Ambassadør Kjetil Paulsen håper at saken mot 84-årige Sulak Siavraksa droppes. Ambassadør Kjetil Paulsen håper at saken mot 84-årige Sulak Siavraksa droppes. Foto: Dag A. Ekeberg
16. november 2017

Norges ambassadør: – Urimelig tiltale

Skrevet av 

Norsk ambassadør Kjetil Paulsen har engasjert seg i saken til 84-årig samfunnskritiker Sulak Siavraksa, som risikerer 15 års fengsel for å ha stilt spørsmålstegn ved en heltedåd utført av en thailandsk konge for over 400 år siden.

 

I går (15. november) inviterte ambassadør Kjetil Paulsen fire thailandske samfunnskritikere samt sin tyske kollega til sin residens for å snakke om menneskerettigheter. Saken mot  Sulak Siavraksa har vakt oppsikt i mange land. Folk finner det vanskelig å forstå at det thailandske lovverket kan brukes til å fengsle folk som setter spørsmålstegn ved historiske legender. Menneskerettighetsorganisasjoner har engasjert seg, og nå altså to europeiske ambassadører. Vi fikk kommentarer til møtet fra Paulsen:

Møte

SAMFUNNSKRITIKERE: Fra venstre tysk ambassadør Peter Prügel, samfunnskritiker Sulak Siavraksa, norsk ambassadør Kjetil Paulsen, Dr. Chayan Vaddhanaphuti fra Chiang Mai University, menneskerettighetsadvokat Somchai Homlaor og Dr. Surichai Wun’ Gaeo, sjef for Center for Peace and Conflict Studies på Chulalongkorn University. (Faksimile fra ambassadens facebookside)

 

Samarbeid med Tyskland

– Var det Norge som tok initiativ til dette møtet?

– Ambassaden har mange møter både med myndigheter og representanter for sivilt samfunn. Dette var et slikt møte, nå med sivilt samfunn. Initiativet ble tatt av min tyske kollega og meg selv.

– Er det noe spesielt samarbeid mellom Norge og Tyskland på dette området? Vi ble litt nysgjerrige på hvorfor akkurat Tyskland var med Norge på dette møtet.

[ annonse ]

– Neida, ikke noe mystikk i dette. En EU-ambassadør, en ikke-EU ambassadør. OK med litt balanse. 

 

Signal til juntaen?

– Vil Norge foreta seg noe mer for å forsøke å få anklagene droppet? Var dette møtet i offentlighet ment som et signal til juntaen?

– Ambassaden og norske myndigheter har ikke jurisdiksjon i Thailand. Vi kan derfor ikke utvirke at rettslige tiltaler frafalles, sier Paulsen, som fortsetter:

– Jeg synes det er urimelig at en akademiker tiltales for å ha skrevet en kritisk artikkel om ting som skjedde i Thailand for over 400 år siden. Dette ønsket vi å høre mer om. Møtet var ikke hemmelig. Derfor Facebook og Twitter.

– Det er  jo egentlig innlysende at dere ikke har jurisdiksjon i Thailand, spørsmålet var egentlig mer om dere forsøker å sende et signal til myndighetene her?

– Signal til myndighetene? Alt legges ut på Twitter og Facebook. Så får du tolke i vei.

 

Håper at saken droppes

facebooksiden til den norske ambassaden står det nå at de to ambassadørene vil følge saken nøye, og håper at myndighetene vil droppe tiltalen.

Det skal være femte gang Sulak Siavraksa er tiltalt for majestetsfornærmelse, men han har klart å bekjempe dem alle gangene, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner. Tiltalen denne gangen stammer fra en uttalelse i 2014, hvor han stilte spørsmålstegn om Kong  Naresuan virkelig nedkjempet en burmesisk prins i en duell på elefantryggen – mann mot mann. Det er snakk om Slaget om Nong Sarai i 1593, en viktig hendelse i thailandsk historieskrivning.

Slag

KJENT SLAG: Slaget hvor Kong Naresuan ledet en seiersrik arme mot burmeserne. (Foto: Wikipedia)

 

Tiltalt for møte i Chiang Mai

Det er også en annen sak ambassadørene følger, og det gjelder tiltalen mot Dr. Chayan Vaddhanaphuti ved Chiang Mai University. Han risikerer ett års fengsel for å ha arrangert en konferanse (The International Conference on Thai Studies) i juli i år. Juntaen benytter loven som forbyr ansamlinger på fem eller flere personer for politiske formål til å tiltale professoren. 

 

Valg neste år?

I meldingen på Facebook skriver ambassaden at det blir valg i Thailand i 2018. Vi spurte Paulsen:

– Dere skriver at det skal være valg her i 2018. Hvordan kan dere være så sikre på det når det tidligere stadig har vært utsettelser? Vet dere noe vi ikke vet?

– At det skal avholdes valg i Thailand i 2018 opplyses av landets myndigheter. Ambassaden kan ikke gjøre annet enn å referere til dette.

 (© Thailands Tidende 16. november 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge