[ annonse ]
1. oktober 2018

Orakelet svarer: Bruke pikenavnet?

Skrevet av 
[ annonse ]

Min thailandske samboer og jeg skal gifte oss når jeg kommer til Bangkok i oktober. Hun er 54 år og jeg 64. Ingen av oss har vært gift tidligere. Jeg har skrevet testamente så hun vil uansett få alt etter meg hvis jeg går bort først. Jeg vet ikke om vi vil bo permanent i vårt hus i Hua Hin eller fortsatt bo i Norge i sommerhalvåret.

Mitt spørsmål er: Betyr det noe om hun bruker sitt pikenavn + mitt etternavn? Eller er det greit at hun kun bruker mitt etternavn som hun ønsker? Har dette noen praktisk betydning?

Mvh. Eivind Christensen

 

Svar: Har betydning på landkontoret

Navnebytte er ganske vanlig i Thailand, og ikke kun ved ekteskapsinngåelse. Mange bytter navn fordi de har fått vite at et nytt navn vil bringe hell og lykke. Derfor er det relativt enkelt å skifte navn her, men det innebærer naturlig nok byråkrati og venting når man skal skifte ID-kort, endre navn på bankkonti etc.

 

Du skriver at alternativene hun har er enten både ditt og hennes navn, eller kun ditt navn. Det er nok ingen praktiske forskjeller på de to alternativene, kun smak og behag. En del thailandske kvinner velger imidlertid å ikke ta den utenlandske ektefellens etternavn i det hele tatt når de gifter seg, for å slippe byråkratiet. Som også må gjentas om det blir en skilsmisse...

[ annonser ]

 

Spesielt kvinner som av og til kjøper og selger eiendom liker å beholde det thailandske navnet. Det er nemlig slik at med en gang det er et utenlandsk navn på ID-kortet til en som kjøper eiendom, så går alarmklokkene på landkontoret. Du blir da gjerne bedt om å bevise at pengene du kjøper eiendom for er dine egne, og at du ikke kun er en stråmann for utenlandske interesser. Det er også slik at når en thailandsk person er gift med en utlending, så må vedkommende skrive under på at han ikke har noen rettigheter til eiendommen, siden utlendinger ikke kan eie land her. Dette skaper ekstra byråkrati.

 

Når det gjelder testamente, så står du i Thailand fritt til å testamentere hva du vil til hvem du vil, så etternavn og ekteskap har ingen betydning der. Med hensyn til forhold til norske myndigheter, så skal det ikke ha noen betydning hva slags etternavn folk velger.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)