[ annonse ]
1. mai 2018

Orakelet svarer: Må jeg ha med passet?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hei, jeg har sett på Facebook at nordmenn har fått advarsel fra politiet om at de må ha med seg originalen av passet når de går ut. Er dette en ny lov nå?

Mvh. F.O.

 

Svar: Kopiér alle viktige sider

Vi har den siste tiden lest om flere tilfeller av at utlendinger har fått advarsel fra politiet for ikke å ha hatt passet tilgjengelig for kontroll når de er blitt stoppet. Utlendinger har i ulike diskusjonsfora vist til en uttalelse i pressen fra en høyerestående embetsmann, Pol Col Voravat Amornvivat, som i 2014 uttalte at det er tilstrekkelig å ha med en kopi av passet.

Det han uttalte stemmer ikke med loven, som sier at man skal ha originalen tilgjengelig. I praksis er det nok likevel mange som vil velge å klare seg med en kopi, men da må de i hvert fall sørge for å kopiere alt viktig innhold i passet, ikke bare personaliasiden, men også siden med gyldig visum/oppholdstillatelse og kopi av Arrival Card.

Med en fullstendig kopi skal man være uheldig hvis politi lager noe bråk, men det har skjedd at utlendinger har havnet oppi ulykker eller razziaer på nattklubber etc, hvor man blir sendt rett til politistasjonen hvis man ikke har gyldig legitimasjon.

Det norske passet er ganske bestandig, og tåler å bli brakt med ut på tur. Damer har fordelen av håndvesker, menn burde kanskje vurdere å ha med seg en liten ryggsekk eller liknende når de går ut. Så blir det ens eget valg og risikoprofil som avgjør om man går ut med kopi eller originalversjonen av passet. Legg for øvrig merke til at thaier normalt har med seg originalen av ID-kortet, ingen kopi.

[ annonser ]

Utlendinger som bor her har også gjerne et førerkort som kan fungere som identifikasjon, men der står det heller ikke noe om hvorvidt man har gyldig opphold, så det holder heller ikke i henhold til loven.

Hvis man er en liten tur på  butikken eller på stranden, så kan man jo alltids bare stikke hjem og finne frem originalen av passet hvis politiet spør, men å dra på langtur uten passet er ikke å anbefale.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2018 – 1. mai 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)