[ annonse ]
De tre diskuterte traseene med enkleste forbindelse mellom Andamanhavet og Thaibukta. De tre diskuterte traseene med enkleste forbindelse mellom Andamanhavet og Thaibukta. Ill: Google Maps/TT
3. februar 2020

Ønsker «landbro» i Syd-Thailand mellom to verdenshav

Skrevet av 
[ annonse ]

Planene for å lokke cargotrafikken til å droppe Malakkastredet er klare: En dypvannshavn på hver side av Syd-Thailand, dobbeltsporet jernbane og svær motorveg mellom de to havnene. Dette istedenfor den opprinnelige ideen om en «Panamakanal».

 

Den opprinnelige planen, som første gang ble omtalt så tidlig som i 1667, er en kanal ved navn Kra Canal, omtalt i Thailands Tidende i 2015. Kanalen skulle gå mellom Thaibukta og Andamanhavet enten i området Chumphon/Ranong, Surat Thani/Krabi eller Songkha/Satun. Den skulle være 400 meter bred og 25 meter dyp. Og et sted mellom 44 og 102 km lang.

 

En kinesisk etterretningsrapport lekket til amerikansk presse i 2005 omtaler tretti tusen årsverk og tusen milliarder baht som kostnad. Kina er nok rede til å betale deler av dette.

 

LES: Nye rykter om bygging av Kra Canal

 

Mye av oljen til Kina, Japan og Sør-Korea fraktes fra Midt-Østen via Malakkastredet og Singapore. Krakanalen vil forkorte denne ruten med 1200 kilometer og tre døgn. Og kostnadene med byggingen kunne blitt inntjent ved avgifter.

[ annonser ]

 

Men det er et politisk problem forbundet med en slik vannveg – landet blir delt i to. Den sydligste traseen ville f.eks. delt landet slik at ikke mye mer enn de fire sydligste provinsene ble liggende syd for kanalen. Det er provinsene som har hatt separatistopprør mesteparten av inneværende århundre. 

 

Vi har ikke sett mange omtaler i nyhetene av kanalprosjektet de siste årene, bortsett fra at myndighetene benekter at de har slike planer.

 

Isteden vil Thailand nå lokke cargoselskaper til å frakte godset på jernbane over land i Thailand.

 

Metoden kalles en Land Bridge – en landbro – og har vært omtalt flere ganger under den siste militærjuntaen, som nå altså er blitt en folkevalgt regjering. De satser mye mer enn tidligere juntaer og regjeringer på infrastruktur, og det er nok grunnen til at landbroen er kommet opp igjen. Denne regjeringen utbedrer nå vegnettet over hel landet, og skal starte flere store jernbaneprosjekter i år.

 

LES: Transport: Satser på trikk og t-bane, fire felter på alle motorveier og høyere fartsgrense

 

Senest 3. desember var planene om en landbro oppe til diskusjon. Da var det alternativet helt syd i Thailand mellom Songkhla og Satun som var nevnt. Det er også to andre potensielle steder, nemlig ved Chumphon/Ranong og ved Surat Thani /Krabi.

 

Songkhla har allerede en dypvannshavn, men Satun har ikke det, og det var for tre år siden store planer om å bevilge 12 milliarder baht til det såkalte Pak Bara-prosjektet. Det møtte imidlertid stor lokal motstand, og ble midlertid lagt på is. Nå tar transportminister Saksayam Chidchob opp igjen prosjektet.

 

Traseen litt lenger nord, mellom Surat Thani og Krabi, er faktisk allerede påbegynt, via riksveg 44, som er bygget som en firefelts veg med 150 meter bred «midtrabatt». Denne lite trafikkerte vegen skulle være landbro mellom to dypvannshavner, men det ble aldri bestemt beliggenhet for disse havnene, og derfor mangler da også vegen de siste tilsammen fem milene på hver ende. Midtrabatten i den merkelige vegen skulle brukes til dobbeltsporet jernbane og annen infrastruktur.

 

Rv. 44

Rv. 44 med 150 meter mellom kjøreretningene var første forsøk på en landbro i Thailand. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Mens en vannveg – en kanal – ganske sikkert hadde blitt valgt av mange selskaper, er det mer usikkert hvor mange fraktselskaper som vil velge en landbro via jernbane.

 

Det er mer logistikk som skal til ved å måtte bytte båter, laste om og frakte lasten over land. Det er ikke lett å forutsi hvor mange som vil velge dette fremfor den lengre ruten via Malakkastredet og Singapore.

(© Thailands Tidende. 3. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)