[ annonse ]
MINISTER: Kalle Kristensen (th.) i samtale med sport- og turistminister Weerasak Kowsurat under besøket i Chumphon. MINISTER: Kalle Kristensen (th.) i samtale med sport- og turistminister Weerasak Kowsurat under besøket i Chumphon. Foto: Privat
1. september 2018

Jobber for å få verdenscupen hit

Skrevet av 
[ annonse ]

Kalle Kristensen får støtte fra Det internasjonale skiforbundet i sin satsing på rulleski i Thailand. Nylig møtte rulleskiteamet både statsministeren og sportsministeren i Thailand, og i oktober arrangeres det rulleskiuke i Chumphon.

 

Karl Fred («Kalle») Kristensen (73) og rulleskiteamet han har bygget opp møtte 21. august statsminister Prayut Chan-o-cha og sport- og turistminister Weerasak Kowsurat i Chumphon. Regjeringsmedlemmene var på offisielt besøk, og rulleskiteamet var en av noen få grupper og organisasjoner som var invitert til å møte opp.

– Hvordan reagerte general Prayut da han møtte en gjeng på rulleski?

– Vi fikk enorm oppmerksomhet da vi kom ned til hovedarenaen på rulleski. Alle «høye herrer» og andre tilstedeværende ville sjekke hva vi holdt på med. 

– Hvordan var sikkerhetsopplegget? 

– Det var et enormt sikkerhetsopplegg, med skanning på lik linje med en flyplass. Ski og støvler ble også grundig sjekket. 

Det store målet til Kalle er å få arrangere verdenscuprenn på rulleski i Chumphon, men før det handler det om å promotere rulleskigåing blant thaier.

 

[ annonser ]

Rulleskiuke i oktober

Kristensen jobber med å etablere et sportssenter for bl.a. rulleski i Chumphon, og arrangerer en rulleskiuke 22–28. oktober. 

– Da blir det en uke med trening, utflukter og andre sosiale aktiviteter. De tre siste dagene blir det renn, først sprint over 1 kilometer, så 5 kilometer og 30 kilometer siste dag. 

Drømmen er ifølge Kristensen å gjøre skisporten kjent og etablere et rulleskimiljø. Målet er at Chumphon skal bli Thailands svar på Holmenkollen, Falun og Lahti. 

– På hvilken måte er Det internasjonale skiforbundet involverte? 

– FIS, som hadde opplegg og bilde av meg og gruppen på sine websider, jobber nå med å få rulleski inn på sommer OL.

 

Gode forhold for rulleski

– Det høres varmt ut å drive med kraftkrevende idrett i Thailand. Hvorfor burde man satse på en treningsleir i dette landet? 

– På grunn av klima, priser, miljø og ikke minste mange flotte veier og trivelige omgivelser med utrolig lite trafikk. Her i Chumphon satser myndighetene veldig på idrett, og alle nye veier har brede og flotte sykkelfelt som er merket. 

Den nye kystveien mellom Chumphon og Hua Hin er 23 mil lang, og tilrettelagt for sykling. 

– Tenk deg å arrangere skiturer med følgebil som går over flere dager, likt det de i dag gjør på sykkel, sier Kristensen, som er i kontakt med profilerte tidligere langrennsløpere med tanke på å komme og lære bort skiteknikk til thaier. 

 

Hjelp fra flere hold

– Hva er de største utfordringene dine med prosjektet? 

– Utfordringen er å få hjelp til videre utvikling, for jeg gjør mye av dette alene. Vi har et godt samarbeide med skiforbundet i Thailand (SSAT), som har gitt oss en god del utstyr. Det samme har FIS gjort. Noen fra Italia sendte oss 30 par skistøvler. En del staver og ski har vi fått fra Kina. 

To OL-deltagere på ski bidrar også:

– De to er halvt thai halvt italienske og var med i siste OL. De vil komme og trene noen av våre ledere her i Chumphon, så de får gode basiskunnskaper til å følge opp lokalt. Vi har også forespørsler fra skoler som vil være med i prosjektet, men for øyeblikket har vi mer enn nok med de vi holder på med, avslutter Kristensen.

----------------------------------------------------

 

Norske skitopper heier på thaiene

Åge Skinstad og Anders Aukland roser begge satsingen på rulleski i Thailand.

 

Eks-eliteløper, sportssjef for skilandslaget og nå produktsjef i Swix, Åge Skinstad, synes det er artig at thaiene går på rulleski.

– Det er artig om thailendere, som kinesere, brasilianere, tyrkere, grekere og andre fra land uten mye snø, liker rulleski. Det er verdenscup på rulleski, i tillegg til store renn i Norge og Sverige. Det finnes mange løpere som satser kun på rulleski, også f.eks. i Norge, Sverige, Italia og Frankrike, forteller Åge Skinstad.  

Skinstad, som har ansvar for bl.a. skismurning for Swix, er også optimistisk med tanke på renn på snø i fremtiden. 

– Heldigvis er det bra miljøfokus, og forhåpentligvis blir ikke temperaturene så høye at snøen blir borte. I tillegg har kunstsnø-teknologien kommet langt og snø kan til og med lages i varmegrader nå. På dagen i dag er det forøvrig meget gode snøforhold i f.eks. New Zealand, Australia, Argentina og Chile, sier Skinstad. 

 

– Fin avveksling

– Er det en god idé å satse på rulleski i Thailand, og å ha et mål om å få frem eliteløpere internasjonalt? 

– Ja, det er jo mange store løp på rulleski som man kan satse mot. Rulleski er en fin avveksling, og meget god trening som holder fokus på sporten vi elsker gjennom hele året. Men jeg tror nok at for eliteløperne på snø så vil rulleski i overskuelig fremtid først og fremst være en aktivitet for å forberede løperne til vintersesongen, mener Skinstad. 

 

Aukland: Kjempegøy

Olympisk mester, langløpsekspert og teamleder for privatlag, Anders Aukland, er imponert over thaiene.

– Rulleski som idrett vokser, så dette var det kjempegøy å høre at det satses på i Thailand, sier Aukland, og fortsetter: – Det er først og fremst en stor idrett i Norden, men også i andre europeiske land, Russland og USA. I Kina prøver de seg nå på en satsing mot neste OL. 

– Det var vel Thomas Alsgaard som for en stund siden sa at han ser lite lyst på snøforholdene fremover, at renn som vi kjenner dem på snø vil få en nedgang? 

– Jeg har tro på langrennets fremtid på snø. Det er blitt laget veldig mange gode kunstsnøanlegg sør i Norge, som gir god rekruttering, forklarer Aukland.

 

TV har æren

Aukland forteller at TV-kanalene har mye av æren for at ski har blitt en helårsidrett. 

– TV-kanalene vil ha vinterens utøvere på TV også om sommeren, så det blir flere og flere renn der de store skiprofilene konkurrerer. Så idretten er tredelt. Det er en gjeng som bare går verdenscupen på rulleski, mest sprint med superraske hjul. Så har du mosjonsarrangementene, og til slutt vanlige skiløpere som bruker rulleski som trening. Men satsingen i Thailand høres kjempegøy ut, løp er det nok av, avslutter Anders Aukland.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2018 – 1. september 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)