[ annonse ]
FIN TIL KØKJØRING: Denne elbilen blir Thailands første. FIN TIL KØKJØRING: Denne elbilen blir Thailands første. Foto: Vera Automotive
1. februar 2017

Thailand med egen elbil-satsing

Skrevet av 
[ annonse ]

Vera Automotive lanserer elbil. Den skal produseres i Kina, så med importavgifter blir prisen ca. en million baht. Den egner seg ypperlig i køkjøring i Bangkok, men ikke så godt på langkjøring. Ladestasjoner er det dårlig med i Thailand, men thai-norsk elbilekspert Bjørn Nyland (36) er likevel begeistret for hjemlandets satsing.

 

Stadig flere bilprodusenter kaster seg på elbil-bølgen, og de kommer stadig med flere og bedre modeller. Nå har fem thailandske ingeniører fra King Mongkut’s Institute of Technology i Ladkrabang i Bangkok introdusert sitt eget bidrag til elbil-familien. Bilen har fått døpenavnet Vera og prisen vil ligge på rundt en million baht. Den forholdsvis høye prisen er et utslag av at bilen skal produseres i Kina, og dermed får tunge avgifter ved fortolling til Thailand. 

Vi tok en prat med Tesla-guru, elbilekspert og bodøværing fra Chiang Mai «Tesla-Bjørn» Nyland (36), som driver en meget populær YouTube-kanal om elbiler under eget navn.

– Hva var de første tankene du gjorde deg da du hørte om denne satsingen?

– Det er bra at Thailand begynner å følge etter resten av verden. Kina og Japan har vært i tet en god stund nå. 

 

[ annonser ]

Produseres i Kina

Nyland nevner luftkvaliteten i storbyer som Bangkok som et godt argument for elbiler. Men siden elbiler ikke produseres i Thailand, i motsetning til fossilbiler, så blir de dyre, med høy importskatt.

– Om bilene hadde blitt produsert i Thailand hadde de sluppet denne skatten. Dette er svært viktig for å få folk til å begynne å kjøre elektrisk.

 

Fin som bybil

– Maks hastighet på bilen er 105 kilometer i timen, og rekkevidden er på 180 kilometer. Holder dette til å lokke til seg kjøpere?

Som bybil er 105 km/t mer enn godt nok. Som regel går det i maksimum 60–70 km/t i Bangkok. Rekkevidden er god nok til at man kan bruke denne som en bybil. Prisen er på linje med tilsvarende fossilbiler. 

 

Dyr strøm i Thailand

Et hinder for utbredelse av elbiler i Thailand er den høye strømprisen sammenlignet med for eksempel LPG gass:

– Forskjellen fra å kjøre elektrisk i forhold til fossil eller LPG er ganske liten. For at det skal ta av bør Thailand innføre insentiver.

 

Få ladestasjoner

– Hvor stort tror du det reelle potensialet er i Thailand, de starter med å produsere 100 stykker?

– Thailand ligger fortsatt langt bak andre land. Det finnes nesten ingen ladestasjoner, og bare et par hurtigladere. Derfor er 100 biler i grunnen realistisk inntil kjøpesentre, myndigheter og bedrifter tilbyr saktelading, enten mot et lite gebyr eller helt gratis.

Nyland innser at utbredelse av elbil ikke vil gå av seg selv: – Det må jobbes mye for å få elbiler til å bli noe folk vil ha, sier Nyland

 

Aircon drar strøm

– Hvor godt trives en elbil under forholdene den vil få i Thailand, med høye temperaturer, køkjøring etc?

– En elbil er mest effektiv ved lave hastigheter. Derfor er køkjøring helt utmerket. Når det gjelder varme så vil bruk av aircondition trekke en del strøm. Med litt start og stopp kan man derfor regne med rundt 100 kilometer reell rekkevidde. Derfor er saktelading viktig, for eksempel på kjøpesentre eller restauranter der man oppholder seg i noen timer.

 

Tesla til Asia?

– Du sverger selv til Tesla, har du hørt om grunnleggeren Elon Musk har noen planer om å satse i Thailand?

– Så vidt jeg vet har ikke Tesla planer om å etablere seg i Thailand. Skal de utvide blir det nok først og fremst i andre rikere land i Asia, sier Nyland, som har verdensrekord i kjøring med Tesla på én lading: 729 kilometer.

 

Tror på rolig start

I en uttalelse fra Electric Vehicle Association of Thailand (EVAT), sier styreleder Yossapong Laoonual at det er et godt tegn at Thailand skaper elbiler selv, selv om bilene blir laget i et annet land. Han understreket at elbiler er noe nytt for Thailand, og at man nok ikke vil se noen eksplosjon i salget med det første.

Yossapong uttalte til Bangkok Post at det enkleste for et slikt nytt firma var å selge biler til firmaer som trenger mange. Salg til privatpersoner kan være tungt i starten. 

Daglig leder Werachet Khan-ngern i Vera Automotive er en av grunnleggerne av selskapet. Han sa at han håpet myndighetene i fremtiden ville komme med klarere retningslinjer og støtteordninger for elektriske biler.

---------------------------------------------------

 

Elbilen Vera

* Konsernet Vera Automotive ble grunnlagt i oktober 2015 av fem thailandske ingeniører fra King Mongkut’s Institute of Technology.

* Oppgitt maksfart 105 km/t. Rekkevidde 180 km. 22 kWh batteri.  

* Produsert av Geely Automotive i Kina. Pris rundt 1 million baht. 

* Forventer en rolig start, med et planlagt salg på 100 biler i år.

* Vil skattes hardt pga. import. 107% i skatter og avgifter fordelt på 80 prosent tollavgift, 10 prosent bilskatt, 10 prosent engangsavgift og 7 prosent merverdiavgift.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)