[ annonse ]
Alle thaier kjenner Jonas Foto: Helge Heyerdahl
1. februar 2018

Alle thaier kjenner Jonas

Skrevet av 
[ annonse ]

Si ordet «Jonas» til en thai, og han vil nikke gjenkjennende. Svenske Jonas Andersson (45) har sunget tradisjonelle thaisanger i 17 år. Han blir gjenkjent overalt hvor han går, men i dag er det stor konkurranse om oppmerksomheten på sosiale medier – ikke som da han ble oppdaget og ble en stor stjerne på TV over natten.

 

Han var ni år gammel da hans religiøse foreldre fortalte at livet til familien ville forandre seg. De flyttet fra Fryksände i Värmland til Isan for å drive med hjelpearbeid blant fattige bønder. Jonas’ unge liv ble snudd på hodet, men det var kanskje til det beste, for etter noen år ble han plutselig en stor stjerne i Thailand – en navn som alle thaier kjenner.

Det var en blanding av talent, flaks og en iver etter å tilfredsstille publikum som sendte Jonas med rakettfart opp på den funklende stjernehimmelen – så og si over natten. 

 

Ren tilfeldighet

– Det var veldig tilfeldig at gjennombruddet kom. Jeg var med i en gruppe som pleide å opptre på veldedighetskonserter og eventer. Vi sang kommersielle hitlåter fra Thailand for å tekkes publikum, samt noen originale sanger.

Jonas forteller at på et tidspunkt ble plutselig Lookthung-stilen veldig populær igjen. De kastet seg på bølgen, og fikk raskt invitasjoner til TV-opptredener. I gruppen deltok også hollandske Christy Gibson, som har opptrådd mye sammen med Jonas, og også utgitt et album sammen med ham.

Han nøler ikke med å innrømme at hvit hud, utenlandsk opprinnelse og flytende thaispråk var sentralt for å sparke i gang karrieren. TV-personligheten Wittawat Suntornwinet oppdaget tenåringen Jonas helt tilfeldig da han sang på en nyttårsfest, noe som ført til at han ble invitert til det populære TV-showet «At 10», på thai kalt Tee Si. Etter den opptredenen gikk det fort oppover for Jonas. 

[ annonser ]

 

Annen medievirkelighet

– Det var som et «splash». Alt skjedde veldig fort. Grunnen har nok mye med at det på den tiden var i hovedsak kun fem TV-kanaler og et par radiokanaler. Nå er det hundrevis.

Jonas forteller at det veldig fort ble stor oppmerksomhet i mediene om man hadde en interessant historie å fortelle.

– Og der var jeg, midt i smørøyet når det gjaldt timing. Som hvit, vestlig, og som kunne synge populære thailandske Lookthung-sanger. 

 

Stille i det siste

Før vi tok praten med Jonas snakket vi med en del thaier. Alle kunne fortelle at de visste godt hvem Jonas var, men de påsto at det hadde vært stille rundt ham i det siste.

– Hva skjer?

– Vel, umiddelbart etter kongens bortgang ble alle avtaler for det påfølgende sørgeåret kansellert. Alle oppdrag falt bort. I tillegg har mediene endret seg veldig. Alle de sosiale mediene som har kommet, og mengder med individuelle personer som lager innhold for internett. Det er veldig mange flere å dele oppmerksomheten med enn før. 

Men Jonas har ikke gitt seg. Han fortsetter med musikken og forretningene han driver med. Nylig hadde han en veldedighetskonsert for barnehjemmet Baan Jing Jai på Tiffany i Pattaya. 

 

Blir gjenkjent overalt

– Hvordan oppleves det å være stjerne i Thailand? 

– Jeg er heldig som har oppnådd suksess via Lookthung-sjangeren. Det er veldig stor forskjell på hvordan jeg blir møtt, og hvordan såpe- og popstjerner blir mottatt. Mitt publikum er mye mer avslappet.

Jonas ser på det som en del av livet, selv om han ikke føler at han har noe eget liv når han beveger seg over dørstokken.

– Min private sfære er begrenset, for jeg blir gjenkjent og stadig omsvermet av mennesker ute. Men det er viktig å være imøtekommende, stille opp på selfier og prate med fansen. Forskjellen på å være kjent her og i Skandinavia kan ikke sammenlignes. De som er kjente der har et mer avslappet liv. 

 

Mye bløtkakehumor

– Vi har kikket på noen talkshow du har deltatt i på TV. Skal alt være lekent og tegneserieaktig her? 

– Å opptre på TV her vil jeg si er tegneserieaktig, kulisser, effekter, lyder osv. Det som skjer på TV er drevet mye av komikk, ikke nødvendigvis intelligent humor, men veldig lekent og lettbent. Det kan være lett å kritisere dette, men realiteten er jo at Bangkok bare er en liten del av Thailand. 

Mye av underholdningen mener han er laget for å lette livet til de mange millioner mennesker som lever under vanskelige kår og trenger latter og glede i hverdagen.

– De fleste thaier er hardtarbeidende bønder med tøffe hverdager. Når de har fritid vil de ha det gøy. Lekne og morsomme programmer tror jeg hjelper mye. Det samme føler jeg når jeg spiller rundt i landet. Å være en underholdningsartist som gjør folk glade er en god følelse. 

 

Liker kjendisstatusen

– Har du nådd toppen som artist fordi du elsker oppmerksomhet og å være i rampelyset, eller fordi det er en konsekvens av at du må være kjent for å leve av lidenskapen din? 

– Det som har skjedd har aldri vært planlagt, det å bli en profilert person. Det hendte veldig tilfeldig. Jeg er veldig takknemlig til det thailandske folket som har ført meg dit jeg er. Men jeg skal innrømme at jeg er sterkt knyttet til «statusen». Det å oppleve å møte mennesker som sier de elsker meg, som heier på meg, som vil se meg, og som klapper for meg, jeg skal ikke lyve og si det ikke er en god følelse. 

 

– Ikke spesielt stort talent

Jonas sier at talent og suksess er to forskjellige ting.

– Man finner ekstremt talentfulle mennesker uten suksess. Talentet mitt er noe Gud har gitt meg, men jeg er ikke noe spesielt stort talent. Det er hard jobbing og seriøsitet som har gjort nytten for meg, i tillegg til mye flaks. Nøkkelen til at jeg har vart 17 år i bransjen hittil er nok at folk synes jeg virker ærlig og oppriktig, snakker fra hjertet, og ikke med usann smiger.

 

Viktige verdier

– Hvordan er det å være en åpen kristen i buddhistiske Thailand? Snakker du om kristendommen her? 

– Troen min bruker jeg til å hjelpe mennesker, elske mennesker, og å rekke ut en hånd til de jeg kan. Den motiverer meg også til å være en sosialarbeider, og delta på frivillige prosjekter og støttekonserter. Thaiene har et åpent hjerte for folk med en annen tro, og er av natur hyggelige, vennlige og imøtekommende. Trosretninger har det til felles at godhet, omsorg, kjærlighet og vennskap står sentralt. Vi burde bli flinkere til å møte andre med de verdiene som et anker.

 

Jonas Anderson (45)

* Født i Fryksände i Värmland. 

* Flyttet til Thailand med religiøse hjelpearbeidende foreldre i 1981. 

* Har oppnådd enorm suksess som Lookthung-sanger, en tradisjonell sangstil med rot i den fattige thailandske landsbygda.

* Oppdaget ved en tilfeldighet, havnet på TV i beste sendetid, og var stjerne over natten. 

* Komponerte egen sang ved Kong Bhumibols bortgang. (Father King, på YouTube)

* Mener han selv har et begrenset talent. Hardt arbeid, seriøsitet og flaks har gitt suksess

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2018 – 1. februar 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)