[ annonse ]
Du sparer mye på å klare deg med økonomiklassen. Du sparer mye på å klare deg med økonomiklassen. Foto: Terje Engø
1. mars 2018

Drømmen om første klasse

Skrevet av 
[ annonse ]

Drømmer du om å flytte frem til neste kabin, eller kanskje helt frem til første klasse? Det kan du gjøre, men det koster penger. Det finnes imidlertid tilbud. I vår undersøkelse fant vi første klasse til ca. 38.000 kroner og business helt nede i 14.000 kroner.

 

Det er lov å drømme om å bli servert ekte fransk champagne og å kunne strekke seg i alle retninger uten å dunke borti noen medpassasjerer. Om forretter med kaviar og andepostei med trøfler og gode årgangsviner. Om kobe-biff som hovedrett

På første klasse får du alt dette, og du blir tiltalt høflig ved navn, og gis oppmerksomhet som viser at din betalingsvilje er høyt verdsatt av flyselskapet.

Du får en myk dyne og en skikkelig pute når du skal sove. Kabinpersonalet lister seg rolig forbi med jevne mellomrom for å forsikre seg om at alt er vel. Har du et ønske er de der på et øyeblikk.

 

Emirates gunstig fra Oslo

Siden bare få selskaper tilbyr første klasse hele veien mellom Oslo og Bangkok, vil de fleste tilbud på første klasse kreve en mellomlanding i Europa. Fra Oslo er det bare Emirates som tilbyr første klasse. Markedet for den slags luksus er ikke stort i Norge.

[ annonser ]

Emirates’ første klasse, og ikke minst servicenivå på flyplassene, er kjent som noe av det beste som finnes. Likevel var deres priser på første klasse desidert rimeligst på de datoene vi sjekket. Har en nettopp vunnet i lotto er det kanskje på tide å unne seg en reise på første klasse til 38 891 kroner tur/retur Oslo–Bangkok.

Husk bare å sørge for at du kommer med på en Boeing A380 etter mellomlanding i Dubai. Da kan du nyte noen av timene i baren, sove litt, nyte mat av en klasse du bare finner på eksklusive restauranter, før du tar deg en dusj før ankomst.

 

Business for 14.000 kr.

Service, mat og drikke er heller ikke å forakte på businessklasse. Helt som første klasse er det ikke, men så er prisen også under det halve, ofte mindre enn en tredjedel.

Siden det er et mye større tilbud av seter på businessklasse er muligheten stor for at du kan finne gode tilbud på billetter. På datoene vi sjekket – utreise fra Oslo 4. april med retur 26. april – fant vi businessklasse med Finnair til 13.968 kroner og med Etihad til 14.333 kroner. Det er rimelig. Normal pris er som regel rundt 16–17.000 kroner og oppover.

 

Premium for beinplass

Hvis plass er viktig for deg, er det en del selskaper som tilbyr klassen økonomi premium. Dette er en klassebetegnelse som varierer mye fra selskap til selskap, og ikke alle tilbyr den. Kjøper du en slik billett får du hos de aller fleste selskaper bedre seter og mer plass til beina. Noen spytter også i litt bedre mat og litt ekstra oppmerksomhet under turen, men det varierer.

De flest av oss reiser på økonomiklasse. Ikke fordi vi så gjerne vil, men fordi vi kvir oss for å betale mer enn nødvendig. Disse billettene får vi normalt for halvparten av prisen på økonomi premium, og for en tredjedel til femtedel av prisen på business. Hvorfor bruke 10.000 kroner ekstra på å flotte seg i løpet av to 11 timer lange flyturer? For de fleste betyr det at de må jobbe mer enn en hel uke for å tjene inn ekstrakostnaden en betaler for å sitte, spise og drikke bedre i noen timer.

Men selvsagt er det noen som er så heldige at arbeidsgiver betaler, og da blir regnestykket et helt annet.

 

To klasser hos Norwegian

Det er vanskelig å sammenligne Norwegian med andre selskaper. De har fått et rykte om stadige forsinkelser, selv om mye tyder på at de etter hvert har klart å redusere dette problemet. De har også begynt å selge billetter med det meste inklusiv. For litt tid tilbake måtte alle tjenester, som setevalg, mat og bagasje, legges til flybilletten. Dette er nå forenklet.

Norwegian har to klasser, økonomi og premium kabin. Det siste gir deg en mer behagelig flytur i bedre seter enn på økonomi. Tross mye negativ omtale om forsinkelser, er selskapet svært populært. På folkemunne kalles det et lavprisselskap. Men det er svært sjelden Norwegian er rimeligst på flyvninger til Bangkok.

Årsaken til populariteten er selvfølgelig at de kan fly deg direkte fra Oslo til Bangkok.  På våre valgte datoer kostet billetten 6798 på økonomi, hvilket var en tusenlapp billigere enn Thai Airways’ direkteflyvning. Ville du sitte godt kostet business på Thai Airways 26 544 kroner, mens sete i premium kabin hos Norwegian kostet 11 998.

 

Heller business

Men skal en først spandere 11.998, ville det mest fornuftige nok være å legge til et par tusenlapper for å kunne fly med Finnair eller Etihad på business. Eneste minus er at med Finnair må en skifte fly i Helsinki, og med Etihad i Brussel og Abu Dhabi. Noen synes det er bra å få strekke på beina underveis, andre bruker anledningen til å få seg et etterlengtet påfyll av nikotin. Er en blant de som vil sitte godt og sove seg frem, så blir Norwegian det beste tilbudet. Men skal en bare sove kan en kanskje sove seg frem samtidig som en sparer noen tusen på å sitte på økonomiklasse.

 

Kjøp første klasse direkte

Skulle det tross pris være første klasse en vil fly, kan det være lurt å kontakte flyselskap direkte eller gå via et bemannet reisebyrå. Ofte kan det dukke opp et godt tilbud hvor en sparer litt på ikke å kjøpe første klasse av et nettbasert reisebyrå. Det er heller ikke alle flyselskaper som er opptatt av å markedsføre første klasse gjennom nettbyråer. Kundene som flyr på første klasse er neppe av typen som sitter i noen timer og leter for å spare en hundrelapp eller to.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2018 – 1. mars 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)