[ annonse ]
1. oktober 2018

Lavere garantier for bankinnskudd

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand er i ferd med å redusere garantien for bankinnskudd til fem millioner baht neste år og til kun én million i 2020. Men risikoen ved bankinnskudd er likevel ikke stor.

 

I tidligere tider var innskudd i en bank en usikker måte å oppbevare penger på. Banken kunne gå konkurs og alle innskudd var tapt. Men dette er historie. I dag er de fleste bankkunder godt sikret om banken går konkurs.

Allerede under finanskrisen som rammet Asia i 1997 var det på plass statlige garantier som sikret  innskudd i thailandske banker. Disse garantiene sikret innskuddene uavhengig av hvor store de var. Det ble en dyrekjøpt erfaring for den thailandske stat. Derfor har garantiene siden blitt redusert.

 

Fra ti til én million 

Nå er den statlige garantien på maksimum ti millioner baht. Garantien skal reduseres videre til fem millioner baht fra 11. august neste år, og siden til én million baht fra 10. august 2020. Det betyr at om du i dag har tjue millioner baht i en bank som går konkurs, så får du bare ti million dekket av den statlige garantien. Om to år vil du bare få dekket én million baht.

For å unngå å tape penger, er det mulig å opprette kontoer i ulike banker. Har du fem millioner baht fordelt med én million hver i fem banker, er pengene sikret når garantien settes ned. Men om du har en valutakonto med innskudd i fremmed valuta så er du ikke dekket av garantiordningen. 

[ annonser ]

 

Ingen stor risiko

Nå har ikke reduksjon i statlige garantier for bankinnskudd nødvendigvis gjort det mer risikabelt å sette penger i thailandske banker. Det har i senere år kommet strengere krav til bankenes egenkapital, samtidig som bankene generelt har en sunnere økonomi enn for få år siden.

 

Eget fond, stor statsgjeld

Thailandske myndigheter opprettet et organ som kalles Deposits Protection Agency (DPA). De krever inn 0,47 prosent av alle innskudd som gjøres i bankene. I 2012 hadde DPA et fond på 80 milliarder baht. Fra da av ble det bare gitt 0,01 prosent til fondet, mens 0,46 prosent gikk til å betale ned statsgjeld som ble tatt opp for å dekke inn gjeld som oppsto i forbindelse med den asiatiske finanskrisen i 1997. 

Fortsatt gjenstår det over tusen milliarder baht i slik gjeld, og som i praksis betales ned gjennom en skatt på innskudd som gjøres i bankene. Det vil ifølge Bangkok Post ta rundt femten år før denne statsgjelden er nedbetalt.

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)