[ annonse ]
GJORDE NYTTEN: En gammel Toyota gjorde nytten for radarparet. GJORDE NYTTEN: En gammel Toyota gjorde nytten for radarparet. Foto: Line Ramstad
1. februar 2017

Team Bachstads rare tildragelser

Skrevet av 
[ annonse ]

Med et inntrykk av Thailand fra glansede bilder i turistbrosjyrer satte NRKs Team Bachstad kursen sørøstover for å skildre livet bak fasaden. Etter 800 mil i Indokina er de tilbake i Norge. Serien har sju episoder og den siste går 7. februar på NRK.

 

Både Øystein Bache (56) og Rune Gokstad (58) vokste opp i en tid da Vietnamkrigen og de politiske spenningene i Kambodsja preget nyhetsbildet, så da Team Bachstads nye eventyr skulle spikres ble det fristende å sette kursen mot Sørøst-Asia. Indokina – bestående av Thailand, Kambodsja, Myanmar, Laos og Vietnam – ble åsted for skjeve blikk fra den populære komikerduoen. Øystein Bache tok seg tid til å fortelle litt om opplevelsene på turen. 

– Vi ville reise et sted der det var eksotisk og varmt, og Indokina er et område med en utrolig spennende historie. Dessuten åpnet det seg en mulighet for å overta en bil fra Forsvaret og levere den til Norsk Folkehjelp i Kambodsja. Så det ble rett og slett for fristende, forteller Bache. 

– Hadde dere noe forhold til Thailand fra tidligere?

– Jeg har vært der tidligere, mens Rune alltid har hatt lyst til å besøke landet. Da var det ikke vanskelig å hoppe på muligheten. Vårt bilde av landet var nok preget av turistbrosjyrenes glansede bilder, så derfor var det ekstra morsomt å komme litt bak fasaden ute på landsbygda.

 

[ annonser ]

Alene uten fotograf 

– Er dere virkelig så alene, og reiser så på lykke og fromme, som det ser ut som på skjermen?

– Det er bare Rune og jeg som reiser alene på disse turene. Vi har fått tilbud om en ekstra fotograf, men har kommet til at de beste situasjonene og reaksjonene kommer når vi er alene. Da styrer vi også tiden mye mere selv og legger opp dagen etter dagsformen. Det betyr i korthet: Frokost kl. 08.00 og avreise så fort det er praktisk mulig. Så filmer vi alt vi ser fram til det blir mørkt og vi må finne et nytt sted å overnatte. Sånn går det mer eller mindre i ett i seks uker.

– Hva var den største kulturelle blunderen på turen gjennom Thailand?

– Vi glemte kanskje å ta av oss skoene i et av templene, men ellers tror jeg vi oppførte oss ganske eksemplarisk.

 

Svin eller ku?

Så var tiden inne for å konfrontere Bache med en språkblemme fra første episode. På et marked spurte han den thailandske torgkonen om det grillede kjøttet hun tilbød var svin eller ku. Hun forsto ikke hva Bache mente, så han forsøkte seg på noen dyrelyder. Han spurte om det dreide seg om «nøff nøff» eller «mooooo». Damen nikket gjenkjennende og svarte at det dreier seg om «moo». Det Bache selvsagt ikke visste var at Moo på thai betyr, ja nettopp, svin.

– Så noen språkforvirringer må det vel ha blitt siden dere reiste uten noen som kunne snakke thai? 

– Haha! Ja, da forstår jeg jo hvorfor det var svinekjøtt i pølsa. Godt å få det oppklart, svarer Bache.

– Hvordan vil du beskrive trafikkbildet i Thailand?

– I Bangkok var det like kaotisk som i andre store byer, og det ble jo ikke enklere av at alt kaoset foregikk på venstre side av veien. På landsbygda derimot var det så oversiktlig og greit at vi et par ganger glemte å kjøre på venstre side, men det gikk også bra.

Bache forteller at de ble forespeilet problemer med thailandsk politi, men de slapp unna uten stans og bøter.

 

Problematisk Fish Paste

– Hva var den mest bisarre opplevelsen i Thailand?

– Matmarkedet i Mae Sot var, om ikke bisarr, så i hvert fall noe vi aldri hadde opplevd før. Store kar med biller, ormer og padder innbød ikke til kulinariske eksperimenter på egen hånd, men der nede var det jo vår matsmak som var annerledes. Det meste måtte prøves, og Fish Paste, en slags moset fermentert fisk, var noen av det mest interessante.

I en episode sees Gokstad liggende på sengen, med kommentaren: «Den fishpasten har jeg problemer med å få til å sitte i magen...»

– Hvordan reagerte thaiene på kameraene deres? I Norge må det jo med fordel for eksempel innhentes tillatelse fra foreldre om barn filmes. 

– Alle smilte og var imøtekommende. Vi kom ikke opp i noen situasjoner hvor det skapte problemer, og hadde vi gjort det ville vi selvsagt droppet å filme. Vi er ikke gravende dokumentarister, men to middelaldrende herrer på tur.

 

Best engelsk i Thailand

– I hvilket land var det minst språkproblemer?

– Det var nok i Thailand, der de aller fleste snakket et relativt forståelig engelsk. Vi snakket dessverre ingen av de lokale språkene i landene vi besøkte, men det er utrolig hvor langt man kommer med fingerspråk og norsk, hvis man bare snakker sakte og høyt nok.

– Hvilke roller har dere på disse turene, dere virker ganske forskjellige?

– Vi er Rune og Øystein, og har mer enn nok med det. Rune er nok litt bedre på å lese kart og finne attraksjoner, mens jeg gjerne tar meg av det tekniske hvis det dukker opp problemer. Så i sum er vi et bittelite reisende researchsenter med enkel mekanisk kompetanse.

 

VM i venting

Bilen ble fraktet med container fra Norge til Sihanoukville, en havneby i Kambodsja. I den første episoden kan herrene betraktes i det de bruker 9 timer på 17 forskjellige kontorer for å få bilen klarert for videre reise.

– Var det penger som skiftet hender for å få bilen inn i Kambodsja? Hva med Thailand?

– Ja, vi betalte dollar på de aller fleste kontorer vi besøkte, men fikk kvittering for hver cent så det fremsto egentlig som svært ordnet og legitimt, dog en smule overdrevent pertentlig. At det er avgifter og utgifter forbundet med å fortolle inn en bil var ingen overraskelse. Det er vel ikke bare å lesse en container i land her i Norge heller uten å deklarere innholdet på lovlig vis.

Bache forteller at de hadde med et importdokument, et Carnet, fra NAV i Norge. – Det fortalte at vi bare var på gjennomreise, og dessuten var bilen registrert på meg med norske skilter. Det viktigste å huske på var å få alle nødvendige stempler på papirene ut fra forrige land, slik at vi hadde de å vise fram på vei inn i det neste. I Vietnam var det et svare strev å få papirer til å kjøre en vestlig registrert bil som privatperson, men med god hjelp fra The Foreign Press Centre fikk vi lov hvis vi hadde en kontakt fra myndighetene sittende i baksetet hele veien.

 

Besøkte norsk samaritan

– Dere besøkte også norske Line Ramstad i organisasjonen Gyaw Gyaw, som frivillig hjelper det utsatte Karen-folket i Nord-Thailand. Hvordan var det?

– Oppholdet hos Line og Karen-folket var noe av det mest fantastiske vi opplevde. Lines team gjør en strålende jobb blant en gruppe mennesker som har store utfordringer. De kan ikke reise tilbake til Myanmar og har nærmest ingen rettigheter i Thailand. At noen vier livet sitt til å hjelpe dem er simpelthen fantastisk flott.

– Topp tre tips for å legge ut på en slik tur?

– Vær åpen og fordomsfri, spør lokale om råd hvis det er mulig, og innse at de aller beste opplevelsene finnes utenfor komfortsonen.

-------------------------------------------------

 

Team Bachstad

* Består av komikerne Øystein Bache (56) og Rune Gokstad (58)

* Aktuelle med NRK-serien hvor de reiser rundt blant annet i Thailand i en velbrukt Toyota. 

* I NRKs videoarkiv kan man se tidligere Team Bachstad-serier fra Indokina, Finland, Mongolia, India og Sør-Amerika.

* Duoen er kanskje mest kjent fra sketsjen «Helpdesk i middelalderen» som vant prisen for verdens morsomste techvideo av Computerworld. Videoen har over seks mill. klikk på YouTube.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)