[ annonse ]
Biosafety Mobile Unit dukket opp på kjøpesenteret i Rayong etter at en smittet egypter hadde vært på besøk. Biosafety Mobile Unit dukket opp på kjøpesenteret i Rayong etter at en smittet egypter hadde vært på besøk. Foto: PR Thailand
14. juli 2020

To med diplomatpass og positiv covid-test skaper oppstyr

Skrevet av 
[ annonse ]

De siste 24 timene har vi fått et innblikk i hvordan befolkningen i et land med angivelig null covid-smitte reagerer når utlendinger får påvist coronasmitte. 

 

De fleste land i verden gir nå råd basert på generelle kriterier, og myndighetene går ikke ut med opplysninger om hvilke potensielle «Super Spreaders» de eventuelt følger.

 

Så ikke med Thailand. Det er nå to personer som har fått stor oppmerksomhet, som ga opphav til en ekstra pressekonferanse i dag. Statsministeren måtte også på banen.

 

I en egyptisk militær delegasjon på 31 personer var det én som testet positiv. Prøveresultatet ble først klart etter at mannen på 43 år hadde forlatt landet. Det skulle etter sigende kun være en stopp for påfyll av flydrivstoff, men delegasjonen klarte å besøke mange steder i området.

 

Det ryktes at den smittede personen opprinnelig nektet å la seg teste. 

[ annonser ]

 

LES: Myndighetene ber om unnskyldning for Covid hos den egyptiske ambassaden

 

Myndighetene ber om unnskyldning, og sier at heretter vil også folk med diplomatpass gå gjennom 14 dagers offentlig karantene.

 

Det utredes fortsatt om forretningsdrivende som er på korte besøk heretter vil bli nektet innreise, eventuelt må i karantene selv om de kun skal være her en dag eller to på et forretningsmøte.

 

Nordmenn med familie i Thailand kan søke om visum, men må gjennom offentlig karantene i 14 dager, og slipper da slike nyhetsoppslag som vi har sett nå.

 

Den egyptiske delegasjonen bodde på D Varee hotell i Rayong. Det hotellet er nå stengt i 14 dager. Åtte ansatte er å anse i faresonen for smitte, og vil bli testet fremover.

 

Delegasjonen besøkte via taxi to kjøpesentre, Central Rayong og Hang Laem Tong, hvor henholdsvis ca. 1400 og 300 personer var registrert som besøkende via appen Thaichana på samme tidspunkter som delegasjonen. Mobile covid-testbiler dukket opp på kjøpesentrene for å teste folk som hadde vært i nærheten på de gitte tidspunktene.

 

Egypterne landet på flyplassen U-Tapao, hvor man ikke sjekker like nøye som i Bangkok. Pressetalsmann Taweesin ber nå om unnskyldning på myndighetenes vegne for glippen med denne flyplassen. Han ber også om unnskyldning til folk i Rayong.

 

På spørsmål fra pressen kunne han imidlertid ikke love noen direkte restitusjon til hoteller og andre virksomheter som kan ha blitt rammet. Dette kan han enkelt love i henhold til loven om unntakstilstand, som fortsatt er i kraft.

 

Det blir nå et forbud mot flyvninger inn til Thailand fra Egypt, ble det opplyst. Dette må sees som en straff for oppførselen til  egypterne.

 

Sosiale medier i Thailand har vært fulle av rykter om hvilke steder denne afrikanske delegasjonen skal ha besøkt, men pressetalsmannen sier at det ikke stemmer at de skal ha besøkt en mengde barer i området.

 

Den andre personen, som vi ikke fikk med oss i gårdagens artikkel, er en ni år gammel jente fra Sudan. Hun var i egenkarantene sammen med foreldrene, som er diplomater. Dette skjedde i en ikke navngitt condo i Bangkok.

 

På dagens pressekonferanse ble det beskrevet i detalj hvordan familien spiste mat sammen, hvordan barna ikke brukte munnbind, og det faktum at de brukte heis nummer tre i condominiumet.

 

En representant fra pressen spurte om disse hendelsene kan føre til at samfunnet igjen blir stengt ned, med stengte utesteder og portforbud. Svare fra Dr. Taweesin var unnvikende, men han utelukker ikke at en Super Spreader kan få landet til igjen å stenge ned.

 

Hendelsene de siste 24 timene gjorde at statsminister Prayuth Chan-ocha også måtte på banen med en egen pressekonferanse. Han var litt mindre ydmyk enn pressetalsmannen, men lovet at myndighetene skulle gjøre en enda bedre jobb med å sjekke utlendinger som kommer til Thailand.

 

Når myndighetene nesten hver eneste dag har publisert statistikk om null smitte (de siste 49 dagene), og holder jevnlige pressekonferanser som gjengis på alle tv-kanaler, er det ikke merkelig at thaiene følger med, og at sosiale medier eksploderer når det komme inn smitte.

 

Samtidig har landet større tilfeller enn denguefeber enn før, og trafikkdødsfallene ligger fortsatt på ca. 50 personer pr døgn. Dette er det ingen som bryr seg om. All oppmerksomhet er på Covid.

 

Mange lurer på hvordan dette vil utvikle seg. De fleste andre lands borgere har akseptert at Covid-19 vil bli en del av dagliglivet i et ukjent antall måneder fremover, mens thaiene nå forsøker å beholde null smitte. 

 

LES: EU åpner for thaier – Thailand fortsetter nullvisjonen (1. juli)

(© Thailands Tidende. 14. juli 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)