[ annonse ]
Orakelet svarer: Drikkevann i hjemmet?
1. september 2018

Orakelet svarer: Drikkevann i hjemmet?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hva er den beste løsningen for å få drikkevann i huset? Vi synes ikke det er en god løsning å kjøpe nye plastflasker. Jeg har sjekket litt, blant annet på HomePro, og de har ulike systemer for rensing av vann. Det er litt vanskelig for meg å orientere meg i dette og jeg lurer derfor på hvilke erfaringer folk har på dette området?

Hilsen T. M.

 

Svar: Mange løsninger

Folk har ulike løsninger for å få drikkevann hjem til seg. Noen kjøper halvannenliters flasker på butikken. Andre abonnerer på levering av 20-liters dunker. Atter andre benytter seg av automater hvor du kan fylle på egne flasker for én baht pr liter. En fjerde mulighet er å kjøpe og installere et rensesystem. Det trenger ikke være så dyrt eller komplisert.

 

FLASKER: Spesielt for folk som kun bor her i perioder, kan det være praktisk å kjøpe drikkevann på butikken. På Lotus får du deres eget butikkmerke, som er både velsmakende og rimelig, for 49 baht for seks flasker – altså ni liter totalt. Dette blir litt over fem baht pr liter. Du kan samle på tomflaskene og sende dem til resirkulering.

 

[ annonser ]

DUNKER: Det finnes både små og store bedrifter som leverer drikkevann på døra. Et firmanavn som går igjen i omtale av dette er Amtech. De som har vært kunder lenge betaler 40 baht pr 20-litersdunk. Nye abonnenter betaler etter sigende 50 baht. Andre firmaer tar seg tilsvarende betalt. Mange firmaer kommer en gang i uka, tar med seg de tomme dunkene og leverer nye. Når man blir abonnent må man betale depositum for dunkene. Det kan dreie seg om noen hundrelapper.

Du bør naturlig nok forvisse deg om at firmaet har et godt renomme og leverer rent vann.

 

AUTOMATER: I de fleste byer og tettsteder finnes det drikkevannsautomater hvor man kan fylle vann på egne flasker. Mange av disse tar én baht pr liter. Det har vært nyhetsoppslag om dårlig rengjøring av slike automater. Myndighetene anbefaler å velge automater hvor det står klart og tydelig navnet på firmaet som står bak, og også navnet på personen som har ansvaret for kontroll og vedlikehold.

 

RENSESYSTEMER: De som har vært på byggevareforretninger som f.eks. HomePro har lagt merke til et gedigent utvalg av rensesystemer for drikkevann, både i plast og i stål, og i alle prisklasser. De rimeligste løsningene koster under to tusen baht, men du bør nok opp i minimum ca. 5000 baht for å få grei kvalitet. Da får du et filtreringssystem i plast med tre filtre.

 

Hvis du går litt grundigere til  verks, kan du få testet vannkvaliteten før du kjøper et system. Det er ikke så lett å finne slike firmaer i Thailand, men et par er GCC Thai og Water Test Co. Det finnes også testutstyr man kan kjøpe og teste vannet selv.

 

Via testing får du vite om det er metaller og kjemikalier som er problemet, eller om det er mye bakterier i vannet. Eller begge deler. Det har betydning for om du velger ultrafiolett behandling (UV) av vannet i tillegg til filtrering, eller om du går for en helt annen prosess som kalles revers osmose (RO). Disse ulike løsningene har alle sine tilhengere og motstandere, og argumentene på hver side blir for omfattende å gå inn på her, men internett er full av informasjon om dette.

 

Husk at det er kostnader i tillegg til innkjøp. Ved filtreringssystemer vil kostnaden ved å bytte filter ganske raskt overgå selve innkjøpsprisen. Du må huske å sjekke filtrene med jevne mellomrom, f.eks. hver tredje måned, og avhengig av vannkvaliteten må du kjøpe nye flere ganger pr år.

Slike systemer kan installeres direkte på veggen, med egen kran, eller du kan velge en skjult løsning under kjøkkenbenken.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2018 – 1. september 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)