[ annonse ]
Karen Chanloung gikk tidligere for Italia. Nå går hun for Thailand. Karen Chanloung gikk tidligere for Italia. Nå går hun for Thailand. Foto: Privat
3. mars 2019

Thailandsk skihåp med store ambisjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Karen Chanloung gjorde en respektabel innsats i Seefeld og klatrer raskt på FIS-rankingen. Hun vil ha flere thaier med på rulleski – et prosjekt promotert av norske Kalle Kristensen. Når det gjelder Norges kritikk av Pattaya som kongressby for FIS, sier hun at alle steder har både lyse og mørke sider.

 

Sprinten ble Karens beste distanse i Seefeld. Hun endte opp som nr. 66 av 110 deltakere, seksten sekunder etter vinneren. Men 22-åringen med thailandsk far og italiensk mor mener hun kan bedre enn dette. Hun har avansert fra 75. til 50. plass på FIS-rankingen på bare to måneder. 

Broren Mark (24) representerte også Thailand i Seefeld, sammen med Poonyanuch Klobuczek (38). Thaiene kunne ikke gjøre noe med stjerner som Johaug, Falla og Belorukova, men de gjorde så godt de kunne med flagget på både bryst og kinn, i en idrett som i Thailand er sterkt voksende – spesielt versjonen med hjul under skiene.  

 

Karen Chanloung, med aner fra provinsen Yasothon, tok seg tid til en prat med Thailands Tidende etter at mesterskapets øvelser var over:

– Du endte midt på resultatlisten på sprinten med en 66. plass, og litt lenger ned med 51. og 62. plass på skiathlon og 10 km. Hvor godt fornøyd er du med innsatsen din i VM?

– Jeg er fornøyd med resultatene mine i Seefeld, men målet er å bli enda bedre. Det tror jeg at jeg har kapasitet til, men man vet aldri hvor langt man kan nå før man har gjort alt man kan for å nå lengst mulig, forklarer Chanloung. 

 

[ annonser ]

Langrenn begynte hun med da hun var ni år gammel, og teamet består av pappa Boonchan som trener og manager og moren som fysioterapeut for laget. Med dobbelt statsborgerskap konkurrerte hun for Italia frem til 2016, men har representert Thailand siden det, blant annet i Vinter-OL i 2018.

 

– Hva er målet ditt i skisporet, når vil du tenke at du har oppnådd drømmene dine?

– Det store målet var å delta i OL, det gjorde jeg i fjor, så det målet er oppnådd. Neste steg i planen min er å få gode resultater i renn i verdenscupen eller andre store renn. Det er en tøff oppgave. Jeg har alltid elsket å konkurrere og gjøre mitt beste for å oppnå målene mine, så får tiden vise hvor langt jeg kan nå. 

Chanloung

SKIFAMILIE: I familien Chanloung dreier alt seg om langrenn. (Foto: Privat)

 

Bostedet er Gressoney nord i Italia, men at hun har thailandske gener merker hun godt. 

– Jeg merker at jeg har thailandske gener når det er kaldt, for jeg elsker varme. Etterhvert går det greit med kulde også, men jeg reiser til Thailand når jeg savner varmere klima. 

 

FEM KJAPPE SPØRSMÅL TIL KAREN

 

– Pasta eller thailandsk mat?

– Begge! Jeg elsker mat!

Thailand eller Italia?

– Umulig å velge. De er så forskjellige. og en del av livet mitt. 

– Fjell eller strand?

– Jeg elsker stranden, men jeg tror ikke jeg kunne klart meg uten fjellet. 

– Thai eller italiensk musikk?

– Italiensk. 

– Fiat eller tuk-tuk?

– Tuk-tuken er så spesiell at jeg velger den.

– Thaier i Norge bringer ofte med seg mye fra Thailand, som mat, musikk, film, og omgås mange thaier. Hvor sentral er thaikulturen for deg?

– Det blir nok omtrent 50/50 i forholdet thai og italiensk. Pappa har alltid vært opptatt av å lære oss om thailandsk kultur, tradisjoner og religion, g huset vårt er veldig preget av thailandske gjenstander og kultur. Vi besøker stadig familien vår i Thailand. Det jeg savner mest i dagliglivet mitt er det thailandske språket. 

 

Thailandsk familie og venner synes det er stas med skikarrieren hennes. 

– Jeg tror de er stolte av meg. De liker å ha noen å heie på, selv om alle nok ikke er så oppdaterte på hva langrenn er for noe. 

 

– Dere går for Thailand, men bor i Italia. På hvilken måte får dere hjelp fra thailandske støttespillere?

– Vi får god hjelp fra myndighetene via Sports Authority of Thailand. De hjelper oss med midler til utstyr, og også treningsleire og skirenn og alt som trengs rundt det. Vi kan selvfølgelig ikke konkurrere med ressursene som blir brukt av Norge på deres løpere. Til å være et så lite team som vi er, og fra et land uten snø, så er vi godt fornøyde med støtten vi får fra Thailand. 

 

– En nordmann, Kalle Kristensen, har fått i gang et rulleskiprosjekt i Thailand. Har du hørt om det?

– Ja, det har jeg, og jeg vet at Thailand nå investerer mye penger på å promotere rulleski i landet. Jeg håper flest mulig thaier vil begynne å trene på rulleski. Det er en komplett sport for trening av kroppen. Trening med venner er morsomt og sunt, og siden vi ikke har snø så er det en riktig ting å gjøre når de investerer i dette, forteller Chanloung med glødende engasjement. 

 

LES: Jobber for å få verdenscupen i rulleski til Thailand

LES: Kampanjen mot Pattaya: – Skiforbundet er helt på jordet!

 

Erik Røste, som er skipresident i Norge og styremedlem i det internasjonale skiforbundet, gikk nylig ut og forsøkte å forhindre at FIS skulle arrangere skikongress i Pattaya. Han fikk stort sett medhold i Norge, men noen thailandsfarere turde ha en annen mening, blant andre Yan Friis. Dette har tydeligvis ikke vært noen viktig sak i Italia. Her er hva hun sier om dette:

– Jeg har ikke fulgt den saken, men generelt sett så finner man både gode og mindre gode sider ved alle saker og alle steder. Det kommer helt an på hva man er ute etter å finne, om man søker etter det negative eller det positive. Alle steder har både lyse og mørke sider.

FAKTA OM KAREN CHANLOUNG

 

* Skiløper som representerer Thailand i OL, VM og verdenscupen. 

* Thailandsk far fra Yasothon, italiensk mor. Broren Mark er også på Thailands landslag. 

* Bosatt i Gressoney ved fjellene nord i Italia. 

* Deltok i OL i Pyeongchang i fjor, og nå nettopp i VM i Seefeld.

* Studerer økonomi og ledelse på universitetsnivå ved siden av skikarrieren. 

* Har ikke noe vennskapsforhold til noen norske skiløpere, men har dem som forbilder. 

THAILANDS RESULTATER I VM

 

Sprint for kvinner, 110 startende løpere.

Karen Chanloung, 66. plass.

Poonyanuch Klobuczek, 106. plass.  

 

Sprint for menn, 144 startende løpere. 

Mark Chanloung, 59.plass. 

 

Skiathlon, 58 startende løpere. 

Karen Chanloung, 51. plass. 

 

Lagsprint for kvinner. 

Karen Chanloung og Poonyanuch Klobuczek tatt igjen med en runde, tatt ut av løpet. 

 

10 km for kvinner, 74 startende løpere. 

Karen Chanloung, 62. plass.

(© Thailands Tidende 3. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)