[ annonse ]
1. oktober 2018

Forvirring om ektefelletillegg

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har fått flere henvendelser fra uføre nordmenn som bor i Thailand, og som lurer på hvorfor noen uføre har rett på ektefelletillegg mens andre ikke får dette fra NAV.

Årsaken ligger i den nye uføretrygden som kom 1. januar 2015. Det er imidlertid en overgangsordning, som skaper forvirring.

Seniorrådgiver Tone Dehli i kommunikasjonsavdelingen i NAV opplyser:

– Da ny uføretrygd trådte i kraft fra 1. januar 2015 ønsket man at denne nye ytelsen skulle være individbasert, og man gikk derfor bort fra ordningen med forsørgingstillegg for ektefelle.

I forarbeidene til ny uføretrygd ble det blant annet påpekt at både Sverige og Danmark hadde valgt denne løsningen.

Årsaken til at mange nordmenn lurte på dette, var at Thailands Tidende i forrige utgave skrev om barnetillegg til en ufør nordmann. Det er slik at pensjonister kan få både barnetillegg og ektefelletillegg, mens uføre altså kun kan få barnetillegg.

Men dette er ikke hele sannheten heller, og er en årsak til forvirringen. Det finnes nemlig en overgangsordning på ti år.

Dehli forklarer: – De personene som mottok ektefelletillegg til sin uførepensjon ved overgangen til uføretrygd 1. januar 2015 fikk beholde et tillegg til sin nye ytelse. Tillegget beholdes for den perioden det er tilstått, men maksimalt ut 2024. 

[ annonser ]

Begge disse tilleggene er behovsprøvet. Utregningen er å finne på NAVs nettsider.

Begrunnelsen fra departementet ved innføring av ny uføretrygd var som følger: Personer som har vært yrkesaktive og har forsørget seg selv gjennom lønnet arbeid, bør ved uførhet få ytelsen beregnet på grunnlag av den inntekten som har falt bort uten hensyn til sivilstand. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2018 – 1. oktober 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)