[ annonse ]
Et vanlig syn f.eks. i Pattaya dukker opp igjen, her i krysset Thappraya/Pratamnak. Et vanlig syn f.eks. i Pattaya dukker opp igjen, her i krysset Thappraya/Pratamnak. Foto: Dag A. Ekeberg
2. april 2021

På'n igjen med politikontroller etter seks måneders stopp

Skrevet av 
[ annonse ]

Regjeringen sier at de har fikset problemet med politikontroller, som etter hvert skapte så mange klager at alle kontroller ble stoppet i oktober i fjor.

 

3. oktober 2020 kom meldingen om at politiet var beordret å stoppe sine mange kontroller langs vegnettverket. Det ble spesielt nevnt promillekontroller, men også andre type kontroller forsvant, som sjekk av hjelmbruk blant motorsyklister.

 

Politiet bruker også ofte anledningen til å sjekke ting som oppbevaring av rusmidler og gyldig oppholdstillatelse for utlendinger under slike kontroller.

 

Regjeringen tok affære etter å ha mottatt mange klager på politiets opptreden på slike kontroller.

 

Politikontroller er en stor inntektskilde for politivesenet her, da 45 prosent av bøtenes størrelse tilfaller de som krever inn boten.

[ annonser ]

 

Politifolk har lov å tjene ti tusen baht ekstra i måneden i slik «belønning». 50 prosent av boten tilfaller lokale myndigheter og kun fem prosent går til statskassa.

 

Her er noen råd for hva du skal gjøre og ikke gjøre hvis du blir stoppet:

LES: Hva om du blir stoppet av politiet? (august 2018)

 

Det har vært forsøkt å gjøre om systemet slik at politifolk får overtidsbetaling og at pengene isteden kan komme staten til gode, men ingen ting har skjedd på den fronten etter det vi kjenner til.

 

Siden kontrollene har vært en stor inntektskilde har det vært anklager om opportunistisk oppførsel, som vi rapporterte om i juni i fjor:

 

LES: Bøter for folk fra Isan som skal tilbake på jobb (juni 2020)

 

I tillegg har det kommet beskyldninger om korrupsjon mot politivesenet. De som er blitt tatt i promillekontroller skal ha blitt tilbudt å betale til dels store summer for å slippe ut av uføret. Spørsmålet regjeringen stilte i oktober var om resultatene fra promillekontrollene virkelig var til å stole på. Det verserer historier om utlendinger som har betalt både 20.000 og 30.000 baht for å slippe ut av politiets klør etter å ha testet over grensen for alkohol.

 

Nå er nye regler kommet på plass. Promilletester skal nå verifiseres av lokale laboratorier før folk blir tiltalt. Spørsmålet er om det gjør saken noe enklere. Man kan uansett bli tatt med til politistasjonen og havne i varetekt i påvente av et resultat av promilletesten.

 

I praksis er det sjelden førstegangs overtredere blir idømt ubetinget fengsel etter promillekontroller. Til og med en person som drepte to personer under fyllekjøring i 2019 fikk betinget fengsel, men det var etter at han donerte et stort beløp til det avdøde ekteparets etterkommere:

 

LES: Betalte 45 mill – drapstiltale droppet (2. juli 2019)

 

Nå kommer altså kontrollene tilbake, men med overvåkningskameraer og påbud om at politiet bruker kroppskameraer, for at det skal være mulig å verifisere hva som skjer under slike kontroller. Det skal også vises et skilt med et nødnummer (1599) folk kan ringe hvis de følger seg dårlig behandlet av politiet. 

 

Årsaken til at kontrollene er tilbake, er at regjeringen skal ha funnet ut at manglende kontroller på vegene fører til flere overtredelser, som fyllekjøring, kjøring mot kjøreretningen, mangel på hjelmbruk, narkotikasmugling og illegal immigrasjon.

 (© Thailands Tidende. 2. april 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)