[ annonse ]
Thaier engstelige for å feire nyttår – kan gi mange færre trafikkofre Illustrasjonsfoto: Krittaya, Wikimedia Commons
15. desember 2020

Thaier engstelige for å feire nyttår – kan gi mange færre trafikkofre

Skrevet av 
[ annonse ]

92 prosent av thaier er engstelige for corona – spesielt etter to smitteutbrudd nylig. Turistindustrien frykter at thaiene holder seg hjemme over nyttår. Den gode nyheten er at færre kan bli ofre for trafikkulykker.

 

Suan Dusit gjennomførte i forrige uke en meningsmåling blant 1277 thaier om den kommende nyttårsfeiringen. Meningsmålingen sammenfalt med smitteutbrudd i Chiang Rai og Bangkok. Utbruddet i Chiang Rai er nå erklært over, etter at damer som jobbet på et karaokehotell rett over grensen til Myanmar snek seg tilbake over grensen uten å gå i karantene.

 

LES: Tre bardamer testet positiv i Chiang Rai – frykt for smittebølge (30. november)

 

Utbruddet i Bangkok skjedde blant sykepleiere som ble smittet på et karantenehotell. Det utbruddet ser nå også ut til å være under kontroll. På gårdagens pressekonferanse fra regjeringen ble det oppfordret til å ikke tro på falske nyheter om smitte, og ikke være engstelig for å feriere, f.eks. i Chiang Rai og Chiang Mai. Men mange er engstelige likevel.

 

Man så denne angsten også i sommer, da en egyptisk militær utsending testet positiv i Rayong. Det førte ikke til noen smittespredning, men hoteller i provinsen opplevde en mengde avbestillinger, og regjeringen måtte ut med støttepakker til provinsen og opplyse på tv at det ikke var farlig å feriere i Rayong:

[ annonser ]

 

LES: To med diplomatpass og positiv covid-test skaper oppstyr (14. juli)

 

Hele 92 prosent av de spurte i meningsmålingen sa at coronaviruset kunne endre ferieplanene. 56 prosent sa at økonomien kunne ødelegge ferieplanene, mens kun 37 prosent oppga at trafikken kunne være med å avgjøre nyttårsferien.

 

Nyttår er sammen med Songkran i april den store utfartstiden i Thailand, og hvert år rapporteres det om trafikkulykker i «de sju farlige dagene» rundt disse høytidene.

 

I april i år ble Songkran-feiringen avlyst og helligdagene flyttet til senere på året. Det førte til minst 250 sparte liv i trafikken, basert på statistikk Thailands Tidende satte sammen. Reduksjon i antall trafikkofre kan også bli tilfellet denne gangen, hvis folk holder seg hjemme.

 

Thailands Tidende

Antall dødsfall i trafikken 1–17. april i år og 11–17. april i fjor. Den blå streken er det daglige snittet for hele 2019. (Kilde: Thailandske myndigheter. Ill: TT)

 

LES: Minst 250 liv spart grunnet avlysning av Songkran (april 2020)

LES: – 80 prosent av dødsulykker skyldes alkohol (2017)

 

En økonomiprofessor anslår at smitten vil koste turistindustrien hele 16 milliarder baht over den kommende nyttårshelgen. Det er nesten halvparten av fjorårets anslått profitt over nyttårshelgen på 28 milliarder baht.

 

Thailands egne tall for trafikkdrepte sier at det omkommer 41 personer pr dag i trafikken. WHO mener at det reelle tallet er 62, basert på en rapport fra 2015 om trafikkofre over hele verden.

 

Uansett hvilke tall man benytter så omkommer det omtrent like mange personer i trafikken hver eneste dag som det hittil har omkommet av corona i hele 2020 (60 personer). 

 

Dette store paradokset har tydeligvis ikke fått thaiene på nye tanker, de er fortsatt langt mer engstelige for viruset enn for trafikkdøden. En årsak kan være myndighetenes stadige terping på corona-situasjonen via daglige rapporter. Omtale av trafikkdøden skjer kun to ganger pr år.

 

Spørsmålet mange stiller seg er hva lokale guvernører gjør hvis det blir påvist smitte igjen i Thailand. Guvernøren i Korat beordret en populær konsert med titusener av mennesker i Khao Yai i helgen avlyst. Arrangørene gjennomførte den likevel, og er nå truet med fengsel og bøter. 

 

Favorittprovinser for nyttårsferie i år er Chiang Mai (31%), Bangkok (22%), Chonburi (20%), Nan (12%) og Chiang Rai (12%), ifølge meningsmålingen til Suan Dusit

(© Thailands Tidende. 15. desember 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)