[ annonse ]
Mange thaier har sparepengene sine i form av gullsmykker. Mange thaier har sparepengene sine i form av gullsmykker. Ill: Terje Engø
8. september 2023

Derfor spiller gull en så viktig rolle i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier sparer i gull. Det kan belånes. Og benyttes i mange seremonier. Det er også en måte gjøre grå penger hvite på.

 

Gull spiller en viktig rolle når det inngås ekteskap. Enhver mann må ha sørget for å ha råd til å gi sin kjære gull. Er en fra en rik familie, så skal Sinsod – brudeprisen – helst være ganske mange baht gull.

Vektenheten for gull i Thailand er som kjent Baht, samme navn som valutaen her. En baht gull veier 15,244 gram.

Bankinnskudd i Thailand er garantert av staten for inntil en million baht pr person pr bank (dette beløpet er blitt redusert betydelig gjennom årene, sist i 2021). Uansett er det en inngrodd mistillit blant en del thaier når det gjelder banker og myndigheter, som gjør at gull er en attraktiv spareform. 

I tillegg er det status i det å eie – og ikke minst vise frem – gull. Det er i hvert fall status så lenge gullet ikke ligger hos pantelånerne.

 

Penger i bakhånd

Gullet en kvinne får med seg inn i ekteskapet kan hun realisere som kontanter om mannen forlater henne, blir arbeidsufør eller på annen måte ikke tar vare på henne.

[ annonser ]

Dessuten mener mange at det er for lett å gå i minibanken og ta ut kontanter. Å veksle gull om til kontanter er mer krevende.

Den thailandske stat driver en rekke pantelånskontorer. Her kan det lånes mot gull som pant til svært lave renter. Disse lånene kan for øvrig også gis med andre verdigjenstander enn gull som pant.

 

Dyrt i gullbutikkene

I konkurranse med de statlige pantelånerne opererer gullbutikker og private pengeutlånere med utlån. Gullbutikkene tar gull som pant og forlanger en rente på opptil tre prosent per måned, altså 36 prosent årlig rente. Det samme gjør private pengeutlånere. Lånehaier i lånemarkedet forlanger ofte pant i eiendom istedenfor gull.

 

Grå og hvite penger

Hvorfor noen belåner sitt gull i private gullbutikker kan være vanskelig for utlendinger å forstå, men det er en viktig forskjell. De statlige pantelånskontorene har strenge krav til identifisering av den som vil låne med gull som pant. Private gullbutikker har ikke det. Det betyr at gull også fungerer som en grå valuta. Ved å veksle penger i gull, risikerer en ikke å stå i fare for å måtte veksle inn millioner av baht når nye sedler utstedes, og en heller ikke ønsker å ha pengene i bank.

For de som sitter på gull som kanskje ikke er helt «hvitt», er det å låne penger, eller selge dette privat, en måte å gjøre det om til kontanter. Og er problemet at en besitter større mengder med ikke helt hvite penger, er det ofte tryggere å veksle dem inn i gull enn å sitte på kontantene.

Gullprisen i Thailand har de siste fem årene økt fra ca. 20 000 baht i juli 2018 til i overkant av 33 000 baht nå. Dette gjelder 24 karat gull. I de fem årene fra 2013 - 2018 holdt prisen seg derimot ganske konstant, etter et prisfall i 2012. Det er alltid en risiko for at gull faller dramatisk i pris, selv om vi ikke har sett dette i det siste.

 

Redningen for mange

Rentene som de statlige pantelånskontorene krever er i de fleste tilfeller lavere enn rentene som betales på kredittkort. Dessuten er det ikke for hvem som helst å få kredittkort. Derfor er salg eller pantsetting av gull noe som har skaffet mange familier nødvendige penger når det skal arrangeres bryllup, noen skal kremeres eller en sønn skal ordineres til munk.

Faktisk er det å låne ved å pantsette gull de rimeligste pengene en thai kan få tak i på lånemarkedet. Alternativet er å selge gullet, for så å spare opp igjen til å kjøpe nytt gull. For de fleste vil det være lønnsomt. De velger likevel å pantsette gull, ofte av redsel for at gullprisen skal øke.

 

Kjøpe her, selge i Norge?

En hører ofte at det kan være lønnsomt å kjøpe gull f.eks. i Thailand for å selge det med fortjeneste i Norge.

Dette er en myte som ikke stemmer med virkeligheten. En sjekk av internasjonale gullpriser på nettstedet goldpricez.com viser at gull koster omtrent akkurat det samme i Thailand som i Europa og USA.

Det som derimot er tilfelle er at selve arbeidet som utføres på et smykke er atskillig rimeligere i Thailand enn I Norge. Men det hjelper lite når norske gullsmeder og oppkjøpere legger gullet på en vekt, uten hensyn til arbeidet som er gjort på smykket.

Konklusjonen er enkel: Å kjøpe gull i Thailand for å selge det i Norge er et tapsprosjekt. De som kjøper gullet skal også ha fortjeneste. Og de får heller ikke mer enn markedspris for gullet.

------------------------------------

 

FAKTA: Gull i Thailand

* Thailandsk «gull» består av 96,5 prosent gull. Det vil i praksis si et sted mellom 23 og 24 karat rent gull.

* Vektenheten heter baht. En baht gull er 15,244 gram om det er gullbarre. Er det et smykke skal en baht være mer enn 15,16 gram.

* Den thailandske gullhandlerorganisasjonen offentliggjør gullpris flere ganger daglig. 

* Alle butikker er lovpålagt å ha et oppslag som viser prisene. Det skal være pris for både kjøp og salg av smykker og barrer.

* Gullsmykker er dyrere på grunn av arbeidet som inngår i å lage dem, og prisen som betales for smykker er lavere per gram enn for barrer.

 

((© Thailands Tidende 8. september 2023. Basert på artikkel fra utgave 10/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)