[ annonse ]
FØLG STIEN: Termitter (arbeidere) på vandring. Følger du «termittstien» kan du finne ut hvor de har begynt å spise treverket i huset ditt FØLG STIEN: Termitter (arbeidere) på vandring. Følger du «termittstien» kan du finne ut hvor de har begynt å spise treverket i huset ditt Foto: Suwannee Buransuk
22. mars 2023

Termitter spiser treverk – slik beskytter du hus og møbler

Skrevet av 
[ annonse ]

Både maur og biller angriper treverk, men termitter er den verste trusselen. Hvis det er stille kan du høre at de spiser treverket. 

 

De kalles for hvit maur, men er termitter. I skrekkfilmer kan man høre dem gnage inne i husveggene. Det kan man faktisk også i det virkelige liv, selv om det tar en stund før de får spist opp et helt hus. 

Det stemmer at en med god hørsel kan høre termitter gnage i treverk. Men det krever at det er stille. Vil du prøve å finne ut om det er termitter ved å lytte, bør du bruke et stetoskop. Skulle du høre noen lyder inne i treverket er det heller ikke sikkert at det er termitter. Både maur og mange billearter angriper treverk.

 

Treverk i Thailand kan ødelegges i løpet av kort tid, hvis termittene får herje. Nederst i artikkelen finner du fakta om hvordan du bekjemper termitter.

 

200 termittarter

Av de cirka 200 artene termitter som finnes i Thailand er det bare en håndfull arter som gjør skade på boliger. De fleste termitter lever i underjordiske bol og angriper helt spesifikke planter. De fleste er trær og busker som ikke brukes i boligbygging.

[ annonser ]

Men enkelte arter kan, om de slår seg ned i et trehus, ødelegge dette totalt i løpet av få år. Den mest kjente og vanligste termitten, Flyvende asiatisk termitt (Macrotermes gilvus) kalles Maleng Mao på thai. Den er ikke den som gjør meste skade, men er den de fleste vil oppleve å se sverme i enorme mengder.

 

Thailands Tidende

SVERMER: I regntiden svermer termittene. Ofte i enorme mengder. Etter en liten stund vil de miste vingene. (Foto: Suwannee Buransuk)

 

I regntiden kan store svermer samle seg i nærheten av lyskilder i skumringen og tidlig kveld. Ofte kravler de tusener på tusener ut av en trestamme, en dør eller vinduskarm laget av treverk. Utenfor sitter gekkoer og fanger dem, og har sitt livs gilde.

 

Fullstendig oppspist

Treverk som blir angrepet av termitter kan se ut som vanlig tre. Men noen ganger er det bare en tynn hinne, gjerne mindre enn en millimeter tykk med ytre treverk tilbake. Innvendig kan nesten alt tre være fullstendig oppspist.

Størst skade i Thailand forårsakes av termitter i familien Coptotermes, og da spesielt arten gummitermitt. Det er denne  familiens små hvite arbeidere som har gitt termittene navnet «hvit maur»

 

Spises som snacks

I deler av Thailand er svermende termitter sett på som snacks. De samles opp når de har mistet vingene. Deretter stekes de i wok, gjerne med litt olje, salt, pepper, hvitløk og noen ganger sitrongress.

Noen hevder at de får hodepine av å spise termitter. Dette skyldes mest sannsynlig at de har fanget termitter i bol. Soldatene forsvarer bolet med å skille ut en klebrig, ofte litt giftig kjemikalie. Det er mest sannsynlig dette stoffet som gjør at noe får hodepine når de spiser termitter.

Forskning viser at termitter spises av mennesker i mer enn 40 land. Siden de i perioder kan finnes i store mengder er de en viktig proteinkilde. I Thailand er det i første rekke i Isan en finner landsbyer hvor termitter står på menyen.

 

Thailands Tidende

MATAUK: Termittene er en viktig matkilde for gekkoer (bildet), edderkopper, skorpioner, skolopendere og fugler. (Foto: Suwannee Buransuk

 

Bosted og parring

De flyvende termittene er både hanner og hunner. Under svermingen samles det som regel termitter fra ulike bol, slik at innavl unngås. Når svermingen har samlet et stort antall termitter vil de lande og vingene vil falle av. Hunnene prøver så å lokke til seg hanner. Når en hunn og en hann har funnet sammen, kalles de for dronning og konge.

Før et par parrer seg vil de lete etter et sted hvor de kan grave seg ned i jorden og begynne å bygge opp et bol. Den unge dronningen legger i første omgang bare få egg. De fleste av disse blir arbeidere og soldater. I begynnelsen hjelper dronningen og kongen til med å skaffe mat til de første arbeiderne.

 

Tusenvis av egg

Senere når bolet har fått en viss størrelse vil dronningen, som har vokst seg stor – faktisk opptil ti centimeter lang hos enkelte arter – produsere flere tusen egg i døgnet. Hun kan da i praksis ikke bevege seg, og blir derfor matet av arbeidere, mens kongens oppgave er å pare seg med henne regelmessig. Det gjør at mengden termitter i et bol kan øke ekstremt raskt.

Arbeiderne får etter hvert som bolet vokser en voksende oppgave i å skaffe nok mat. Noen ganger vil de lage underjordiske ganger som fører til treverket de skal spise, eller de søker opp av jorden og vandrer på leiting etter spiselig treverk når det er mørkt.

 

Lever av cellulose

Arbeiderne vil fordøye cellulosen i treverket og så fôre unge nymfer, dronningen og kongen i bolet. I angrepet treverk er det store deler av tiden stort sett bare arbeidere. Men i en periode, i Thailand som regel tidlig i regntiden, vil dronningen legge egg som klekkes til individer av begge kjønn, og som utvikler vinger og blir kjønnsmodne. Disse vil skaffe seg mat selv, og når svermingen begynner gnages det gjerne et hull hvor de kjønnsmodne termittene kan strømme ut av treverket.

--------------------------------

 

FAKTA: Hvordan bekjempe termitter

* Kjøper du hus bygget i tre, eller dyre tremøbler, kan det være lurt å sjekke disse for termitter før du kjøper. Er det snakk om et hus kan et selskap som driver med skadedyrbekjempelse sjekke dette. En ekspert vil også kunne se om det faller ekskrementer fra termitter ut av små hull.

* Enkle tester kan du gjøre selv. Hvis treverket er sterkt angrepet kan du høre en hul lyd når du banker forsiktig på dette. Finner du vinger som svermende termitter har sluppet, vet du at det er bol i nærheten.

* Sjekk hage og område rundt huset. Ser du en ujevnhet i bakken hvor det ikke gror noe, så hakk i den med en spade. Det kan være et lite bol. Store bol stikker som regel høyt over bakken. Også her kan et firma som utrydder skadedyr være til hjelp.

* Oppdager du treverk som er angrepet av termitter finnes det to løsninger. Den ene er å sprøyte inn gift som arbeiderne tar med seg til bolet. Når de mater dronningen og larvene dør disse. Det samme gjør etter hvert arbeiderne og soldatene.

* Siste alternativ om treverket er sterkt skadet er å erstatte treverket. Erstatt det da gjerne med treverk av en type termittene ikke liker. Dette dreier seg om hardt tre som koster mer enn mykere tresorter.

-------------------------------------

 

FAKTA: Dette er termitter

* Termittenes dronninger er blant de lengstlevende insektene som finnes. Hos flere arter kan dronningene bli 30 til 50 år gamle.

* Termitter ligner på maur, men de er ikke beslektet med maur. Maur tilhører insektordenen årevinger, mens termitter tilhører ordenen Blattodea. Det samme gjør kakerlakkene.

* Det er lett å se forskjell på maur og termitt. Begge har en kropp som ligner. Men midjen foran bakerste kroppsledd er svært smal hos maur, mens den er tydelig mye bredere hos termitter.

* Termitter finnes på alle verdens kontinenter med unntak av Antarktis. Det er funnet 250 millioner år gamle fossile termitter.

* Mens det er over tusen termittarter i Afrika, er det 435 arter i Asia og bare 10 i Europa. Forskerne regner med at det finnes over 3000 arter totalt.

* I Norge finnes det ikke termitter, selv om det er registrert termitter i bygninger. Disse er har kommet med importert treverk.

(© Thailands Tidende 22. mars 2023. Basert på artikkel fra utgave 12/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)