[ annonse ]
1. februar 2017

Kampanje for «billig» norsk laks

Skrevet av 
[ annonse ]

Man ser for tiden store plakater utenfor Tesco Lotus-butikker som reklamerer med norsk laks. For 69 baht får thaiene anledning til å få en smak av Norge. Tesco Lotus tjener ikke stort på dette. De importerer til ca. 110 kroner kiloen og selger den videre for 130.

 

Både utenfor og inne i supermarkedene kan man nå se norske flagg og bilder av laks. Det er også etablert egne «laksedisker».

Norsk laks er ikke billig. Norske oppdrettere får nå rundt 60–65 kroner per kilo. Rett før jul ble fersk laks i snitt eksportert til en pris av 67 kroner per kilo. Dette tallet er et gjennomsnitt. Bak tallet gjemmer det seg en del langsiktige kontrakter på rundt 55–60 kroner og en del spottpriser på over 70 kroner. Fersk laks til Thailand gikk for over 71 kroner per kilo.

Dette er imidlertid kiloprisen før filetering. Etterpå sitter en igjen med i underkant av 600 gram filet med skinn. Bukfett, finner, ryggbein, hale og hode går bort. Det betyr at den faktiske kiloprisen for det som kan kjøpes hos Lotus blir rundt 110 kroner. Og når Lotus selger stykker på ca. 130 gram til 69 baht, betyr det at de i praksis selger produktet de kjøper for 110 kroner videre for ca. 130 kroner. Det blir ikke rare profitten.

 

Spises på annen måte

Tanken bak denne kampanjen er å tilby thailandske kunder små laksestykker til en overkommelig pris. Thaiene spiser ikke laks på samme måte som europeere. Mens vi forsyner oss med et laksestykke hver, brukes stykkene i Thailand isteden i retter som flere personer deler. Det virker nok også mindre skremmende å betale 69 baht for ett laksestykke, enn å kjøpe en vare som er priset til 520 baht per kilo.

[ annonser ]

Norge eksporterte i 2016 ca. 10.000 tonn laks til Thailand. Laksen som selges av Tesco Lotus inngår ikke i dette kvantum, siden den er eksportert fersk til Danmark og foredlet der.

 

Rimeligere laks på Makro

Det finnes rimeligere laks enn den norske til salgs i Thailand. Blant annet har Makro helfryst atlantisk laks fra Chile til 195 baht per kilo. Dette er langt under dagens markedspris for fryst atlantisk laks, så man får anta at den ikke er innfryst i senere tid. Ved korrekt innfrysing og lagring bør det imidlertid ikke ha noe å si for kvaliteten.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)