[ annonse ]
1. mai 2017

Ni centimeter lang kannibal

Skrevet av 
[ annonse ]

Den store kjempekneleren er et artig insekt å møte på i Thailand. Men den lever et farlig liv, spesielt hannen. Den risikerer å bli spist av hunnen rett etter at de har parret seg. Det er i regntiden du ser flest av de grønne asiatiske kjempeknelerne.

 

De fleste som har vært i Thailand en stund har sett de merkelige insektene med store øyne og et utseende som kan minne om marsboere. Grønne, med et nesten intelligent utseende, sitter de og snur på hodet. Hvis du fører fingeren foran dem vil de snu hodet og følge fingeren vaktsomt – med mindre de blir engstelige og stikker av.  Knelerne trenger ikke snu på hodet for å se, for de har såkalte fasettøyne.  Men ved å snu seg mot det som truer, er de klare til å bite.

Føler de seg truet kan de reise seg opp og brette ut vingene for å se større ut. Samtidig gynger de frem og tilbake og åpner munnen på fullt gap for å skremme fiender.

 

Hannen kan bli næring

Hannene av arten lever et farlig liv.  Når de har parret seg vil hunnen lagre sperma, slik at hun kan produsere seks til åtte store eggsekker med rundt 150 egg i hvert. Når hun skal produsere så mange egg trenger hun mye næring. Denne næringen må hun få tak i på en energieffektiv måte. Så hva er vel da mer rasjonelt enn å spise hannen når akten er avsluttet?

Når hannen etter akten får det travelt med å stikke av, er det ikke fordi han er en uansvarlig far. Han frykter simpelthen for eget liv.

[ annonser ]

 

2300 forskjellige knelere

Typen Asiatisk kjempekneler (Hierodula membranacea) finnes det mange av i Thailand. Familien Hierodula omfatter i overkant av 120 arter. Totalt finnes det 2300 arter knelere i verden. Ingen lever i Norge. De fleste artene lever i land med fuktig og varmt klima.

Det er som oftest Asiatiske kjempekneler man får se i Thailand. Den kalles på engelsk «Giant Asian Mantis», og med en kroppslengde på opptil ni centimeter er den et stort insekt. Og det er størrelsen som gjør at den blir sett ofte. Det finnes mange mindre knelere som er like eller mer tallrike. Men de er vanskeligere å få øye på.

 

En tøff jeger

Kjempekneleren er en tøff jeger som angriper insekter på nesten samme størrelse som seg selv. Det er også tilfeller hvor den har angrepet små reptiler og nyfødte fugleunger. Størrelsen gjør at den er svært populær blant de som holder insekter i terrarier. 

Om du prøver å holde den vil du kanskje finne fangarmene litt ubehagelige. Den kan også bite. Men selv om kjevene er store og de på tynn hud kan klare å lage et hull, er de ufarlige. De har ingen form for gift. Byttedyrene må derfor innfinne seg med en brutal skjebne. Mens mange andre insekter avliver sine bytter raskt og effektivt med gift før de spises, holder kneleren dem fast og spiser dem levende.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2017 – 1. mai 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)