[ annonse ]
Trønderen Frank Heggernes vant fotokonkurransen til ambassaden Trønderen Frank Heggernes vant fotokonkurransen til ambassaden Foto: Øyvind Garder Pedersen
1. oktober 2018

Thaismilet vant fotokonkurranse

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn og thaier er forskjellige når det gjelder hva slags bilder de tar i Thailand. Det var en av årsakene til at thaiambassaden inviterte til fotokonkurranse. Frank Heggernes hadde to prisvinnende bilder, og ga noen gode råd om å ta «gatebilder».

 

Hvert år har Thailands ambassade i Oslo tilstelninger for å markedsføre Thailand. Det var ambassadørens rådgiver Mathurawee Wisuthakul som kom på ideen om å arrangere fotokonkurransen «Fascinating Thailand», mye fordi hun er fascinert over forskjellen på hva nordmenn og thaier liker å ta bilde av.                                                                                                                                                        

– Nordmenn opplever jeg er veldig glad i å ta bilder av mennesker. De tar veldig ofte bilder av munker, gamle damer, barn osv. Vi thaier er veldig glade i å ta bilder av steder, og da er det ganske viktig at stedene har godt potensiale for å ta fine selfiebilder, forteller hun. 

Vinneren av hovedprisen, Grand Prize, ble milsluker Frank Heggernes. Motivet var en gammel thailandsk dame som driver butikk i det velkjente Maeklong Train Market i Bangkok. Prisen var en rundtur til Thailand med Thai Airways.

 

– Smil som skomakeren

– Fortell om bildet ditt, Heggernes? 

– Ja, jeg har vært på det togmarkedet fire ganger. Det er preget av at det er så mange turister der at det er vanskelig å skille ut personlighetene og de gode øyeblikkene. Så satt det en dame der. Hun skilte seg ut ved at hun nesten gikk i ett med inventaret i butikken sin, som er nesten på togsporet. 

[ annonser ]

Heggernes syntes smilet hennes var så godt og varmt, hun minnet ham litt om selveste Skomaker Andersen. 

– Litt sånn koselig smil som ham. Så spurte jeg om tillatelse, tok fem bilder, to gode hvor hun smiler på ett og er alvorlig på ett. Siden konkurransen arrangeres av «The Land of Smiles», var det et enkelt valg å sende inn bildet der hun smiler. Det virket mest passende, forklarer Heggernes, som jobber med tekst og bilder i et reklamebyrå.

 

Råd til fotografer

Heggernes deler gjerne noen tips med fotoamatører som vil bli gode på å ta gatebilder, som er hans favorittgren. 

– Det jeg gjør er at jeg går og leter etter motiver, jeg går nesten og prøver å forutse hva som vil skje i neste øyeblikk. Om jeg ser en interaksjon mellom to mennesker f.eks, så tenker jeg at her kan det oppstå noe fint. Så er det bare å ta masse bilder. Når du går igjennom bildene etterpå så finner du noen gullkorn du ikke har tenkt på en gang. 

Han anbefaler å knipse i vei, og understreker viktigheten av å ta mange bilder. Å prøve og feile. 

Heggernes vant kategoriene Steder og Mennesker, og bildet fra sistnevnte kategori fikk også hovedprisen. 

 

Thai fikk flest nettstemmer   

Chanokamol Potisri Hjorth vant også to kategorier, beste naturbilde, samt publikumsprisen, siden hun fikk flest stemmer via internett.

– Jeg leste om denne konkurransen, og tenkte jeg måtte ta bilde av noe som hadde med bønder å gjøre da jeg var i Thailand. Det var i regntiden på hjemstedet mitt Phitsanulok, så jeg forsøkte å finne noen som jobbet i en åker. Det andre bildet tok jeg under en seremoni i tempelet.

I tillegg til de to nevnte prisvinnerne, vant Hans Ertzeid Mathisen prisen i kategorien «Street Food».

 

– Mange gode bidrag

I juryen satt blant andre Ploy Pamon-Montri, som er daglig leder i den norske avdelingen av Thai Airways.

– Hvordan var det å sitte i juryen? 

– Det var veldig spennende, vi fikk så mange gode bidrag fra forskjellige steder i Thailand. Veldig interessant å se på de forskjellige deltagernes syn på hva som for dem er vakkert. Det var mange gode kandidater i år, men vi ønsker enda større deltagelse neste år. Så jeg oppfordrer alle til å ta mange bilder når de er i Thailand. 

 

– Dra til Ayutthaya

Både Thai Airways og ambassaden har nå fokus på å få reisende til å besøke andre steder enn kun populære strender. 

– Et sted jeg vil anbefale folk å reise til er Ayutthaya. Der jobbes det med å utvikle en infrastruktur som virkelig gjør det bedre å være turist der. Byen har så mye fint å se på, og den gamle hovedstaden har fortsatt autentisiteten fra gamle tider. Så vil jeg også anbefale de mange fortsatt ganske uoppdagede stedene langs kysten sør i Thailand, sa Ploy Pamon-Montri.

 

– Besøk Mae Hong Son

Ambassadør Prasittiporn Wetprasit er selv en ivrig fotograf, og favorittmotivet er naturen, hvor han har fått en forkjærlighet for å fotografere norske fjell og fjorder. 

– Hva anbefaler du som reisemål i Thailand, nå som dere fokuserer på å få folk til å reise på mindre besøkte steder? 

– Mitt favorittsted er Mae Hong Son i nord. De fleste kjenner til strendene i sør, men jeg anbefaler å se de vakre stedene og fjellene i nord. Der kan man treffe mennesker som lever i den gamle tradisjonen.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)