[ annonse ]
1. november 2018

Orakelet svarer: Rettigheter i ekteskapet?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg spør på vegne av familien til en mann som bor i Thailand. Familien er engstelig for at han for det første er gift med flere enn én kvinne, og for det andre kommer til å bli lurt av disse kvinnene. Så jeg spør: Er det utenkelig at en norsk borger kan ha inngått ekteskap med flere ektefeller i Thailand? Og hva er ulike former for ekteskapsinngåelse, og rettigheter ved skilsmisse og død mht. eiendom og arv?

Mvh. Investor

 

Svar: Mulig å sikre seg

Det er ikke utenkelig at folk kan være involvert i flere ekteskap samtidig, selv om polygami er forbudt ved lov i Thailand (siden 1935). Det står notorisk dårlig til med dataregistre og samarbeid på tvers av offentlige etater her. Det er også slik at utenlandske navn kan skrives på mange forskjellige måter på thai, så det åpner opp for at polygami blant utlendinger ikke oppdages.

 

Når det gjelder ekteskapsinngåelse, så er det kun én lovlig måte, og det er registrering på ditt lokale distriktkontor (Amphur). Prinsippet er at det er særeie på ting man eide før ekteskapet og felleseie på resten. En fin måte å redusere antall diskusjoner og tvister på ved en evt. skilsmisse er å skrive en ektepakt som registreres samtidig med ekteskapet. De som ikke har dette må regne med å gå rettens veg hvis det ikke blir enighet.

 

[ annonser ]

Hvis det under ekteskapet kjøpes land (f.eks. for å bygge hus), så vil dette normalt tilfalle den thailandske parten ved en skilsmisse. Årsaken er at utlendinger ikke kan eie land her, og at en utlending må skrive under på at han ikke har noen krav på eiendommen på landkontoret før den thailandske ektefellen kan kjøpe land. Men det finnes muligheter for å sikre seg borett ved leieavtale, og det er også mulig å eie land via et firma. Advokater kan gi råd om slike løsninger.

 

Hvis en utlending ønsker å eie eiendom i eget navn, så blir det snakk om condominium, hvor man kan eie leiligheter så lenge det er under 50 prosent utenlandsk eierskap i bygget.

 

Bil og MC kan man som utlending eie. Det kan være enklere å sette det i navnet på en thai, men det kan nok lønne seg å bruke eget navn, spesielt hvis man er den som har betalt for kjøretøyet.

 

Når det gjelder død av den ene ektefellen, så er det testamente som teller. Begge ektefellene bør ha testamente i Thailand. Der kan man testamentere hva man vil til hvem man vil, det er ingen begrensninger slik det er i Norge.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)