[ annonse ]
Kandidat for Demokratene, tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, advarer om at det kan bli problemer etter valget. Kandidat for Demokratene, tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, advarer om at det kan bli problemer etter valget. Foto: Den thailandske stat
24. januar 2019

Det blir valg 24. mars

Skrevet av 
[ annonse ]

Valgkommisjonen i Thailand kunngjorde valgdag umiddelbart etter at Kongen utstedte et dekret, som ble underskrevet av juntageneral Prayut Chan-o-cha. 

 

Det thailandske folk hadde lenge forberedt seg på valg 24. februar, men tidligere denne måneden ble det sådd usikkerhet om dette, og til syvende og sist ble valget utsatt enda en gang. Men nå må juntaen ha en veldig god unnskyldning hvis de skal utsette valget ytterligere.

 

Det blir nå opp til Valgkommisjonen (Election Commission) å gjennomføre et valg som blir akseptert som rettferdig av folket og de ulike politiske partiene. Det er innført et nytt valgsystem som noen mener kan forvirre velgerne. Det blir nå kun én stemmeseddel, som skal brukes til å stemme på både parti og statsministerkandidat. Tidligere var det to stemmesedler. 

 

Tidligere statsminister, og nåværende kandidat for Demokratene, Abhisit Vejjajiva, sier til Bangkok Post at det kan bli problemer etter valget, hvis det delvis junta-utpekte senatet støtter en annen kandidat enn underhuset i parlamentet.

 

Thaier som bor i utlandet, for eksempel i Norge, vil ha mulighet til å forhåndsstemme mellom 4. og 16. mars. Det skjer på ambassaden i Oslo.

[ annonser ]

 

En kommentator i Bangkok Post mener at det ikke betyr så mye at valget ble utsatt en måned, det viktigste er at det nå er satt en dato. Han påpeker at det også blir en vanskelig overgang for juntageneral Prayut Chan-o-cha, som forventes å bli statsministerkandidat ved valget, og må forholde seg til ordinære, demokratiske regler. Han viser til nabolandet Malaysia som et godt eksempel på hvordan valg kan være vellykket selv når det er store politiske konflikter i landet.

(© Thailands Tidende 24. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)