[ annonse ]
Fornyet tillit som statsminister: Prayuth Chan-ocha Fornyet tillit som statsminister: Prayuth Chan-ocha (Foto: Пресс-служба Президента России)
6. juni 2019

Kommentar: Juntageneralen fortsetter som statsminister

Skrevet av 
[ annonse ]

Det gikk som mange tippet – general Prayuth Chan-ocha ble sent i går kveld valgt til ny statsminister, godt hjulpet av et senat juntaen selv har utpekt.

 

Vi har overvært et interessant skuespill de siste dagene. Den som vel kom best ut av det hele, var tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva, som tok konsekvensen av at partiet hans, Demokratene, før valget lovet at de ikke ville støtte en statsminister utgått fra juntaen. Men når alt kom til alt, så stemte alle partimedlemmene for juntageneralen, med unntak av Abhisit, som sa fra seg setet i underhuset. Partiet fikk ca. ti prosent av stemmene under valget.

 

LES: Demokratene støtter juntaen likevel

 

Det meldes også om at en folkevalgt for partiet Bhumjaithai heller ikke stemte for Prayuth. Dette partiet fikk også ca. ti prosent av stemmene. Ut over dette har de folkevalgte vært veldig lojale mot partiledelsens avgjørelse.

 

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre

[ annonser ]

 

Det var også interessant å observere at valgets vinner, Thaksin-støttede Pheu Thai, valgte å stille seg bak Future Forward-partiets leder Thanathorn Juangroongruangkit som statsministerkandidat. Ledelsen var vel klar over at Pheu Thai er et parti som skaper sterke følelser i befolkningen, og var altså villig til å gi støttespilleren – med adskillig færre stemmer i valget – muligheten til å bli statsminister.

 

Les: Valgresultatet klart 9. mai – ligger an til ustabilitet

 

Thanathorn

KRITISK: Thanathorn ble ikke statsminister denne gangen (Foto: Future Forward Party)

 

Men slik gikk det ikke, og Thanathorn er heller ikke innsatt som medlem av underhuset, da han etter sigende skal ha overtrådt en valglov som sier at politikere ikke kan eie aksjer i mediebedrifter.

 

Thanathorn har da også figurert i nyhetene i går og i dag, fra sin posisjon som potensiell lovbryter, og sagt nøyaktig hva han mener om den politiske prosessen under juntaen. Skal vi tippe at han kommer sterkere tilbake ved neste valg?

 

Nordmenn tar demokrati som en selvfølge, men i mange land rundt om i verden er dette ikke styreformen – ei heller i Thailand. Dette landet kan ikke kalles noe demokrati når militærvesenet når som helst kan overta makten, noe de da også gjør stadig vekk.

 

Mange folk – inkludert nordmenn bosatt i Thailand som kommenterer situasjonen her – synes det er greit at juntaen får beholde makten fortsatt. De har observert at det har vært mye uro og demonstrasjoner under tidligere demokratiske valgte regjeringer, og liker det faktum at det er rolige forhold når militæret har makten.

 

Det synspunktet kan man forstå, men det er samtidig en smule egoistisk. Bare fordi man selv har en bedre hverdag så skal man altså gi slipp på prinsippet om at et lands befolkning burde har retten til å velge hvem som styrer landet?

 

Som i de fleste land, så er ikke hovedproblemet hvem som styrer, men hvor mye makt de har. Hvis Statens makt kunne reduseres, så ville det heller ikke være så viktig hvem som hadde makten over denne staten. Flertallet av thaier (og utlendinger som bor her) klarer seg godt uavhengig av hvem som har makten.

 

Men dagens juntaregjering forsøker å ta stadig mer kontroll over folks finanser. De ønsker å øke skatteinngangen for å gi staten større inntekter. Da blir det plutselig viktig hvem som sitter i statsministerstolen.

 

Redaktøren

(© Thailands Tidende. 6. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)