[ annonse ]
Militærtjeneste i Thailand kan være så mangt. Militærtjeneste i Thailand kan være så mangt. Foto: Dag A. Ekeberg
1. november 2018

Orakelet svarer: Militærtjeneste?

Skrevet av 
[ annonse ]

Sønnen vår har dobbelt statsborgerskap, og siden han blir 17 i desember, nærmer det seg militærtjeneste. Han er født og oppvokst i Norge, og snakker heller ikke thai. Huset i Thailand bruker vi jo, lik mange andre i samme situasjon, som hytte i mors hjemland. Han er innskrevet i husboka.

Alle tre synes vi det ville være trist om sønnen må frasi seg sitt thailandske statsborgerskap, for fortsatt å kunne ferdes trygt i sitt andre hjemland, blant slekt og venner, uten å risikere å bli anholdt.

Mvh. S. S.

 

Svar: Kan unngås

 

Du sier at han er innskrevet i en husbok i Thailand. Vi antar at dette er den tradisjonelle blå husboka, som i så fall også betyr at han har et thailandsk ID-kort.

 

[ annonser ]

Dette betyr at han kan risikere å bli innkalt til sesjon, for han er med i manntallet, og de lokale myndighetene går normalt etter husbøkene når de kaller inn unge gutter. Hvorvidt de vet at gutten er født og oppvokst – og bor – i Norge, og derfor ikke bryr seg med å kalle ham inn, blir nok en vurderingssak som en eller annen lokal tjenestemann vil foreta.

 

Vi har gått gjennom flere webfora og lest mange erfaringer fra folk med dobbelt statsborgerskap, og de sier at så lenge du ikke har ID-kort eller står i husboka her, så blir du ikke innkalt. Det at du har thailandsk pass spiller ingen rolle. En annen påstand fra mange hold er at hvis du ikke har hørt noe før du fyller 30 år, så vil du ikke bli innkalt. Men dette gjelder altså ikke din sønn.

 

En annen erfaring mange har, er at hvis du gjennomfører førstegangstjeneste i et annet land, og får en bekreftelse på det, så vil du få fritak for militærtjeneste i Thailand. Men dette er ikke i henhold til lovverket, så vi antar at praksisen kan variere.

Vi tok kontakt med det norske forsvaret, og fikk svar fra oberstløytnant Vegard Finberg i Infoseksjonen i Forsvarets personell og vernepliktssenter, som bekrefter at sønnen din har verneplikt i Norge:

– Norske statsborgere som også er statsborgere av et annet land, har verneplikt i Norge så lenge de er bosatt her, og så lenge avtale med det andre landet ikke er til hinder for det.

– Har dere noe samarbeid med Thailand for å unngå dobbel avtjening?

– Det forefinnes ikke avtaler med Thailandske myndigheter vedrørende avtjening av verneplikten.

 

Finberg anbefaler at man etter å ha fått dokumentert militærtjenesten i Norge, tar kontakt med thaiambassaden i Oslo. Folk som kjenner systemet forteller oss imidlertid at man på ambassaden får som svar at alle menn som er thailandske statsborgere må stille på sesjon. Så da er man like langt...

 

Så lovverket er klart – du skal avtjene verneplikt i begge land. I praksis vil nok de fleste avtjene verneplikten i landet de bor, og finne en måte å unngå verneplikt i det andre hjemlandet. Dette er et tilfelle hvor korrupsjon kan være både nyttig og rettferdig. For det er jo ikke rett og riktig at en ung mann skal måtte avtjene to verneplikter. Folk på ulike webfora opplyser om at de har betale noen titusener baht til en lokal tjenestemann og fått bekreftet at de ikke vil bli innkalt. Litt penger under bordet bidrar til å omgå et urettferdig system.

 

Det er også mulig å få utsettelse av verneplikt. Spesielt siden sønnen allerede er registrert i en husbok i Thailand, bør han vurdere å ta kontakt med ambassaden og søke om utsettelse av verneplikt, enten fordi han skal studere, eller fordi han ikke bor i Thailand. Slik utsettelse vil bli gitt, og sannsynligheten for å bli innkalt minker ettersom han nærmer seg 30 års alder.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)