en god jobb. Jeg har litt erfaring med reise og historiefortelling, men jeg er mer Onkel reisende Mac enn Bear Grylls. Kanskje det er derfor jeg ble valgt, for å vise at en helt vanlig person kan dra på slike eventyr.

FAKTA: Jorden Rundt med Marianne Bergseth

Bosted: Drammen

Yrke: Frilanser med 3 måneders engasjement som KLMs omreisende feelgood-reporter. 

[ annonse ]

Arbeidsinstruks: Spre reiseglede med gode, varme, positive og inspirerende reportasjer. 

Erfaring: Bl.a to reiseprogramserier for TV2, «Hva med Thailand» og «Veien mot Amazonas». Deltager i Robinsonekspedisjonen 2016, og programleder i «God Morgen Norge». 

Destinasjoner: Uganda, Kenya, Rwanda, Thailand, Kambodsja, Kina, Japan, Canada, USA, Brasil og Argentina.

Favorittland: Brasil.

 

Liker thaier og thaimat

– Du laget en TV2-serie fra Thailand i 2013, hva synes du om Smilets Land? 

– Jeg elsker folkene der. Varme, åpne og omsorgsfulle. Jeg følte meg godt ivaretatt der. Og så lager de sinnssykt god mat. 

– Hva gjør du når du er i Thailand, hvor liker du å reise?

Jeg har ikke reist så mye i Thailand enda, bortsett fra en grundig tur til Bangkok som ble til «Hva med Thailand?». Jeg vet at det finnes bøttevis med strender der, men jeg er ingen strandløve, jeg er ute etter eventyr. Språkmessig forstår jeg lite av thaiene, men kroppsspråk er effektivt.

Bergseth

Eventyrlysten gjelder også i norske farvann. Her på oppdrag for Redningsselskapet. (Foto: Privat)

 

Søker historier som rører

– Hva er du konkret ute etter å dekke? 

– Jeg leter etter historier som rører ved oss, som kan være så mangt. Det kan være noe godt som gjøres for miljøet, for mennesker eller for dyr. Det kan også gjerne inneholde litt humor, for eksempel skal jeg innom en by i Texas med tre innbyggere!

Bergseth lover at det ikke blir klisjéfylt, politisk, religiøst eller provoserende innhold, ei heller blir det typiske turistfeller hun rapporterer om. Målet er naturlig nok at KLM gjerne vil fylle kabinene sine med folk som blir inspirerte av reportasjene. 

– Det skal få følgerne til å få lyst til å dra og besøke disse stedene, møte disse menneskene og dyrene og bli inspirert til å dra på turer som gir noe.

Innholdet publiseres på KLMs Instagram-side, som linkes til en av KLMs nettsider.

 

Lite jetset-preget

– Hvordan løser du det tekniske? Blir du gående rundt med selfiestick med kamera festet i enden? 

– Jeg reiser med et kamera som også er et videokamera. Det vil også bli litt «behind the scenes» som publiseres på Instagram-kanalen. Jeg har med meg en del utstyr, men ting som er lett å dra med seg rundt.

– Det høres dyrt ut å ta tre måneder ferie uten inntekt i Norge. Må du betale alt utenom reisen selv?

– De dekker alt og vi får lønn. Vi har selvsagt ikke et «go crazy»-budsjett, men nok til å klare oss helt fint i tre måneder. Vi organiserer det meste selv på turene, men får altså økonomisk støtte som dekker utgifter forbundet med transport og overnatting, innenfor rimelighetens grenser, sier hun.

– Og på flystrekkene mellom destinasjonene skåles det på flyets første klasse?

– Nix, dette blir en tur som «alle» kan dra på. En mellomting mellom tur på høyt budsjett og backpacking. Smart, trygt og økonomisk.

Bergseth

Amsterdam to Everywhere, på KLMs regning.

 

Nordmenn for stive

– Har du på noen av dine mange reiser kommet til et land hvor du tenkte: Det er her jeg skulle vært født?

– Jeg føler meg vel egentlig hjemme overalt, men vi nordmenn kan være litt stive og innadvendte. Så jeg trives godt der kulturen er litt mer avslappet om jeg kan si det sånn. Der folk tar imot fremmede med åpne armer og tør å åpne seg. 

– Kommer du på en artig episode fra reisene dine? 

– En hendelse var da jeg tok tog til Murmansk. På toget snakket ingen engelsk, alt foregikk på russisk. Så jeg måtte bare gamble på at vi var «on time», og at stasjonen jeg gikk av på var Murmansk utifra tidstabellen. Jeg hadde flaks der, og gikk av på rett plass.

 

Drømmejobb 

– Har du et favorittland blant reisemålene du har vært på hittil?

Brasil og karnevalet i Salvador digget jeg. 

– Hva skjer etter turen, er drømmen å leve av å reise?

– Å leve av å reise er absolutt en drøm, skulle gjerne hatt det som fast jobb, ja. Men nå tar jeg de tre månedene her først, og om noen vil lage reise-tv med meg etter det er ikke det noe jeg ville sagt nei til. 

 

Fem kjappe: 

– Ris eller poteter? Poteter

– Tuk-tuk eller taxi? Tuk-tuk. 

– Drammen eller Bangkok? Bangkok. 

– Hilton eller Khaosan Road? Khaosan Road. 

– Strand i Thailand eller topptur i Norge? Ja, takk, begge deler!

 (© Thailands Tidende 20. september 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge