[ annonse ]
Seks innbyggere med sine kallenavn i landsbyen til artikkelforfatteren i Buriram. Det finnes merkeligere navn enn dette også. Seks innbyggere med sine kallenavn i landsbyen til artikkelforfatteren i Buriram. Det finnes merkeligere navn enn dette også. Foto: Suwannee Buransuk
27. mars 2023

70 vanlige kallenavn – og årsaken til at folk blir kalt f.eks. Feit og Gris

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier har ikke noe imot å bli kalt «Gris», «Padde» eller «øl». Her ser vi på årsaken til at man gir barna slike navn. Og gir deg en liste over 70 vanlige navn og deres betydning.

 

Nordmenn ville finne det utenkelig å presentere seg overfor fremmede som «Feit» eller «Padde», men det er mange kulturer som bruker kallenavn, og den thailandske er en av dem.

Det er en tradisjon i Thailand, når noen får se en baby for første gang, å bemerke hvor stygg babyen er. «Fysj, for en svart baby!» I Norge vil det fornærme de fleste nye foreldre. I Thailand er det forventet. Sier en at en baby er vakker og skjønn, så oppfordrer en ånder og demoner til å innta barnet, eller i noen tilfeller å stjele barnet.

Noen kallenavn har nettopp dette som formål. De skal lure åndene til å tro at det ikke er en skjønn baby en snakker om. Denne troen var vanligere før i tiden enn nå, og derfor var kallenavn i gamle dager også ofte verre enn dagens vanlige navn.

Heter barnet Seua (tiger) så forstår nok åndene at de bør passe seg. Og er navnet Mod (maur) så gidder de ikke bry seg.

 

Benz og Toyota

Etter hvert som Thailand er blitt mer moderne og materialistisk er det ikke uvanlig å finne helt andre type kallenavn. Nå er navn som Benz – kort for Mercedes Benz – ikke uvanlig. Man setter store forventninger til barnet og dets hell og lykke.

[ annonser ]

Er et barn i tidlig alder bestemt på at han skal være med å kjøre bil, og hyler for å få sin vilje, kan barnet risikere å bli hetende Toyota resten av livet.

 

Egenskaper er viktigst

Men fortsatt er det barnets oppførsel og egenskaper de første ukene som gir opphav til kallenavnet. Når noen får navnet Dam (svart) så er det fordi de har mørk hud. Daeng (rød) fordi de har brunrød hud. Som (oransje) er også et navn man finner. 

Når noen blir kalt for Pon (general) kan det skyldes en av to ting –  foreldrenes drøm eller barnets væremåte. Får noen kallenavnet Bomb (bombe), så kan en kanskje tenke at noe har utspunnet seg i forbindelse med bleieskift. Thaiene er gjerne litt humoristiske når de bestemmer seg for kallenavn.

Får noen navn som Tao (skilpadde), Non (mark) eller Poo (krabbe) kan det ofte ha med hvordan barnet beveget seg. Meow (mjau), Nok (fugl), Aod (padde) og Gob (frosk) er kanskje relatert til lyder barnet laget.

 

Cartoon og Beer

Det er også blitt stadig vanligere å døpe barn med engelske navn som Guitar, Boy, Car og noen ganger etter kjendiser. At et barn heter Cartoon forteller antakelig at foreldrene hadde fjernsyn og at barnet viste tidlig interesse for tegnefilmer. 

Beer er også et vanlig navn. Man kan spørre seg om barnet veltet farens ølflaske, eller om det isteden spiller på forhold rundt barnets unnfangelse.

 

Feit og Lubben

Mange bærer navn som beskriver fysiske egenskaper som Uan (feit), Pui (lubben), Yai (stor), eller Lek, Noi og Nit, som alle betyr liten. Om barnet endrer egenskaper når det vokser til, betyr ikke det at kallenavnet blir endret. Var en feit som barn så får en godta et en kanskje heter Uan eller Moo (gris) resten av livet.

Det er også noen som blir oppkalt etter de første lydene de klarte å ytre. Mens norske griser visstnok sier nøff, nøff, sier de «aod aod» i Thailand. Av den grunn er det mange thailendere som heter Aod. I Norge ville navnet blitt Nøff, intet mindre!

Andre er oppkalt etter bokstaver i alfabetet, og noen blir gitt et nummer som kallenavn. Er en kalt Nung (én) så er man som regel den førstefødte. 

 

Lokale variasjoner

Tradisjoner rundt kallenavn er ulike fra sted til sted. Tradisjonen med at kallenavnet skal holde onde ånder og demoner borte lever sterkere i noen landsbyer. Andre steder har det blitt nærmest en trend å bruke engelske kallenavn.

Kallenavn har sine fordeler siden thailandske døpenavn kan være lange og vanskelige å huske. I noen områder er det vanlig at kallenavn er en forkortelse av fornavnet man blir registrert med i folkeregisteret. Et vanlig thailandsk kallenavn er Pha, ofte en forkortelse for navnet Supha. Mens Porn ofte er forkortelse for et langt navn som inneholder stavelsen «porn».

En kan bare lure på hvorfor noen har et barn som kalles Bonus. Er søskenflokken stor, ligger kanskje forklaringen der.

 

Dette heter vi i landsbyen

De seks personene i bildet øverst i artikkelen stammer fra folk i landsbyen vår i Buriram. Dette er i hovedsak en landsby med mennesker av khmer-avstamning. Tradisjoner er relativt godt ivaretatt, selv om ånder og demoner etter hvert har fått litt mindre innflytelse på navnevalg.

Det er en person som har fått navnet etter en bokstav, en som ikke har kallenavn, men bruker sitt virkelige fornavn. Det er også en som er så heldig å hete Sau. En heter Jøde, selv om de færreste i landsbyen vet hva en jøde er.

 

Hundre år med etternavn

Thailands Tidende hadde en artikkel om kallenavn i 2017 også, hvor vi intervjuet folk om hva de mente om sine egne navn, og snakket også med daværende førstesekretær Supachoke Yensuang ved Royal Thai Embassy i Oslo, som bl.a. kunne fortelle at det kun er ca. hundre år siden at det ble innført etternavn i Thailand. Les mer her:

LES: Vi tar en titt på thailandske kallenavn (1. november 2017)

 

Her er en liste over 70 vanlige kallenavn:

Thailands Tidende

 

(© Thailands Tidende 27. mars 2023. Basert på artikkel fra utgave 9/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)