[ annonse ]
To tusen baht pr måned til barnet fyller sju år. To tusen baht pr måned til barnet fyller sju år. Foto: Terje Engø
14. februar 2019

Dyrt forslag til «morsbidrag» kritiseres som valgflesk

Skrevet av 
[ annonse ]

Det politiske partiet som har nominert juntasjef Prayut Chan-o-cha til kandidat i valget 24. mars ønsker å øke statens utgifter med nesten fem prosent ved å innføre «morsbidrag» til alle gravide, samt kvinner med barn under sju år.

 

Forslaget går ut på at alle mødre får bidrag på tre tusen baht pr måned mens de er gravide. De får ti tusen baht bidrag til fødselen, og deretter to tusen baht pr måned i barnets seks første leveår.

 

Sammenlignet med andre sosiale ytelser i Thailand er dette store beløp. Pensjonister får mellom 600 og 900 baht pr måned avhengig av alder. Sosialstønad er også liten, og dreier seg om 200–300 baht til matvarer pr måned pluss kuponger for gratis offentlig transport.

 

Det finnes en barnetrygd pr i dag, med den er det kun ca. 30 prosent av alle barn som får. Det dreier seg om de som har minst en forelder i fast jobb for et firma som tilbyr de ansatte Social Security fra myndighetene. Den trygden ble økt fra 400 til 600 baht pr måned ved nyttår i år.

 

Regner man med 700.000 barnefødsler i året i Thailand, så blir totale kostnader ca. 126 milliarder baht pr år, sammenlignet med statens totale utgifter, som i 2017 var på 2686 milliarder baht. Dvs. at den foreslåtte trygden vil utgjøre 4,7 prosent av nåværende utgiftsnivå.

[ annonser ]

 

Partiet Phalang Pracharat ble i dag kritisert i avisa The Nation av Dr Suphat Hasuwankit, som er daglig leder av Chana Hospital og medlem i Rural Doctors Society. Han sier at utgiftssiden til staten blir strukket til grensen ved denne policyen, på thai kalt «Manda Pracharat».

 

Partileder Uttama Savanayana forsvarte policyen med at de vil bygge opp menneskelig kapital i Thailand ved å gi foreldre muligheten til å gi sine barn en god oppvekst.

 

Kommentarer på Facebook i dag går ut på at det ikke er noen god ide å gi ren pengestøtte, som kan gå til alt annet enn barna. Kuponger er blitt anbefalt av mange som har kommentert saken på steder som Thaivisa.com.

 

Thailand er veldig forskjellig fra for eksempel Norge, i at her kan menn bare forlate kone og barn, og slippe noen økonomiske bekymringer av den grunn. Det finnes ikke noe offentlig system for tvangsinnkreving av barnebidrag fra fedre.

 

Thailand har nå en fødselsrate på 1,46 fødsler pr kvinne (tall fra 2016). Hvis ikke denne øker vil populasjonen eldes raskt, og det blir en tung byrde å forsørge alle de eldre.

(© Thailands Tidende 14. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)