[ annonse ]
1. juni 2017

Yara selger apper til thaier

Skrevet av 
[ annonse ]

Den store norske gjødselprodusenten Yara International har satt i gang et prosjekt for å redusere sine egen omsetning. Det virker utrolig, men i et intervju med nettavisen E24 sier de at ved hjelp av de mange appene de har lansert vil bønder kunne spare 10–13 prosent på gjødselbudsjettet.

Appene er selvsagt ikke gratis, men Yara-sjef Svein Tore Holsether sier at investeringen som regel tjenes raskt inn igjen, fordi bedre målinger gjør at bøndene bruker mindre gjødsel, og bruker den mer effektivt så de får bedre avlinger.

Thailand er et viktig marked for Yara (før 2004 kalt Norsk Hydro og deretter Hydro Agri). Det er lite stordrift i Thailand, så det er et enormt potensial for deling av kunnskap med en mengde småbønder. Og thaiene er kjent for å bruke mye gjødsel, og ikke benytte veldig vitenskapelige metoder i sitt landbruk.

Yara-sjefen besøkte nylig en bonde i Thailand som produserte kinakål. Gården var ikke stor, og vann til plantene måtte pumpes for hånd.

Men ifølge intervjuet i E24 har denne bonden tatt i bruk smarttelefon og kjøpt seg appene til Yara. Han kommuniserer nå med agronomer ansatt i Yara, som gir ham råd om hvordan øke både kvalitet og volum på avlingen. Holsether sier at det uten denne teknologien ville vært praktisk umulig å nå ut til de mange bøndene i Thailand.

Mot slutten av intervjuet kommer det fram at Yara egentlig ikke har noe mål om å redusere omsetningen i Thailand og andre steder. De håper at flere bønder skal gå over til Yaras produkter når de i tillegg tilbyr slik personlig rådgivning og bruk av apper. Disse appene kommer ofte sammen med fysiske sensorer som for eksempel kan plasseres i åkeren eller på taket av en traktor, og brukes til å skaffe informasjon om avlingen.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2017 – 1. juni 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)