Teamleader Somchai (tv.) hos redningsselskapet Ruamkatanyu Foundation i Bangkok. Teamleader Somchai (tv.) hos redningsselskapet Ruamkatanyu Foundation i Bangkok. Foto: Privat
19. desember 2017

– 80 prosent av dødsulykker skyldes alkohol

Skrevet av 

En erfaren livredder sier at 80 prosent av dødsulykkene han opplever i trafikken skyldes alkohol. Nyttårsutfarten er rett rundt hjørnet, og politiet står klare med promilletestene. Straffene er blitt strenge. Det blir som vanlig reportasjer i mediene og telling av ofre – selv om risikoen langs vegene faktisk er nesten like stor resten av året. En thaimann i Norge forteller om hvordan fyllekjøring på motorsykler var «kult».

 

To ganger i året fylles mediene av oversikter over dødsfall i trafikken. Det dreier seg om Songkran i april og den nært forestående nyttårsfeiringen. Thailand er nå det landet i verden med flest trafikkdrepte per innbygger, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). De estimerer antallet til 66 trafikkdrepte pr dag. Thailands egne tall sier 39, men vi har ikke hørt at de har trukket WHO-tallene i tvil. Dette dreier seg om antall trafikkdrepte pr innbygger. Hvis man regner antall trafikkdrepte pr kjøretøy så havner Thailand omtrent midt på statistikken for land i regionen (omtalt i artikkelen det er linket til under, red. anm.)

Antall trafikkdrepte øker ikke mye under Songkran og nyttår, ifølge en artikkel (engelsk) publisert av Thailands Tidende i april, men myndighetene velger å fokusere på disse to høytidene.

LES: "7 Dangerous Days" no more dangerous than rest of year

 

Motorsykler livsfarlig

WHO oppgir at på verdensbasis er 49 prosent av alle trafikkdrepte såkalte myke trafikanter, det vil si fotgjengere, syklister og motorsyklister. I Thailand er tallet 83 prosent, hvorav hele 73 prosent er motorsyklister (2- og 3-hjulinger, som inkluderer Tuk Tuk-er). Hver dag dør det i snitt 48 motorsyklister i trafikken i Thailand, ifølge WHO.

Trafikk

WHOs tall for trafikkofre i Thailand. 73 prosent av ofrene kjørte motoriserte 2- og 3-hjulinger.

[ annonse ]

 

– Verdensmestre bak rattet

Vi har fått en prat med Somchai (49), som er teamleder for det frivillige redningsselskapet Ruamkatanyu Foundation i Bangkok. Han har mange års erfaring som frivillig medarbeider.

– Hva skjer med en del thaier når de setter seg på en motorsykkel eller bak rattet på en bil, og bryter helt med sitt vanlige lynne?

– Mange blir nok i for stor grad verdensmestre, og mener de behersker kjøretøyet under alle forhold. Det gjelder i alt for stor grad når de er rusede, enten på alkohol eller narkotiske stoffer.

Somchai legger til at egoisme og mangel på selvbeherskelse også er et problem.

– Menn har lett for å bli rasende om de blir tutet på, eller om noen presser seg inn foran dem. 

 

Motorsykkel og alkohol

Den verste fienden mener han utvilsomt er alkoholen.

– Flesteparten av ulykkene vi rykker ut til er forårsaket av motorsykler i møte med biler. I vår kultur er det veldig vanlig å møte venner og kjente ute på byen, og spise å drikke sammen.

Somchai sier at ulempen med dette er at det er helt normalt å sette seg på motorsykkelen når man skal hjem igjen.

– Jeg har ikke tall på hvor mange slike dødsulykker vi har rykket ut til. 

 

– 80 prosent skyldes alkohol

– Hvordan vil du sette prosentandelen for dødsulykker relatert til rusmidler? 

– Jeg vil anslå at 80 prosent av ulykkene skjer fordi sjåføren er beruset på alkohol, og at cirka 10 prosent er ruset på narkotiske midler. Det sier mye om hvor problemene ligger. 

– Så ved å stramme inn regler, og ha hyppigere kontroller med et bøtenivå som svir, så vil tallene bedre seg?

– Ja, det tror jeg. Mange av ulykkene skjer jo ved at folk ikke følger trafikkreglene.

Somchai sier at overraskende mange ulykker skjer med sjåfører som har en sykdom.

– Jeg har vært vitne til at mange har mistet livet etter å ha kjørt og fått et anfall av epilepsi. 

Trafikk

En dødsulykke i Bangkok hvor redningsselskapet Ruamkatanyu Foundation trer støttende til. (Foto: Privat)

 

Mindre alkohol blant vestlige

– Det er ikke uvanlig at vestlige er innblandet i dødsulykker, men det er mye sjeldnere at det har med alkohol å gjøre, sier Somchai.

– Mange av dere kommer fra land hvor slikt straffes meget hardt, og i tillegg er dere nok flinkere til å tenke over konsekvensene av handlingene deres. 

Somchai har mange år bak seg som redningsmann i den frivillige stiftelsen. De jobber på fritiden ved siden av ordinær jobb. Ingen er lønnet, og alt av materiell har kommet inn i form av gaver.

 

Barneoppdragelse er løsningen

– Det må en opplæring til fra barna er små, mener Somchai.

– Altfor mange kommer fra familier hvor barna ser at det er helt normalt at foreldre og besteforeldre kjører selv om de er åpenbart berusede.

Når det gjelder myndighetene, mener han at det må strengere reaksjoner til, langt hyppigere kontroller og et bøtenivå som virkelig går ut over økonomien.

Bangkok ble nylig kåret til verdens mest købelastede by. Somchai sier at det er et problem at mange sjåfører ikke slipper redningsbilene frem, og at de blir stående fast i trafikken.

Trafikk

En kollega av Somchai, Suni (36), har nettopp hjulpet til i en trafikkulykke. Hun bruker også fritiden sin til dette. På dagtid er hun fotograf. (Foto: Privat)

 

---------------------------------

Skjerpet seg etter flytting til Norge

Hva skjer med thaier som ikke ser på rus som noe problem i trafikken når de flytter til Norge? Vi har snakket med en thailandsk mann i Norge. Han ønsker å være anonym. 

Trafikk

– I Thailand føler man seg litt kul og uovervinnelig, sier vårt intervjuobjekt.

 

– I Thailand kjørte jeg mye med alkohol i blodet, det var nesten oftere at jeg var full enn edru. Du vet når man bor på landet i Thailand, så er det lett å bli lat. Man blir i praksis aldri stoppet. De få gangene jeg ble stoppet kostet det meg aldri mer enn 200 baht å slippe unna. 

– Noen vil kanskje si det er en egoistisk holdning?

– Joda, men det er lett å tenke at det ikke skjer meg. Jeg kjenner folk som har kjørt ihjel andre i Thailand, så jeg kjenner til alvoret i dette. Det er klart vi har noe å lære om å tenke på konsekvenser, noe jeg har blitt mye flinkere til i Norge. 

Grunnen til det er straffenivå, mulige problemer med jobb og kjeft fra kjæresten. 

– I Norge er det mye strengere. Å få stor bot, miste førerkortet, og kanskje miste jobb og må i fengsel gjør at det skal mye til for å kjøre beruset her. I tillegg blir nok kjæresten veldig sur, og vi mister en inntekt. Det er heller ikke så kult blant kameratene i Norge å kjøre beruset, i Thailand føler man seg litt kul og uovervinnelig.

– Hva må til i Thailand for å få folk til å tenke seg mer om?

– Barna må læres at det ikke er bra, foreldrene må være gode eksempler. Så kan de godt lønne politiet bedre, så de ikke har behov for å skaffe seg inntekter ved å være korrupte. Vi som har bodd i Norge eller andre vestlige land tar faktisk ofte med oss lærdommen, og bruker den ovenfor familie og venner i Thailand. 

Vårt intervjuobjekt kaller nå kamerater som kjører fulle for idioter, og tar fra dem nøklene om han ser de er i ferd med å kjøre beruset i Thailand.  

– Målet må være at det er kult å kjøre edru, og med hjelm. Mange thailandske menn trenger å lære å bli mer ansvarlige og forbilledlige. 

 

-----------------------------

Straffen varierer

Det er blitt strengere straff for å kjøre i beruset tilstand i Thailand. Tidligere var det gjerne mulig å slippe unna konsekvensen av promillekontroller ved å betale penger til politiet. Det går ikke så greit lenger. Mange utlendinger har havnet i kasjotten etter å ha feilet promillekontroller. De får etter hvert sjansen til å betale seg ut mot kausjon, men må møte i retten. Der varierer dommene avhengig av eventuelle tidligere dommer og mengden av alkoholinnhold i blodet.

Trafikk

Her er det stadig vekk promillekontroll natterstid. Krysset Thappraya/Pratamnak på Jomtien. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Det er rom for å gi ubetinget fengselsstraff for kjøring i beruset tilstand, men normalt er det snakk om betinget dom og bot, som kan være opp til flere titusen baht. Enkelte har også måttet gjøre samfunnstjeneste, og melde seg for myndighetene fire ganger i året. Noen har også fått førerkortet suspendert for seks måneder eller ett år.

I 2017 ble det innført strengere regler for tenåringer. For dem er nå promillegrensen 0,2, ikke 0,5 som for andre motorister. 

(© Thailands Tidende 19. desember 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge