[ annonse ]
1. mai 2018

Misnøye med 20-årsplanen

Skrevet av 
[ annonse ]

Landets tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, som var statsminister fra 2008 til 2011, er blant de politikerne som ikke er begeistret over 20-årsplanen til juntaen som nettopp har trådd i kraft. Planen er med i den nye grunnloven, og styres av det kun delvis folkevalgte senatet.

Abhisit sier til The Nation at det blir vanskelig å få vedtatt noen ny grunnlov, med mindre folket viser sin misnøye med at ikke hele senatet er folkevalgt, og det dermed blir gjennomslag for endringer. 

I henhold til loven vil kommende folkevalgte regjeringer bli stilt for riksrett hvis de ikke følger opp 20-årsplanen til dagens junta. Abhisit vil imidlertid likevel jobbe for å lage tilføyelser i grunnloven for å rette opp det han mener er feil med 20-årsplanen.

Planen til juntaen krever reformer på elleve sektorer i samfunnet, inkludert politikk, administrasjon, juridisk system, utdanning, helse og massemedia. Blant de 11 sektorene finnes imidlertid verken militæret eller politiet, noe som understrekes i en lederartikkel i The Nation.

I 20-årsplanen står det mye om korrupsjon, men demokratenes leder Abhisit sier at det ikke vil være til særlig mye hjelp for å rydde ut korrupsjon fra samfunnet.

Reformer innen politikken har fått mye oppmerksomhet. Det står å lese i planen at den vestlige form for demokrati ikke har fungert godt i Thailand, og at partier som har vunnet valget har vært dominert av kapitalister som ikke har vært opptatt av folkets beste interesser. Derfor bør thailandsk politikk være mer påvirket av østlige verdier og thailandske normer og kultur. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2018 – 1. mai 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)