[ annonse ]
Rachata Siriyakul maler fulltid fra atelieret i Bangkok. Rachata Siriyakul maler fulltid fra atelieret i Bangkok. Foto: Privat
1. november 2018

Rachata – i lære hos Nerdrum

Skrevet av 
[ annonse ]

Allerede som treåring falt Rachata Siriyakul (25) for malerkunsten, og fortalte foreldrene at han en dag skulle ha kunsten som levevei. Lite visste han at han drøyt to tiår senere skulle fylle kanvasen med oljemaling – på kurs hos forbildet Odd Nerdrum (74) i Stavern.

 

Bangkok-baserte Rachata mener selv at kunsten er den eneste gaven han har, og at han ikke ville fungert i noe annet yrke. Etter å ha falt for Nerdrums kunst – som betegnes som figurativ kitsch – meldte han seg på gratis to måneders kurs på The Nerdrum School hos den profilerte og tidvis kontroversielle norske kunstneren, i hans hjem og atelier på Røvik gård i Stavern. 

De som har sett Nerdrums verk «Selvportrett med gylden kjortel» – hvor det mest essensielle kjortelen skal skjule vises i erigert tilstand – tenker kanskje at Nerdrum neppe pryder mange vegger i thailandske hjem. Men Rachata kan fortelle at Nerdrum er godt kjent i visse sirkler i Thailand. 

 

– En sivilisert mann

– Det er mange som vet hvem Nerdrum er i min omgangskrets, forteller Rachata, som har fått mange kommentarer på Facebook fra venner som misunner ham muligheten til å gå i lære hos Nerdrum. 

– Hvordan var han? Han går for å være en som ikke følger strømmen i Norge? 

– Jeg opplevde ham som en meget sivilisert mann med en høyere forståelse av menneskeheten. Han var det stikk motsatte av hva jeg fryktet, for jeg trodde han hadde en røff væremåte. Men han var det motsatte, så snill og beskjeden, og med en stor omsorg for oss som var i Stavern. 

[ annonser ]

 

Roste thaikongen

På The Nerdrum School, som beskriver seg selv som «en renessanse-workshop hvor Odd Nerdrum maler side ved side med studentene», var dagene fylt med maling, undervisning og filosofiske samtaler rundt peisen. 

– Dagboken min ble fylt av daglig lærdom fra Nerdrum, jeg vil si at jeg også har blitt et bedre menneske etter oppholdet.  

En ekstra stor stjerne i boken fikk Nerdrum da han fortalte hva han syntes om Thailands avdøde konge Bhumibol. «Han var som født til å bli konge, han var en meget vakker mann», står det notert sirlig i dagboken. 

 

Meningen med sivilisasjonen

– Hva var det viktigste du lærte av Nerdrum? 

– Å vise omsorg for andre mennesker, og den virkelige meningen med sivilisasjonen. Han åpnet mine øyne for å ikke tenke så mye «jeg, jeg, jeg», men bry meg mer om menneskene rundt meg. Jeg lærte også å være produktiv. Jeg fikk virkelig gjort mye under oppholdet. 

– Hvilken tilbakemelding fikk du av Nerdrum på arbeidet ditt? 

– Generelt sett virket han fornøyd med arbeidet mitt, men med kunst så er det slik at forskjellige personer får forskjellige følelser og tanker rundt det samme kunstverket. Han ga meg noen innspill om hva han syntes, men om man er fornøyd med sitt eget arbeid og man har oppnådd det man ønsker å uttrykke, så er målet oppnådd. 

Rachata beskriver møtet med Nerdrums kunst som «et slag i ansiktet», da han ble klar over nordmannen mens han studerte ved Vajiravudh College.

– Jeg trodde ikke at han fortsatt levde, jeg trodde at bildene hans var malt for flere hundre år siden. 

 

Vanskelig kunstmarked

Vel tilbake i Bangkok er Rachata i fullt arbeid med maleriene sine. Veien til å bli en anerkjent og etablert kunstner som kan leve av faget sitt er ikke enkel i Thailand. 

– Det vil være en sterk overdrivelse å si at markedet for kunst er godt i Thailand. Unge talenter sliter med å komme inn på markedet, og det er ikke enklere for meg som har valgt å operere innen en ny trend i kunstverdenen her. Mens andre mener det er en gammel stilart, som er utdatert. 

– Hva kjennetegner de som lykkes? 

– Mitt inntrykk er at de som lykkes er de som satser på å lage kunst som sjokkerer, mer enn noe spirituelt og klassisk. 

– Å satse som deg, blir det litt som å være skuespiller for de fleste i Hollywood, at man er skuespiller/servitør. I ditt tilfelle noe sånt som kunstner/KFC-medarbeider? 

– Ikke i det hele tatt. Nå bor jeg riktignok hjemme hos foreldrene mine, som er veldig generøse og forståelsesfulle, men jeg har en selvtillit som stikker dypt og som sier at dette er det eneste jeg skal satse på. Det oppleves som at jeg er besatt av å få til å leve av dette, det er min eneste store lidenskap. 

Rett etter hjemkomst ble et av Rachatas malerier trykket og omtalt i Thailand Tatler, et magasin som omhandler «A luxury life in Thailand».

 

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)