[ annonse ]
1. februar 2018

Mer samhandel med Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Norge kjøper varer som frukt og grønnsaker fra Thailand, samt boreplattformer. Laks opplever en økende popularitet blant thaier. Og mange bønder her sverger selvsagt til Yara.

 

(Se papirutgave/e-avis for tabeller. Red)

Den norske importen av produkter fra Thailand økte fra 3,4 milliarder kroner i 2016 til 5,8 milliarder kroner i 2017, men hovedårsaken er kjent – Aibels moduler til norsk olje- og gassnæring, som blir produsert på verftet i Laem Chabang i Chonburi-provinsen. I fjor kunne de sende hjem en 10.500 tonn stor stålkonstruksjon. Dette er den største av fire moduler som til sammen skal bli en boreplattform på Johan Sverdrupfeltet.

 

Dårlig kurs

Negativt for importen er svekking av norske kroner mot baht og en relativt kraftig økning i thailandsk lønnsnivå de siste årene. 

Som det fremgår av tabellen vi har laget over de viktigste produktgruppene, er det jevnt over økning for de fleste thailandske produkter.

Statistisk sentralbyrå oppgir ikke i sin statistikk verdi og kvantum for eksport av kunstgjødsel. SSBs tall for eksport til Thailand blir derfor misvisende, men Thailands Tidende har estimert tall basert på thailandsk statistikk.

[ annonser ]

 

Mye sjømat

Holdes kunstgjødsel utenfor, så viser tallene at norsk eksport til Thailand har økt fra 1,75 milliarder kroner i 2015, til 2,36 milliarder kroner i 2016 og så til 2,59 milliarder i fjor. Økningen i norsk eksport til Thailand skyldes primært at verdien på sjømateksporten nesten er doblet siden 2015.

I 2015 ble det eksportert sjømat til en verdi av 628,3 millioner kroner til Thailand. I 2016 økte dette til hele 1,01 milliard kroner, for i fjor å øke til 1,18 milliarder. Det betyr at norsk sjømat utgjør en tredjedel av eksporten til Thailand når en inkluderer kunstgjødsel.

 

Veksten vil avta

Den voldsomme veksten i sjømateksporten til Thailand vil etter all sannsynlighet ikke fortsette. Det skyldes delvis et kraftig fall i lakseprisene, men også endringer i kvotene på annen fisk som eksporteres til Thailand.

Interessant er at thailandsk frukt og grønnsaker – som har vært i Mattilsynets fokus på grunn av høyt innhold av sprøytemidler – øker kraftig. Fra 2015 til 2016 falt importen av frukt og grønnsaker fra 159,8 millioner kroner til 144,9 millioner kroner, før importverdien i fjor økte til hele 183,2 millioner kroner.

Årsaken er sannsynligvis både at thaiene har blitt flinkere med å begrense bruken av plantevernmidler, og at det norske Mattilsynet har funnet andre områder å fokusere på. 

Thailand har også en stor eksport av organiske kjemiske produkter, som er en vidtrekkende kategori. Verdien på denne produktgruppen har fra 2015 til 2017 økt fra 3,6 millioner kroner til hele 166,2 millioner kroner.

 

Tredje største marked i Sørøst-Asia

Thailand er Norges tredje største eksportmarked i Sørøst-Asia. De to største er Singapore og Vietnam.

Totalt eksporterte Norge varer, inklusiv skip og oljerigger, til Singapore for 9,7 milliarder kroner i fjor. Tilsvarende tall var 3,0 milliarder kroner til Vietnam og 2,6 milliarder kroner for Thailand.

Singapore troner på toppen blant annet siden svært mye skip og skipsutstyr eksporteres til selskaper med tilhold i Singapore. I tillegg er Singapore i større grad enn Thailand et transittmarked for produkter som skal til en rekke andre land i Asia.

Samtidig er Thailand det landet i Sørøst-Asia Norge har importerer mest fra. At Thailand troner på topp som eksportør skyldes utelukkende eksporten av en modul til en boreplattform på Johan Sverdrup-feltet verdt 2,4 milliarder kroner. Uten denne leveransen ville Thailand blitt tredje største marked både som eksportmarked og importmarked.

 

Storbrann påvirket Yara-eksporten

Gjødsel fra Yara er og blir en viktig eksportvare fra Norge. Men en brann utenfor Grand Canaria skapte problemer i fjor.

I august i fjor begynte lasten i det britiske bulkskipet M/S Cheshire å utvikle røyk utenfor Las Palmas på Gran Canaria. Skipet, som hadde en størrelse på 56.000 dødvekttonn, var lastet med 40.000 tonn kunstgjødsel (ammonium nitrat) som skulle fra Yaras fabrikk i Porsgrunn til Thailand. 

Etter to uker lyktes det redningsmannskaper å kjøle ned skipet og stoppe røykutviklingen, som skyldtes en kjemisk reaksjon i lasten. To av fartøyets mannskap mistet livet.

 

Stort tap

Basert på en snittverdi på 13,725 baht per tonn fullgjødsel importert til Thailand i 2017, hadde lasten om bord på M/S Cheshire en verdi på cirka 550 millioner baht. Yara opplyser ikke noe i sin finansielle rapport for tredje kvartal med hensyn til tapet av lasten. Den har vært forsikret og tapet ligger i tilfelle i at de mangler produksjonskapasitet eller mulighet til å chartre et nytt lasteskip raskt nok til at tapet av en last ikke rammer omsetningen i Thailand.

 

SSB mangelfull

Statistisk Sentralbyrå oppgir ikke eksportverdier i sin offentlige statistikk der det bare finnes én eksportør. Yara er eneste norske eksportør av kunstgjødsel, derfor oppgis ikke verdi eller kvantum på eksporten av kunstgjødsel til Thailand.

Men thailandske tollmyndigheter oppgir i sin import- og eksportstatistikk både kvantum og verdi på kunstgjødselimporten fra de enkelte land. Vi har derfor brukt deres tall (som i skrivende stund mangler tall kun for desember måned).

 

Nest størst etter sjømat

Thailands Tidende har derfor i oppstillingen av norsk eksport og import estimert tallene for kunstgjødsel. Per november var det importert kunstgjødsel til en verdi av 3,12 milliarder baht fra Norge. Bruker en Norges Bank sin gjennomsnittskurs for thailandske baht på 4,105, gir det en verdi på fjorårets eksport av gjødsel til Thailand på 761,1 millioner kroner. Dette tallet vil sannsynligvis bli høyere. Forutsetter vi at det kommer en last på 40.000 tonn vil eksportverdien nærme seg 900 millioner kroner. Det er noen titalls millioner kroner mer enn i 2015 og 2016.

Vi har valgt å legge inn disse estimatene av verdi på norsk eksport av gjødsel, da eksporttallene blir uten mening om den nest største eksportartikkel holdes utenfor. Bare sjømateksporten utgjorde en større verdi enn gjødsel i 2017.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. februar 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)