[ annonse ]
Stadig mer thaimassasje tilbys i Norge. Stadig mer thaimassasje tilbys i Norge. (Foto: Wikipedia)
1. september 2014

Thaimassasje i Norge sjekkes

Skrevet av 
[ annonse ]

Nye virksomheter innen thaimassasje etableres på løpende bånd i Norge. I vår hadde Arbeidstilsynet tilsyn hos 15 virksomheter som tilbyr thaimassasje.

 

Eierne av massasjesteder i Norge er flinke til å gi massasje men ikke like flinke til å drive forretning eller å tilfredsstille det norske byråkratiet. Dokumenter i Arbeidstilsynets postprotokoller viser avvik. Et avvik kan være at ansatte ikke har korrekte ansettelseskontrakter, at arbeidstidsplaner ikke er laget, ulovlig overtid og at ansatte ikke får betalt overtidstillegg i henhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser.

 

Flest enkeltmannsforetak

Det er tilbydere av massasje og kroppspleie generelt som har fått besøk, men det er en klar overvekt av thaimassasje. Som oversikten viser er de fleste som har fått tilsyn enkeltmannsforetak. I en oversikt over 55 massasjeinstitutter som tilbyr thaimassasje var bare tre registrert som aksjeselskap. Svært mange av de som tilbyr thaimassasje gjør dette fra sine hjem. Lønnsomheten ser ut til å være så som så. De få som er registrert som aksjeselskaper har lav omsetning og driver med underskudd. Selv om det har vært få incentiver for å registrere virksomhetene som aksjeselskaper, vil nok endringer i norsk selskapslov som har senket kravet til aksjekapital til 30.000 kroner gjøre at flere velger denne selskapsformen i fremtiden.

For å øke inntektene tilbyr mange ulike tjenester som hårklipp, fotbehandling, fotsoneterapi, og andre aktiviteter. De to enkeltmannsforetakene June Thai Massasje på Stord og Seangthip Spa på Jevnaker er begge registrert hos Brønnøysundregistrene som massasjevirksomheter, men begge er også godkjent av Arbeidstilsynet som selskaper innen rengjøringsbransjen.

 

[ annonser ]

Få registrert i aa-register

Det som er karakteristisk for massasjeklinikkene er at de fleste oppgir 1 til 3 ansatte. De er ikke registrert i NAVs aa-register – et dataregister over arbeidsforhold i Norge. Registeret viser koblingen mellom virksomhetens organisasjonsnummer og arbeidstakers fødselsnummer. I tillegg inneholder registeret kontonummer som det skal utbetales sykepengerefusjoner og foreldrepenger til. Registeret brukes av mange offentlige etater. Registeret har også ansvaret for å sanksjonere mot arbeidsgivere som ikke rapporterer til NAV om sin oppfølging av sykmeldte.

Svært få av klinikkene er registrert i merverdiregisteret. Forutsatt at klinikken er registrert i Alternativregisteret i Brønnøysund vil den være fritatt fra momsplikt. For å bli registrert må klinikken være medlem av en godkjent utøverorganisasjon. Foreningen for thaimassører i Norge har 22 medlemmer, mens i Norsk Massasjeforening er mindre enn 15 av medlemmene thailandske.

 

Hundrevis av massasjeinstitutter

En gjennomgang av gule sider viser at det finnes kontaktdetaljer til 55 tilbydere av thaimassasje. I Bergens-avisen er det daglig åtte til tolv ulike annonsører som tilbyr thaimassasje. Gulesider har bare én tilbyder i Bergensområdet. Mye tyder også på at kun en brøkdel av massasjeinstituttene i Oslo er registrert på nettstedet Gulesider. Ut fra dette er det grunn til å tro at det i Norge nå er anslagsvis 600–700 enkeltmannsforetak og aksjeselskaper som tilbyr thaimassasje. Hvis det legges til grunn at hvert foretak i snitt omfatter to personer, betyr det at mer enn hver tiende thailandsk kvinne i Norge arbeider hel- eller deltid som massøse.

 

Seksuelle tjenester

Det er heller ikke noen statshemmelighet at en del massører tilbyr mer enn bare massasje. Senest i sommer har nettstedet IOslo «avslørt» at noen massasjeinstitutter tilbyr ulike seksuelle tjenester. Men politiet synes ikke å se på virksomhetene som noe stort problem.

Nestleder Rune Solberg Swahn i Avsnittet for spesielle operasjoner i Oslo-politiet sier til IOslo at politiet tidligere jevnlig avdekket sexsalg ved massasjeinstitutter, etter tips fra publikum og egne undersøkelser. De siste to årene har de fått svært få meldinger om slik virksomhet.

Swahn fortsetter: – Dette kan tyde på at omfanget er redusert, til tross for at antallet slike institutter har økt betraktelig. Imidlertid utelukker vi ikke at det fortsatt selges sex fra flere institutter, opplyser Swahn som også forteller at en i Oslo har registrert at stadig flere massasjeinstitutter driver seriøs massasjevirksomhet.

Bjørg Norli ved Pro Senteret i Oslo sier til NRK at kvinnene som tilbyr massasje og sex ofte er gift med norske menn og selger seksuelle tjenester for å spe på inntekten. Ifølge Norli har det lenge vært thailandske kvinner som har tilbudt sex i Norge. Dette er kvinner som har kommet til landet på lovlig vis.

(Thailands Tidende utgave 7/2014 – 1. september 2014)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)