[ annonse ]
SIM-kort for turister – mange goder Faksimile: Dtac
1. august 2018

SIM-kort for turister – mange goder

Skrevet av 
[ annonse ]

Strenge regler gjør at turister ikke lenger kan kjøpe ordinære SIM-kort i Thailand. Derfor tilbys SIM-kort for turister, hvor det lokkes med goder som reiseforsikring, rabatt på taxi og gratis bruk av Facebook uten at det går på datakvoten. Her er de ulike tilbudene.

 

Myndighetene vil at utlendinger uten fast adresse i Thailand kun skal ha tilgang til SIM-kort for turister. Det er blitt strenge regler for kjøp av ordinære SIM-kort de siste årene. Man må være thai eller utlending med fast adresse her.

Dette har gjort det lukrativt for selskapene å selge slike turistkort. Fordelen med å kjøpe et turist-SIM på flyplassen er at det er raskt, og de fleste teleleverandørene gir gode tilbud og god service. Det setter inn SIM-kortet og registrerer det for deg.

 

Ring billig internasjonalt

Samtlige operatører tilbyr internasjonale samtaler i sine pakker for turist-SIM. I praksis betyr det to alternativer – enten at samtalen kanaliseres via telelinjer til høy pris eller via internett til en lavere pris

Hos DTAC ringer du på vanlig telelinje når du bruker prefiks +47 til Norge. Da koster samtalen 21 baht per minutt. Velger du derimot å bruke 00447 som prefiks går samtalen på en datalinje. Du risikerer å få noe dårligere kvalitet, men minuttprisen er da bare 5 baht til fast telefon og 10 baht til mobiltelefon.

 

[ annonser ]

Gratis apper og data

True Move passerte i fjor Dtac som landets nest største mobilselskap. I sine pakker tilbyr de naturlig nok samtaler og data, men også gratis adgang til WiFi der det finnes True Move WiFi. I tillegg får du adgang til bruk av 14 sosiale apper uten at disse belaster datakvoten. Det betyr at du kan bruke Skype, Facebook, Twitter, Line og ti andre apper uten at det spiser opp din datakvote.

 

AIS gir rabatt på taxi

Mange av SIM-kortene for turister gir en mengde rabatter på alt fra sightseeing og shopping til restauranter og gatekjøkkener. AIS sender deg en «Privelege SMS» som gir deg rabatt når du vil besøke voksmuseet Madame Tussaud eller akvariet Sea Life i Bangkok.

Har du mer bagasje enn du makter å frakte selv, får du 50 prosent rabatt på Belugg Luggage Delivery mellom flyplass og hotell i Bangkokområdet. Vil du bruke Grab (drosjetjeneste som ligner på Uber), får du 100 baht i rabatt på de tre første turene om du ikke allerede er bruker av GRAB-appen. Dette er vel og merke om ikke månedens totale kvote på 20.000 turer allerede er oppbrukt.

Er du kineser får du fem minutter gratis bruk av YGOTH-appen. Den setter brukeren i kontakt med en translatør som oversetter fra kinesisk til thailandsk. Etter fem minutter påløper det vanlig kostnad.

 

Reiseforsikring inkludert

DTAC har også en rekke tilbud og promoteringer knyttet til kortene. Blant annet inngår en reiseforsikring med varighet på åtte dager. Den gir ved ulykke eller død 60.000–100.000 baht i utbetaling. Den dekker også tap av og skade på bagasje med inntil 3000 baht.

Det bør nevnes at skader som skyldes at en er påvirket av alkohol med promille over 1,5 ikke gir erstatning. Det gjør heller ikke skader som oppstår når en kjører eller er passasjer på en motorsykkel. En må også huske på å registrere seg for å være berettiget. En er ikke det automatisk om en kjøper et DTAC SIM-kort for turister.

 

Rabatt på leiebil

Du kan også om du velger DTAC få 500 baht rabatt på leiebil, rabatt på opptil 300 baht på diverse sightseeingturer, 250 baht rabatt på matkurs og rabatter ved enkelte butikker. Skulle fordelene gjøre at du handler for mye, hjelper det kanskje litt at du også får 500 baht rabatt på pakker du sender hjem med DHL.

 

Lite info fra True Move

True Move forteller lite om hvilke «privilegier» de gir sine kjøpere av SIM-kort for turister. Men du vil merke at straks du har fått SIM-kortet satt i telefonen, så kommer det med jevne mellomrom meldinger med ulike tilbud. Det gjelder også for DTAC og AIS. Dessverre, så er det en del av tilbudene som er på thai, og derfor ikke lette å finne ut av for en utlending.

Meldingene med ulike tilbud kan virke forstyrrende. Men samtidig er de med på å holde prisen på tele- og datatjenester nede.

 

Selges mange steder

SIM-kort for turister selges ikke bare på flyplassene. De kan også kjøpes i teleselskapenes butikker, på supermarkeder, 7-Eleven, Family Mart, Tesco Lotus og Big C, bare for å nevne noen av stedene. Men språkkunnskapene er som nevnt ofte dårligere der enn på flyplassene. Det er samme pris uansett hvor du kjøper SIM-kortet.

Det er sikkert noen som bruker SIM-kort som thaier eller utlendinger med fast adresse her har kjøpt, selv om det ikke er tillatt ifølge loven. Databruken på ordinære kort er en god del rimeligere, mens det ikke er så stor forskjell på pris for samtaler. 

 

Hvilket kort er best?

Hvilket SIM-kort som er best kommer an på hvordan du bruker mobilen din. Kortene har alle ulike fordeler. Skal du bo på landsbygda bør du kanskje spør om de vet hvem som har god dekning der du bor. Alle lover maks hastighet på nettilkoblingen. Men maksimum kan være nesten hva som helst. En skal også være klar over at når det står «free internet» så betyr det at man fortsatt kan bruke kortet etter at kvoten er oppbrukt, men hastigheten blir da så treg at det ikke er mye man kan gjøre på nettet.

Selv om mange skriver at hastigheten er 128, 384 eller 512 kbps når kvoten er brukt, er den reelle hastigheten ofte atskillig lavere.

 

Ikke bruk norsk SIM-kort

Bruker du norsk SIM-kort i Thailand får pengene raskt bein å gå på. Dagbladet skrev i midten av juli om en norsk kvinne som hadde sent 511 tekstmeldinger fra Thailand til Norge. Disse kostet henne hele 2089 kroner. Antallet meldinger ble høyt siden hun hadde brukt emojis (smilefjes) i meldingene. Hvert slikt fjes utgjorde opptil 98 tegn. En SMS kan maksimalt være på 160 tegn. Er den på for eksempel 320 tegn belastes du for to meldinger.

Hadde hun hatt et SIM-kort fra AIS, ville meldingene kostet cirka 155 kroner (589 baht pluss 7 prosent merverdiavgift). I tillegg ville ikke kostnaden dukket opp som en overraskelse etter hjemkomst.

Har du for eksempel såkalt familieabonnement hos Telenor koster det 6,99 kroner per minutt å ringe til Norge. DTAC tilbyr samtaler til Norge ned i 5 – 10 baht per minutt.

----------------------------------------------'

 

Myndighetene sporer deg

Etter bombeaksjonen i Bangkok i 2015 startet myndighetene arbeidet med å spore folk via SIM. Du må gjennom fingeravtrykk og avfotografering før du får kjøpt et ordinært SIM-kort.

 

Det har vært stadige innstramninger på kjøp av SIM-kort i Thailand. Begrunnelsene har vært mange. I begynnelsen var det primært at mobiltelefoner ble brukt som utløsningsmekanisme på bomber i Sør-Thailand. Som regel ble SIM-kortene funnet i så god behold etter sprengninger at nummeret kunne avleses. 

Derfor ble det vedtatt at alle skulle legitimere seg ved kjøp av SIM-kort. Dermed skulle myndighetene få kontroll. Det viste seg raskt at dette ikke var nok. Det var ikke vanskelig å få tak i SIM-kort ved bruk av falsk identitet.

 

Fingeravtrykk og foto

Det ble så innført et nytt system hvor de som kjøpte SIM-kort måtte registrere seg med både godkjent ID-kort/pass og fingeravtrykk. Dette har siden blitt utvidet til å innebære at den som kjøper SIM-kort blir fotografert. En app sammenligner så de biometriske dataene fra ansiktsbildet som tas med det som er i ID-kortet.

I hvilken grad dette har gjort det vanskeligere for separatistene i Sør-Thailand å skaffe seg SIM- kort som ikke kan spores er nok diskutabelt. SIM-kort kan i dag kjøpes på nettet og sendes til en oppgitt adresse. De kan for så vidt spores til kjøper gjennom den betaling selskapet som selger disse mottar.

 

Grått marked

Det er også et grått marked for salg av SIM-kort fra land hvor disse selges uten at kjøper trenger å identifisere seg. I tillegg er det neppe vanskelig å få tak i virksomme kort fra stjålne mobiltelefoner for personer som har tenkt å bruke disse til kriminell aktivitet.

 

Spore turister

I 2016 godkjente thailandske National Broadcasting and Telecommunications Commission at turister fra og med 2017 skulle pålegges å bruke spesielle SIM-kort som skulle gjøre det mulig å spore turistene geografisk. Hensikten var å slå ned på kriminalitet. I praksis betyr det at thailandske myndigheter skulle kunne bruke registeret over utstedte SIM-kort til å spore utenlandske borgeres bevegelser og oppholdssted i sanntid.

 

Etter bombeaksjon

Forslaget kom i ettertid av at uigurer 17. august 2015 sprengte en bombe ved Erawan-alteret i Bangkok. 20 mennesker ble drept og 125 skadd. Denne aksjonen var ifølge thailandske myndigheter ikke en terroraksjon men en hevnaksjon. Uigurene som utførte sprengningen gjorde det for å hevne at Thailand hadde utvist uigurske nasjonalister til Kina, istedenfor å la dem reise til Tyrkia.

 

Sjekker visum

I senere tid har thailandske myndighetspersoner trukket frem bruk av sporing via SIM-kort som en mulighet til å finne utlendinger som ikke har gyldig visum. Hvor reelt det er å tro at utlendinger med utløpt visum vil gjøre bruk av et SIM-kort som viser relativt nøyaktig hvor de til enhver tid befinner seg, er det kanskje grunn til å stille spørsmål ved.

Derimot kan de «orwellske» overvåkningstiltakene ha en viss preventiv effekt, og i de tilfeller det utføres mindre planlagte lovbrudd gi myndighetene mulighet til å se hvem som var på eller i nærheten av åstedet. At utlendinger er i søkelyset er det ikke tvil om.

 

Kampanje mot overstay

Kampanjen X-ray Outlaw Foreigner er en aksjon hvor politiet og ulike myndigheter samarbeider. Det siste året har det vært 31 runder med razziaer fordelt på nesten 4000 steder og 1742 utlendinger arrestert. De fleste for brudd på visumlovene.

Egne SIM-kort for turister er bare en brikke i det som foregår. I hovedsak er det borgere fra naboland som har blitt arrestert, samt en del afrikanere som er involvert i ulike former for svindel. En del av de avslørte er personer som offisielt studerer ved thailandske utdanningsinstitusjoner, men som ikke deltar i undervisning. Dette har vært en enkel måte å skaffe seg oppholdstillatelse på.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2018 – 1. august 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)