[ annonse ]
VG SELGER: Slik selges artikkelserien hos VG. Den dukker til stadighet opp på forsiden på tabloidavisens nettside. VG SELGER: Slik selges artikkelserien hos VG. Den dukker til stadighet opp på forsiden på tabloidavisens nettside. Faksimile: VG
1. september 2018

VG tjener på omstridt artikkel

Skrevet av 
[ annonse ]

Fafo-forsker Guri Tyldum sier hun ikke ville godkjent flere av utsagnene i en artikkelserie fra VG hvis hun hadde hatt sjansen til å sjekke dem. Den snart to år gamle serien dukker fortsatt opp på forsiden av VGs nettside, og folk anbefales å bli abonnenter for å lese den. Serien har vakt mye vrede blant nordmenn i Thailand.

 

Artikkelserien ble for en stund siden diskutert på facebookgruppen Norsk Thailand Forum. Dette førte til en strøm av kommentarer fra nordmenn som bor eller ferierer i Thailand. 

Et medlem skrev: Bedrevitenhet, generaliseringer, arroganse, fordommer og fordømmelser lyser av annen hver setning.

Andre klagde på at denne serien bidro til en stigmatisering av nordmenn i Thailand, og ikke minst av thailandske kvinner i Norge.

 

«Sugebarer»?

I artikkelserien til VG står følgende:

«Forskeren forteller at mange av kvinnene begynner å bli desperate hvis de ikke har kommet seg ut av Pattaya når de nærmer seg 30 år. – Da må de ta til takke med de mennene som ikke er så kule. Har hun passert 30, må hun kanskje nøye seg med en som både er sjalu, alkoholisert og voldelig, sier Guri Tyldum.»

[ annonser ]

VG fortsetter med følgende avsnitt:

«Alternativet kan være å ende opp med å jobbe på en «bensinstasjon», som det kalles. Det er rene sugebarer. Der kan kameratgjengen sitte og drikke øl, mens de ansatte kvinnene utfører oralsex på dem under bordet.»

Vi spurte Tyldum om dette:

– Dette er historier vi har hørt, men aldri kunnet verifisere. Har du noe kilder til dette med slike «bensinstasjoner»?

– Historien om «bensinstasjon» ville jeg nok ikke gått med om jeg hadde sett den før den gikk i trykken. Jeg har nok sagt noe sånt som at prostitusjonsmarkedet blir mye kipere og mer brutalt når de blir eldre, og når journalisten ba om eksempel sa jeg at en informant skrøt av at de gikk på det han kalte «bensinstasjon».

 

Ødelagte liv?

Et annet utsagn hvor Tyldum blir sitert er følgende:

«Pattaya er en magnet på mennesker som har ødelagt livene sine – både kvinner og menn.»

Til dette sier hun: – Jeg må innrømme at jeg ikke har lest artikkelen selv. Det bør jeg kanskje. Stusser litt på utsagnet, ville nok korrigert det om jeg hadde bedt om sitatsjekk.

Hun sier hun mener følgende:

– At Pattaya tiltrekker seg en del mennesker som har hatt problemer med å passe inn i Norge, ville vel vært mer presist.

 

Bare damer som undertrykkes?

– De fleste av utsagnene i artikkelserien virker å ha som utgangspunkt at de thailandske damene blir utnyttet. Men på norske fora leser vi mange historier om at norske menn blir utnyttet av smarte thaidamer, som bruker opp mesteparten av pengene deres, og skiller seg når de har bodd i Norge lenge nok til å få permanent opphold. Er ikke slike tilfeller med i forskningsmaterialet i det hele tatt? 

– Jeg gir mye oppmerksomhet i rapporten «Someone who cares» til at dette er forhold der både han og hun kan være sårbare, men oppdraget jeg fikk var å skrive om de som er mest sårbare, så det er nok vinklet mot det.

-------------------------------------------------------

 

Bareier: – Dette har jeg ikke sagt

Terje Salvesen på Kåre’s Partybar har liten sans for hvordan artikkelen fra Pattaya ble utformet i VG.

 

– Jeg ble ikke intervjuet, men svarte på noen få spørsmål. Disse spørsmålene jeg svarte ærlig på klarte VG-journalisten å vri til feil. Jeg sendte journalisten en e-post og påpekte at dette ikke var det jeg hadde sagt. Journalisten svarte meg at det var jo trist at jeg tok dette ille opp.

– Har du noe spesielt eksempel på hvor du er blitt feilsitert?

– «Terje sier at han er for gammel til å få flere barn». Dette har ikke jeg sagt og heller ikke samboeren, det virker som de fyller på for å lage en historie.

– Jeg ser også samtalen med et par av jentene er mere enn hva de kan ha sagt. Jeg kjenner også han som kalles «Per» i artikkelen. Han kjenner seg heller ikke igjen i det som de sier han har sagt.

 

Drapssak og sexsalg

I avsnittet om Kåre’s Partybar står det følgende:

«(...)Kåres Partybar, stamstedet til mange nordmenn i Pattaya. Det er også et sted den 59 år gamle Kirkenes-mannen som skjøt og drepte sin thailandske kone og hennes sønn skal ha besøkt flere ganger».

– Har det noe med drapet å gjøre at han har vært innom baren, spør Salvesen oppgitt.

Videre står det i artikkelen:

«Selv får vi dyttet nærbilder av kjønnsorganer i full aktivitet opp mot ansiktet. For å vise hva som foregår der bak de gullglitrende plastforhengene».

– Jeg har bodd i Pattaya i snart 13 år og aldri opplevd dette, jeg lurer på hvor disse to journalistene har vært.

Den aller siste setningen i artikkelserien er et sitat fra Salvesen, og det står han inne for:

«Det er jo noen mannfolk som ikke skulle hatt kone, uansett hvilket land de kommer fra.»

--------------------------------------------------------------

 

VG tar affære – begraver artikkelen

Artikkelen om Pattaya skal ikke dukke opp mer på VGs nettsider. Det lover journalisten som skrev artikkelen. Den ble opprinnelig publisert sammen med mer positive artikler om thai-norske forhold, slik at det var en viss balanse.

 

Therese Ridar er fortsatt journalist i VG Helg, slik hun var i desember 2016, da hun laget artikkelserien om Pattaya sammen med fotograf Andrea Gjestvang.

– Hvorfor fikk ikke forsker Tyldum sitatsjekk?

– Kildene mine er korrekt sitert, og det er feil at Tyldum ikke fikk sitatsjekk, så her husker hun feil. Sitatet du viser til har hun godkjent. Jeg har tatt vare på mailkorrespondansen med både Salvesen og Tyldum.

Ridar sier at hun absolutt ikke har diktet opp noe, og at de anonyme mennene de intervjuet også er korrekt sitert.

 

Forstår innvendinger

Ridar legger til: – Men når det gjelder vinklingen/fremstillingen på nett (VG+) av den artikkelen du nevner, så forstår jeg dine innvendinger. Det jeg skrev fra denne turen til Pattaya resulterte i en reportasje i VG Helg (lørdagsmagasinet), som var inndelt i tre kapitler, der også de lykkelige thai/norske ekteskapene ble viet stor plass.

Ridar sier at til VG+ (nett) ble denne inndelingen til tre ulike saker:

– Det er særlig saken som omhandler barjentene som har dukket opp igjen flere ganger etterpå. Selv om det i saken er linket til de to andre sakene, forstår jeg at vinklingen kan oppfattes som endimensjonal når artikkelen kjøres alene med denne tittelen.

VG skal nå slutte å publisere denne artikkelen, ifølge Ridar:

– Jeg har derfor bedt de ansvarlige om ikke å publisere denne artikkelen flere ganger, og fått bekreftelse på at de ikke vil gjøre det.

 

Ingen flere kommentarer

Etter første kontakt med Ridar fulgte vi opp med spørsmål om det konkrete sitatet Salvesen nevner, samt ba om en kommentar til at drapssaken nevnes i forbindelse med hans bar. Vi fikk imidlertid ingen ytterligere svar fra journalisten.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2018 – 1. september 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)