[ annonse ]
Ønsker karantene på henteekteskap fra Sørøst-Asia Faksimile: NRK 24. oktober 2019
21. november 2019

Ønsker karantene på henteekteskap fra Sørøst-Asia

Skrevet av 
[ annonse ]

Et oppslag i NRK Telemark har ført til at regjeringen vurderer å gjøre det vanskeligere å hente kone nr. 2 fra land som Filippinene og Thailand. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vurderer karantenetiltak. Men artikkelen hos NRK 24. oktober mangler solide tall for hvor utbredt problemet er.

 

Til NRK uttalte Kallmyr at regjeringen vurderer konkrete virkemidler som skal bidra til at den aktuelle gruppen menn må vente lenge før de kan hente nye kvinner.

– Vi må se på flere ting, men det som kan bli aktuelt er en form for karantene, sa han.

 

Dette var basert på en artikkel som hevdet at utenlandske kvinner «leveres på døra til krisesenteret».

 

Vi tok kontakt med Kallmyr for oppklarende spørsmål om dette:

 

[ annonser ]

– Hvor langt er planene signaliserte overfor NRK kommet? Vil ministeren hente inn mer fakta før han eventuelt foreslår nye lov?

– Vold i nære relasjoner er forferdelig. Det skjer der hvor vi alle skal være trygge, i hjemmet vårt og i familien. Denne volden får i mange tilfeller utspille seg helt uforstyrret i ly av «privatlivets fred» og mange lever sine liv i frykt og utrygghet, slik kan vi ikke tillate at medmennesker har det i Norge i dag.

 

– Ser ministeren at denne saken kan ha to sider, og at norske menn også trenger beskyttelse fra å bli misbrukt av utenlandske kvinner?

– Regjeringens klare målsetting er å redusere omfanget av vold i nære relasjoner, vold som kan føre til tap menneskeliv. Den målsettingen står seg uavhengig av hvem som begår volden.

 

Ca. halvparten av alle kvinner som oppsøker krisesentre i Norge opplyser at de er blitt mishandlet av en mann som ikke er etnisk norsk. Dette til tross for at menn med innvandrerbakgrunn utgjør kun 14 prosent av befolkningen. Dette ble blant annet belyst i en artikkel i Dagbladet i 2014. Vi spurte ministeren:

 

– Er ikke volden mot kvinner i Norge like mye et innvandrerproblem som et problem med nordmenn som henter seg koner i utlandet?

– Det er ikke den første familieetableringen som er utfordringen. Utfordringen ligger i de tilfeller der den første som har kommet på familieetablering blir utsatt for vold eller overgrep av ektefellen. Det er i disse tilfellene vi ønsker å se på innstramminger for eventuelle nye henteekteskap.

 

Artikkelen til NRK Telemark var blant annet basert på informasjon fra leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl. Vi stilte henne noen spørsmål i sakens anledning:

 

– Vi leser hos NRK at du på oppdrag fra NRK har vært i kontakt med sentre over hele landet, men det står lite om resultatet av denne kontakten. Kunne du si noe om hvor mange krisesentre du har kontaktet, og om det er mange av dem som opplever at nordmenn leverer sine koner på døra der, og om det er mange gjengangere. Er det riktig at kvinner fra Thailand og Filippinene er overrepresentert?

– Jeg har vært i kontakt med 25 krisesentre, og flere krisesentre bekrefter at noen menn har levert sin kone på døra gjennom mange års drift.

 

Tove Smaadahl

Leder av Krisesentersekretariatet Tove Smaadahl. (Faksimile: Krisesenter.com)

 

– De som lever i voldelige forhold kan søke og få opphold under mishandlingsparagrafen før det går tre år. Er det etter din erfaring mange thaier som søker om dette?

– Hvor mange kvinner fra Asia som hvert år søker opphold med bakgrunn i mishandlingsbestemmelsen i Utlendingsloven vet vi ikke. Dette er tall du kan få av UDI.

 

– Har du hørt om tilfeller av at norske menn er blitt mishandlet av thailandske kvinner? Vi hører at enkelte kvinner benytter seg av treårsregelen, og forlater ektemannen så fort de har krav på opphold i Norge. Er dette noe dere har opplevd?

– Dette har vi ingen erfaring med. Det er jo strenge krav når en kvinne søker opphold, og søker de på mishandlingsbestemmelsen må volden dokumenteres.

 

Vi silte et oppfølgende spørsmål:

– Du skriver at du har hatt kontakt med 25 krisesentre. Kunne du si hvor mange av disse som har opplevd at nordmenn leverer sine koner på døra der, og om det har dreid seg om én eller flere personer?

 

Dette spørsmålet har vi pr i dag ikke fått noe svar på.

 

MannsForum ser at det også finnes en annen dynamikk enn den NRK beskriver. Urovekkende mange av MannsForum sine medlemmer kan fortelle en helt annen historie enn den NRK forteller. Disse mennene har funnet en kone i utlandet som har flyttet til Norge for å starte et nytt liv her. Ikke lenge etter ankomst til Norge, etter at kvinnen har blitt gravid, eller nylig blitt mor, så flytter mor ut av felles hjem og til krisesenter. Mannen blir utsatt for grove beskyldninger om både psykisk og fysisk vold, og i mange tilfeller blir far hindret kontakt med eget barn.

 

Resett har også tatt opp denne saken, og skriver at over 47 prosent av alle kvinner som oppsøker krisesentre i Norge, har blitt mishandlet av en mann som ikke er etnisk norsk.

 

Vi tok kontakt med UDI for å finne ut av antall kvinner som søker opphold etter den såkalte mishandlingsparagrafen.  De svarte:

– I perioden 2014 og fram til i dag så har UDI fattet 509 vedtak etter utlendingsloven 53.1. 337 innvilgelser og 172 avslag. Thailand og Filippinene er landene med flest vedtak.

 

Thailand

Antall thailandske søkere etter mishandlingsparagrafen. (Kilde: UDI.com)

 

Filippinene

Antall filippinske søkere etter mishandlingsparagrafen. (Kilde: UDI.com)

(© Thailands Tidende. 21. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)