[ annonse ]
Lederartikkel: Små nettaktører skvises
1. oktober 2018

Lederartikkel: Små nettaktører skvises

Skrevet av 
[ annonse ]

Mye negativt skjer med nettet i disse dager. La oss bruke oss selv som eksempel: Thailands Tidende bestemte allerede fra starten av i 2008 at vi skulle legge ut alt av nyheter og reportasjer gratis på nettet. Dette for å gi noe tilbake til nettsamfunnet, hvor vi selv henter mye god informasjon gratis. Vi publiserer stoffet først på papir/e-avis, for å sikre oss at folk leser den versjonen. Men etter hvert – normalt etter en måned – havner teksten i arkivet og blir søkbar. Pr i dag ligger det over 2500 artikler der. 

 

Men myndigheter og store nettaktører stikker stadig flere kjepper i hjulene for små aktører som ikke vil bruke mye penger på publisering. Ta for eksempel Google. De markerer nå vår webside som «ikke sikker», og våre artikler havner plutselig mye lengre ned på søkeresultatene deres. Årsaken er at vi ikke har brukt tid og penger på å skaffe oss et såkalt SSL-sertifikat, som bekrefter at websiden er «sikker». Men vi trenger ikke noe slikt sertifikat, fordi det foregår ingen transaksjoner med leserne på våre sider. Google misbruker nå sin markedsmakt og viser sin arroganse.

 

Et annet problem er utsendelse av nyhetsbrev. Vi har nå snart 8000 abonnenter på vår e-avis, og har brukt  mye energi på å få til en utsendelse som ikke klassifiseres som spam. Men når man deler webhotell med mange andre så er det alltid noen som sender ut reklame, og da flagger firmaer som Getmail og Hotmail for enkelhets skyld alle nyhetsbrev fra dette hotellet som spam. Man blir tvunget til å ha sin egen webserver, men det koster penger.

 

Så har man de nye personvernreglene fra EU. Til og med småbedrifter må nå hyre inn eksperter for å finne ut hvordan de skal opplyse om lagring av personinformasjon. Det kan være nyttig informasjon, men i mange tilfeller er dette fullstendig overdrevet, og uansett irriterende at man på alle websider nå må klikke vekk en melding før man kan begynne å lese. Det fører til en masse unødvendige klikk. Og unødvendig pengebruk.

Dag A. Ekeberg

[ annonser ]


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)