[ annonse ]
Slangemåltid i Buriram Slangemåltid i Buriram Foto: Suwannee Buransuk
24. oktober 2023

Slanger som fryd for ganen

Skrevet av 
[ annonse ]

For thaier på landsbygda er ikke slanger bare et potensielt livsfarlig kryp, men også en delikatesse.

 

Slange er ingen rett du får servert på ordinære restauranter i storbyen eller på turiststedene. Har du lyst til å smake slange er muligheten for dette størst om du er ute på landsbygda. Det er imidlertid ikke noe du finner på menyen. De fleste slangemåltider er et resultat av slanger som blir avlivet tilfeldig.

 

Myteomspunne dyr

Slanger er myteomspunne dyr i Thailand som ellers. I thailandsk mytologi finnes det ulike slanger, noen med flere hoder. Nagá – sanskritt for en mektig slange – er et kjent begrep også på thai. Mange har en slik mytisk slangefigur i et lite basseng eller krukke ute i hagen. I mange templer utgjør syvhodet nagá en viktig del av utsmykningen. Men i det daglige er det helt andre ting som gjelder når en levende slange blir observert.

 

Store slanger best

[ annonser ]

De fleste slanger er spiselige, men de med mye kjøtt er mer ettertraktet enn andre. Hvilke slanger landsbyboerne foretrekker, varierer fra sted til sted. 

En stor feit pyton kan veie flere titalls kilo. Det er få steder de er ettertraktet som mat. Det er jo ikke godt å vite hva en slange på 30–40 kilo kan ha satt til livs.

 

Thailands Tidende

En feit slange gjøres klar til kveldens gourmetmåltid. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

Det er også få som vil satse på å fange kobra, kongekobra eller andre svært farlige slanger til mat. De er store, men det er ikke en type slange alle og enhver prøver å avlive.

Da satser man heller på en rotteslange eller froskeslange. De smaker bra og er tryggere å fange.

 

Mange fredede arter

Det er ikke alle slanger det er lov å ta livet av. Mange arter har etter hvert blitt fredet. De fleste som bor på landsbygda har imidlertid liten kunnskap om hvilke som er fredet.

Det samme ser ut til å være tilfelle for mange slangetemmere som opptrer rundt om i landet. I juni i fjor ble tolv fredede slanger beslaglagt fra omreisende slangetemmere som viste dem frem i Samut Prakarn litt sør Bangkok. Det ble også beslaglagt ti avlivede slanger samt et stort antall biter med slangelær. Alt kom fra slanger som er fredet.

 

Godt for potensen

For noen tiår siden var det markeder i Bangkok hvor en kunne kjøpe levende slanger og få de avlivet og tappet for blod. Dette ble blandet med rissprit og drukket. Det var en drikk som skulle gi styrke, for ikke å snakke om virkningen på en manns potens.

I våre dager har det blitt vanskelig å få tak i slangeblod. Og om en ikke med egne øyne ser det bli tappet av en slange, så kan en gå ut fra at det kommer fra høns eller gris isteden.

 

Kan fortsatt kjøpes

På markeder i Isan og andre steder kan du av og til se bøtter eller fat hvor det ligger avlivede slanger og venter på å bli solgt. Ofte står bøttene litt avgjemt, gjerne slik at de kan dekkes til om det kommer politi eller andre øvrighetspersoner gående.

De fleste slanger som avlives havner aldri på et marked. De spises av den heldige jeger. Noen ganger fanges det slanger som lever i vann når man fisker med nett, eller de fås som «bifangst» når det settes ruser for å fange fisk.

Andre slanger blir avlivet når de kommer inn i hus, inn på rismarker hvor noen arbeider, eller rett og slett for nært noen som setter pris på et godt måltid.

 

Tilberedelse

Det finnes mange måter å tilberede slanger på, avhengig i hovedsak av hvor store de er. Spør du en thai om hvor stor en slange var, vil han ikke snakke om lengde. Han vil gjerne vise deg et sted på armen som er like tykt som slangen var på det tykkeste. En lang tynn piskeslange har lite kjøtt, mens en kraftig rotteslange kan ha mye kjøtt.

En av de vanligste måtene å tilberede slange på er å først grille den lett til den er passe gjennomstekt. Dette er nødvendig siden slangene ofte spiser rotter og andre dyr som kan være  fulle av parasitter.

-----------------------------

 

Slange på menyen

Slangefarse:

Når slangen er stekt, blir den lagt på et trebrett og det lages farse av både kjøtt, skinn og bein. Som oftest brukes det en machete til dette.

Farsen mikses med en blanding av hvitløk, små sjalottløk, sitrongress og rikelige mengder med fersk chili. Denne måten å servere slange på passer nok svært få faranger, med mindre det er tilgjengelig store mengder med drikke.

Syrlig suppe med slange:

Blant den del av befolkningen som har laotiske aner, er Tom Yam Ngo en favoritt. Denne suppen lages mer eller mindre på samme måte som den vanlige suppen Tom Yam, men det er lokale variasjoner, og det varierer hvor mye chili som brukes.

I Tom Yam Ngo brukes det hele stykker med «filet» av slange. Noen ganger er det flådd slange som skjæres opp i biter tvers over.

Slangecurry:

Det er også de som foretrekker slangecurry. Det kan være både rød, grønn, gul eller syrlig curry. Slangekjøttet er hvitt og mildt, og kan i praksis spises i alle retter hvor en kan bruke kylling, fisk eller svinekjøtt.

Chips av slangeskinn:

En avansert slangedelikatesse er slangechips. Da flås skinnet av slangen. Deretter skjæres det i biter og stekes i olje tilsatt pepper, salt og eventuelt andre urter og kryddere. Men ikke alt slangeskinn er like godt som chips, da noe har en tendens til å bli seigt. Det er også viktig å spise slangechipsen rett etter steking. Ligger den litt for lenge i høy lufttemperatur vil chipsen mykne og ble seig.

(© Thailands Tidende 24. oktober 2023. Basert på artikkel fra utgave 3/2018 )

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)