[ annonse ]
Konsul Stig Vagt-Andersen har 17. januar siste arbeidsdag på konsulatet i Jomtien Garden. Konsul Stig Vagt-Andersen har 17. januar siste arbeidsdag på konsulatet i Jomtien Garden. Foto: Dag Ekeberg
16. oktober 2023

Ambassaden vil ikke bekrefte fortsatt eksistens for konsulat i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Det kan ta 1,5 – 2 år å få akkreditert en ny konsul. Så nordmenn må forberede seg på at de ikke har noe konsulat i Pattaya etter at det stenger 17. januar 2024. Kanskje blir det en permanent stengning. Vi har spurt ambassadøren og Pattaya-konsulen om dette.

 

Det er ingen nyhet at konsul Stig Vagt-Andersen har planlagt å pensjonere seg som honorær konsul i Pattaya etter 31 års virksomhet. 

 

Ambassaden har imidlertid ennå ikke funnet noen arvtaker.

 

Konsulatet vil ha feriestengt i desember 2023, men ha åpent igjen i januar frem til den 17.

 

Årsaken til gjenåpningen i januar er ifølge Vagt-Andersen at det er stor pågang i januar måned, ikke minst fra folk som ønsker pensjonsbekreftelse for årsopphold.

[ annonser ]

 

Konsulatet i Pattaya er offisielt et konsulat for nordmenn i fire provinser – Chonburi, Rayong, Chantaburi og Trat, men faktum er at mange andre også bruker konsulatet, ikke minst de mange nordmenn som har bosatt seg i Isan.

 

Vi har fått mange henvendelser om dette i det siste, fra folk som finner det tungvint å forholde seg til ambassaden i Bangkok.

 

Gjennomgangstema er at det er enkelt å kontakte konsulatet, og servicen der er upåklagelig.

 

Vagt-Andersen sier at det er ca. 1400 nordmenn som sokner direkte til konsulatet i Pattaya. 380 av disse er over 80 år gamle pr i dag. 

 

Vi har kontaktet ambassadør Astrid Emilie Helle i sakens anledning. Hun svarer på enkelte av våre spørsmål men lar andre spørsmål stå ubesvart.

 

LES: Ny ambassadør lover å lytte til nordmenn i Thailand (10. november 2022)

 

I facebookmeldinger har ambassaden skrevet følgende:

 

«Prosessen med å finne en ny honorær konsul i Pattaya er igangsatt, men vil, i Thailand som i andre land, ta tid. Dette innebærer at ambassaden ikke nå kan opplyse når eventuell ny konsul vil kunne tiltre.»

 

Hun vil ikke gi noe anslag på hvor lang tid det tar å få akkreditert en ny konsul, men vi får opplyst fra Vagt-Andersen at det kan ta 1,5 – 2 år. Dette på bakgrunn av at han tre ganger har vært gjennom prosessen, for hvert av de tre skandinaviske landene. Ikke minst kan det ta tid før guvernørene i de fire angjeldende provinsene gir sin offisielle godkjenning.

 

Han nevner også at det nyåpnede sveitsiske konsulatet i Pattaya startet godkjenningsprosessen allerede i 2021.

 

Vi spurte ambassadør Helle :

 

– Nordmenn er nå engstelig for at konsulatet skal legges ned. En grunn er at dere benytter fraser som «eventuell ny konsul». Kan dere her og nå bekrefte at konsulatet i Pattaya ikke vil legges ned?

 

– Som ambassaden tidligere har vist til er prosessen med å finne en ny honorær konsul i Pattaya igangsatt, men vil, i Thailand som i andre land, ta tid. Dette fordi det er en rekke formelle krav som skal oppfylles og godkjenninger som skal gis – både fra norske og thailandske myndigheter. En konsul kan bare representere ett land og thailandske myndigheter tillater kun norske eller thailandske statsborgere som norske konsuler. Ambassaden kan derfor ikke opplyse om når en eventuell ny konsul kan tiltre. 

 

– Men kan dere bekrefte at konsulatet i Pattaya ikke vil legges ned?

 

– Ambassaden har ikke noe å legge til på det nåværende tidspunkt ut over det svaret som ble sendt.

 

Thailands Tidende

Ambassadør Astrid Emilie Helle. (Foto: Dag Ekeberg).

 

Vi spurte også følgende:

 

– I Phuket er det en thailandsk konsul uten spesielt sterk tilknytning til Norge. Kan ikke en liknende løsning brukes i Pattaya? Det kan vel ikke være vanskelig å finne? Eller er dere på utkikk etter en nordmann evt. skandinav som konsul?

 

Dette spørsmålet er ubesvart (se under for relatert kommentar fra konsul Vagt-Andersen).

 

Vi spurte videre:

 

– Dere skriver at besøkstallet på konsulatet har gått ned. Hvor mye har det gått ned (ca.)?

 

– Konsulatet i Pattaya har vært i virksomhet i over 25 år og har gjennom årene hatt en stor portefølje med høyt servicenivå. De siste årene har imidlertid antall henvendelser til konsulatet gradvis blitt redusert sammenlignet tidligere år. Det kan skyldes mange forhold, bl.a. at antallet tilreisende ikke er tilbake på pre-covid-nivå, forhold knyttet til fastboende nordmenn og turistnæringen generelt. 

 

Vi har bedt om besøkstall for ambassaden og konsulatet i Phuket, for å sammenligne med tall fra Pattaya, men har ikke fått dette fra ambassaden. Vi har imidlertid noen tall fra konsulatet, se under.

 

Så skal det innføres et nytt online avtalesystem for ambassaden i Bangkok på samme dag som konsulatet stenges. Det vil si at man ikke lenger bare kan møte opp der. Vi spurte ambassadøren:

 

– Er det den (midlertidige) stengningen i Pattaya fom. 17. januar som gjør at dere skal innføre et avtalesystem?

 

– Ambassaden ønsker å innføre et avtalesystem for konsulære saker for å ivareta behov for bedre planlegging av henvendelser til ambassaden og mer forutsigbarhet for den enkelte besøkende. Dette gjøres uavhengig av situasjon for konsulatet i Pattaya.

 

Helle legger til:

 

– I hastesaker kan ambassaden kontaktes direkte som tidligere. Utenom ambassadens åpningstid kan man kontakte Utenriksdepartementets operative senter. Utenriksdepartementets operative senter (UDops) - regjeringen.no

 

Konsul Stig Vagt-Andersen har i sin karriere på 31 år tatt imot i overkant av 86 000 henvendelser fra de tre skandinaviske landene. 

 

Han var svensk konsul fra 1992 til 2004, dansk konsul fra 1998 til 2015 og norsk konsul fra 1998 til i dag.

 

Svenskene har nå et konsulat på Dusit Resort i Pattaya, med en thailandsk konsul. Danskene har ikke noe konsulat i Pattaya.

 

LES: Konsulat fra 85 til 100 prosent norsk (1. april 2015)

 

Konsulatet for skandinaviske land var først samlokalisert i Soi White House (Jomtien Beach) med virksomheten Ben Adisti Co. Ltd, som var et firma Vagt-Andersen drev, men solgte i 2015.

 

Etterpå flyttet konsulatet til Jomtien Garden, litt lengre syd på Jomtien Beach. Konsulen opplyser på spørsmål fra oss at bygningen tilhører hans firma og er leid ut til konsulatvirksomheten. Den ble lagt ut for salg tidligere i år.  

 

Vagt-Andersen påpeker at dette er en ulønnet jobb, et såkalt honorært konsulat. Han mener at det beste ville være å få en norsk eller skandinavisk arvtaker, som kjenner til det norske samfunnet.

 

I Phuket er det en thailandsk kvinne (Pornphan Sittichaivijitsom) som er norsk konsul, men det konsulatet har vesentlig lavere antall henvendelser enn konsulatet i Pattaya:

 

– En ny konsul må være velholden, siden dette er en ulønnet jobb. Normalt vil det si at man jobber i forretningslivet. Men de fleste nordmenn eller skandinaver i området her jobber i bedrifter hvor de kanskje er her kun 3-4 år før de blir sendt til et annet sted av firmaet de jobber for.

 

Når det gjelder besøkstallet på konsulatet, har Vagt-Andersen følgende å si (han påpeker at statistikken kun gjelder fysiske besøk, ikke via telefon og e-post):

 

– Vi hadde 6 183 besøkende i 2014, 4 334 i 2019 og 3 010  i 2022.

 

Han legger til:

 

– Det er klart at Covid reduserte antallet vesentlig. Det må også antas at det skyldes en generell nedgang i antall nordmenn (turister) samt en del oppgaver som er fratatt konsulatet, slik som bekreftelse av norsk førerkort, passøknad samt noen legaliseringsoppgaver og sjøfartsoppgaver.

 

Konsulen kan videre opplyse at gjennomsnittsalderen for søkere om pensjonsbekreftelse er gått opp fra 61 år i 2009 til 69 år i 2022. 

 

Antall nordmenn på ettårs oppholdstillatelse ved konsulatet i Pattaya var i 2015 1 499 personer, i 2021 786 personer og i 2022 1 095 personer.

 

Konsulatet har helt siden 2011 hatt en norsk medarbeider ved navn Nicolai Gram. Han sluttet tidligere i år. Vi spurte om årsaken til dette:

 

– Det var en tidsbestemt kontrakt og med reduksjon av antall ekspedisjoner var det ikke grunnlag for fortsettelse, svarer konsulen.

 

LES: Nytt norsk ansikt på konsulatet (1. august 2011)

 

– Hva vil være den største utfordringen hvis ambassaden velger en thai som konsul, slik de har i Phuket? I motsetning til en nordmann eller skandinav.

 

– Det er normalt at en thai utnevnes. For stort sett alle honorære konsulater i Thailand er det en thai som fungerer som konsul. Jeg tror det dreier seg om 80 prosent av konsulatene. 

 

– Du nevnte potensielle konsuler, som nordmenn som jobber i industrien her, men de som jobber for store konserner er her gjerne ikke så lenge. Så hva er alternativet? Førtidspensjonerte nordmenn? Eller nordmenn som driver egen forretningsvirksomhet her?

 

– Det vil normal ikke utnevnes konsuler som er pensjonert eller nær pensjonsalder. Det er et krav at honorære konsuler er vel fundert økonomisk sett og har lovlig opphold og virke i Thailand.

 

(© Thailands Tidende. 16. oktober 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)