[ annonse ]
General Prem og gruppen Rap Against Dictatorship. General Prem og gruppen Rap Against Dictatorship. Foto: Den thailandske stat/Youtube
3. juni 2019

Kommentar: 26. mai – et generasjonsskifte i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

26. mai skjedde to ting som minnet oss på at Thailand står overfor et generasjonsskifte. Landets mektigste politiske skikkelse gjennom over 40 år, General Prem, døde i en alder av 98 år. Samme dag mottok «Rap Against Dictatorship» Václav Havel-prisen i Oslo, som fikk stor oppmerksomhet blant ordinære thaier på Facebook.

 

Prem Tinsulanondas rolle i landets utvikling de siste 40 årene kan ikke overvurderes. Han var statsminister fra 1980 til 1988. Etter det fikk han en ledende rolle i hoffet, som Privy Council, altså Kongens hovedrådgiver.

 

Han var med på militærkuppet i 1976, ledet av Admiral Sangad Chaloryu. Dette året står for alltid risset inn i landet historie, etter masakeren 6. oktober på Thammasat University, hvor det offisielt var 46 døde, men det er hevdet at det var langt flere. Avisa The Nation skriver i en kritisk kommentar at Prem var en motstander av demokrati som styreform.

 

Mange har kommentert Prems bortgang. Pravit Rojanaphruk hos Khaosod, normalt en kritiker av eliten og militærstyret, har en mer balansert kommentar, hvor han sier at det er to måter å se Prem på, og de er veldig forskjellige. Han overlater til historieforskere i fremtiden å si hva slags innvirkning Prem virkelig hadde.

 

En årsak til at selv thaier har problemer med å vurdere Prem, er at han jobbet for Kongen, og alt som har med hoffet å gjøre er unntatt for kritisk gjennomgang og omtale i pressen. Journalister og forskere som vil skrive om hoffet gjør dette under trussel om 15 års fengsel for majestetsfornærmelse.

[ annonser ]

 

På 70- og 80-tallet hadde thailandske generaler angivelig en god unnskyldning for å ta makten. De ville forhindre kommunistiske kupp som naboland opplevde. Hvorvidt juntastyre var årsaken til at Thailand aldri ble kommunistisk er vel en forenkling, men et sterkt militærvesen og et sterkt kongehus –  som appellerte til thaiers lojalitet mot en populær konge – var en skanse mot kommunismen.

 

I 1988, da kommunismen sto for fall over hele verden, var tiden inne for at Prem sluttet som statsminister. Et forlik ble utarbeidet, hvor han isteden ble Kongens fremste rådgiver, Privy Council, ifølge Voice of America.

 

I mange kongedømmer vil dette bli sett på som en belønning for politisk virke, men uten noen særlig politisk innflytelse. Så ikke i Thailand. Prem fortsatte som en mektig politisk maktfaktor i bakgrunnen. Han hadde Kongens øre, og i Thailand er enhver uttalelse fra hoffet å se på som en befaling.

 

Ifølge Wikipedia er det hevdet at han var sentral i kampen mot Thaksins populistiske revolusjon. Prem skal ha vært en viktig person i bakgrunnen under kuppet i 2006. Han trodde folket generelt ville bli glade for å slippe mer av populisten Thaksin, men det viste seg å ikke være helt riktig. 

 

Som vi vet, så har det vært tre militærkupp etter at kommunismen ikke lenger truet landet. Da var det andre unnskyldninger man brukte for å ta makten. Gulskjortenes demonstrasjoner før kuppet i 2006, og igjen i 2008,  ble brukt som en av disse unnskyldningene. Det kan ha ledet til nytt kupp. Noen spør seg om demonstrasjonene var orkestrert nettopp med dette for øye.

 

Grasrota i Thailand hadde lenge problemer med å komme til orde. Innføringen av 3G og senere 4G har snudd dette på hodet. Thaier bruker i liten grad datamaskiner, e-post og webfora. Det var først med mobiltelefonen og Facebook at ordinære folket kom til ordet. Nå sier folk det de vil på Facebook, og etterretningsvesen og politiets DSI har ikke mulighet til å overvåke alle meldingene.

 

Man kan spørre seg hva som var grunnen til den utrolig trege innføringen av 3G i Thailand. Filippinene hadde 3G hele fem år før Thailand. Disse fem årene var en gedigen bjørnetjeneste overfor det thailandske folk. Det resulterte i mange tapte muligheter.

 

Da Rap Against Dictatorship kom på banen 22. oktober 2018 fikk den thailandske eliten sjokk. Her var noen unge jyplinger som turte å si det mange tenkte om juntastyret og eliten i landet. Men de sa det i form av kunst. Så kunne de arresteres og det hele hysjes ned?

 

LES: Rapperne som satte Thailand på hodet fikk pris i Oslo

 

Juntaen forsøkte, men etter kun 24 timer var videoen sett av nærmere en million mennesker. Dette var ild i tørt gress. Juntaen ville gå til søksmål, men virker å ha droppet det hele.

 

Nå er videoen sett av snart 65 millioner mennesker, og 26. mai fikk altså rappgruppen Václav Havel-prisen i Oslo. 

 

En del av generasjonsskiftet er partiet Future Forward, som vant 81 seter i underhuset i årets valg. Partiet, under velstående og karismatisk leder Thanathorn Juangroongruangkit, har appellert til mange yngre velgere – på tvers av de tradisjonelle skillelinjene mellom den fattige landsbygda og den velstående eliten i byene.

 

Kommende onsdag er blitt proklamert som dagen hvor de folkevalgte velger en ny statsminister. Det ifølge tidligere statsminister, demokrat Chuan Leekpai, som er blitt valgt til leder av underhuset. Juntageneral Prayuth Chan-ocha er forventet å kunne holde på statsministerembetet, med mindre støttepartier, som Demokratene, plutselig gjør en helomvending.

 

Redaktøren

(© Thailands Tidende. 3. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)