[ annonse ]
På Jomtien Beach i dag er mange kledd i svart eller hvitt. Butikkene er åpne som normalt. På Jomtien Beach i dag er mange kledd i svart eller hvitt. Butikkene er åpne som normalt. Foto: Dag A. Ekeberg
16. oktober 2016

Turistbransjen tilnærmet normal – minus støyen

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er i dag lange køer foran Grand Palace for å undertegne Kongens kondolanseprotokoll. Når det gjelder turistnæringen, så melder norske forretningsdrivende i Phuket, Koh Samui, Koh Chang og Pattaya at forholdene er tilnærmet normale. Bangkok har strengere betingelser, men også der begynner utelivet å åpne igjen. Mange turister misforstår og tror at det er alkoholforbud her. Det stemmer ikke, men det er forbud mot konserter og høy musikk en måned – noe mange synes er like greit.

 

På TV i dag kan man se en tilsynelatende uendelig kø av alvorlige thaier som i øsregnet venter på å signere kondolanseprotokollen til avdøde Kong Bhumibol. De som er intervjuet sier at de vil forsøke igjen i morgen hvis de ikke kommer frem i dag. Fra og med 28. oktober vil kongens legeme bli liggende i Grand Palace og det blir åpent for besøkende.

 

Ikke alkoholforbud

Blant utlendinger og turister som vurderer tur til Thailand hersker det fortsatt mye forvirring, etter det man kan lese på sosiale medier. En av misforståelsene er at det er forbud mot alkoholservering. Det stemmer ikke – bortsett fra i dag (16. oktober), som er en offisiell Buddhadag. Hvis det er forbud noe sted fremover, så skyldes det at lokalt politi har gått ut over sine fullmakter.

Mange virker også å tro at en ettårs sørgeperiode betyr at Thailand blir et sørgelig feriemål i ett år. Det stemmer selvsagt ikke. Man vil riktignok se folk kledd i nøytrale farger, spesielt de nærmeste fire ukene, men turistnæringen går som normalt, drevet av pågangsmotet og optimismen man er vant til.

[ annonser ]

 

Normal folkeskikk

Enkelte utlendinger er engstelige for at de ved en feiltakelse skal fornærme sørgende thaier. Det er det liten grunn til. Thaiene vet godt at turister ikke har noe spesielt forhold til det thailandske kongehuset, og normal folkeskikk holder lenge når man kommer hit som turist. Provoserende og uhøflig oppførsel er som kjent aldri noen god ide, men er selvsagt en ekstra dårlig ide i sørgeperioden.

For øvrig er det mange på sosiale medier som har kommentert støyreduksjonen i utelivet, og sagt at de liker dette og håper det blir en permanent løsning. Det blir det nok ikke, så de som liker å føre en rolig samtale i baren får benytte anledningen nå.

 

Beskjed fra TAT og ambassader

Turistmyndighetene (Tourism Authority of Thailand – TAT) har kommet med en oppfordring om at turister hvis mulig skal ikle seg nøytrale og respektfulle klær, samt å avstå fra upassende og respektløs oppførsel. TAT vet jo at man ikke kan legge påbud på turister, så dette er altså en oppfordring, og den er temmelig løselig formulert. Enkelte lands ambassader har imidlertid tatt dette veldig bokstavelig, og kommet med sterke formaninger til reisende til Thailand.

 

Bangkok annerledes

De som planlegger å besøke Bangkok den nærmeste måneden skal vite at myndighetene er strengere der enn på turiststedene rundt om i landet. Det er i Bangkok kongefamilien har sitt offisielle tilhold, og det er der regjeringen sitter. Barkomplekset Nana Plaza i Sukhumvit Soi 4 opplyser at de har stengt på ubestemt tid, mens Soi Cowboy, Patpong og Khaosan Road delvis holder åpent. 

Bangkok World Film Festival er utsatt til januar.

 

Phuket i gang igjen i morgen

Arnulf FagerhaugArnulf Fagerhaug (bildet) driver 2 Viking’s Guest House på Karon Beach. Han sier at noen barer er åpne, men at de ikke har musikk. Alkoholserveringen går som før. 2 Viking’s Guest House er åpent som normalt.

Fagerhaug sier: – Vi fikk beskjed om at det ikke var lov å spille musikk eller å ha mye blinkende lys, ellers så var alt som normalt.

Guvernøren i Phuket gikk på fredag ut og oppfordret utesteder til å holde stengt til og med i dag, søndag, som jo uansett er en helligdag. Han sa til Phuket Gazette at det ikke var noe påbud, kun en oppfordring, men politiet har gjort det klart at de vil følge nøye med. Det er forbudt med støy, så nattklubber holder stengt.

Guvernøren sa at de vil følge nøye med på utelivet de nærmeste 30 dagene, for å sikre seg at det ikke ble arrangert støyende fester eller konserter. 

 

Pattaya – det meste er åpent

Terje SalvesenI Pattaya har de fleste barer åpent, og de fleste serverer alkohol. Vi har sjekket en del gogo-barers hjemmesider, og flere av disse hadde stengt på fredag men åpent igjen i går. Noen barer har valgt å stenge i helga for å gi de ansatte tid til å sørge over Kongen.

På Jomtien Beach i dag er det kø på Beach Road og folksomt til tross for regnskurer.

Som vi rapporterte i går har Terje Salvesen (bildet) i Kåres Partybar åpent, men med dunkel belysning og uten musikk.

 

Koh Chang åpent til kl. 01

Frank T. NaessFrank T. Naess (bildet) driver en sportsbar og restaurant ved navn The White Elephant på White Sand Beach. Han forteller at steder med matservering kan holde åpent til kl. 01, mens rene barer må stenge ved midnatt. Alkohol selges som normalt.

– Vi må ha dempet belysning, ingen musikk og ingen partystemning eller høye utrop, samt sober bekledning for personalet, sier Naess, som legger til at dette for ham er helt OK og ingen stor forskjell fra normalen. Påleggene skal etter det Naess erfarer vare i 30 dager.

 

Koh Samui stille – med vannmangel

Frank T. NaessRoy Nicolaisen (bildet) driver Penny Lane Rock Cafe ved Chaweng Beach på 19. året. Han forteller at det fortsatt er lavsesong og ikke så mange turister. Et annet problem Koh Samui har hatt i høst er vannmangel, grunnet uvanlig lite regn. I baren må de kjøpe vann fra tankbiler, og det er ingen billig affære.

Når det gjelder utelivet etter Kongens død sier han følgende: 

– Det har vært veldig stille i gatene etter Kongens død. Barer og diskotek har vært stengt, restauranter og kafeer åpne. Her på Penny Lane har vi holdt åpent, men uten musikk og med dempet belysning, og alle våre gjester har vært innforstått med at det nå ikke er tid for å lage noen feststemning, så alt foregår i rolige former.

 

Hua Hin

Vi venter på rapport fra Hua Hin, men etter det vi leser på Hua Hin Forum er barene åpne også der, under samme retningslinjer som resten av landet. 

(16. oktober. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)