[ annonse ]
Hans Ole Tørhaug må sannsynligvis til Singapore neste gang han skal til undersøkelse. Hans Ole Tørhaug må sannsynligvis til Singapore neste gang han skal til undersøkelse. Foto: Privat
27. juni 2019

Snart ingen sjømannsleger igjen i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter 1. juli er det meste sannsynlig ingen godkjente sjømannsleger igjen i Thailand. Årsaken er dyre krav fra norske myndigheter. Hans Ole Tørhaug er blitt forespeilet at han ved neste undersøkelse må reise til Singapore.

 

I skrivende stund er det fire thailandske leger som har godkjenning, ifølge Sjøfartsdirektoratets verdensomspennende oversikt. Men dette vil endre seg når de nye kravene trer i kraft 1. juli.

 

Hans Ole Tørhaug (50), som jobber som forpleiningssjef i rederiet Hermes AS, forteller at for få år siden var det åtte godkjente leger her. Da han skulle ha undersøkelse 3. juni, dro han først til Bangkok Pattaya Hospital, der han hadde bestilt time. Der fikk han imidlertid opplyst at de to legene som tidligere har hatt godkjennelse hadde latt den utløpe.

 

Tørhaug dro videre til Bumrungrad International i Bangkok, hvor Dr. Vatana Supromajakr jobber. Han kunne opplyse at han ikke ville fornye godkjennelsen sin når den utløper 30. juni:

– Han fortalte meg at det ville påløpe utgifter på ca. 400.000 baht pluss tap av flere arbeidsdager for å reise på kurs til Bergen. 

 

[ annonser ]

Tørhaug forteller at han sist betalte 4.500 baht for undersøkelsen, tidligere år har han betalt 9.000 baht, men da var det blodprøver inkludert blant testene som var krevet. Legen fortalte ham at han utstedte ca. 40 attester i året, og at dette ikke lenger var lønnsomt.

 

Dr. Vatana sa til Tørhaug at han neste gang måtte forberede seg på å dra til Singapore. Det tyder på at den siste sjømannslegen, Dr. Thanes Sinsongsook som jobber ved Samitivej i Bangkok, heller ikke planlegger å fornye, slik Tørhaug tolker uttalelsen. Han antar at disse legene snakker sammen, og det var årsaken til at han ble forespeilet å måtte dra til Singapore:

– I mitt tilfelle blir jeg enten nødt til å dra til Singapore, eller få det gjort i Norge når vi har mannskapsskifte der.

 

Vi har kontaktet Samitivej Hospital angående godkjenningen til Dr. Thanes. De har bekreftet henvendelsen men i skrivende stund ikke gitt noe konkret svar.

 

Det er leger med godkjennelse fra det norske sjøfartsdirektoratet i mange land i verden, men antallet kan gå ned når det kommer nye krav 1. juli. Da skal alle sjømannsleger ha gjennomført obligatorisk kurs i sjøfartsmedisin og ha implementert et kvalitetssystem.

 

– Jeg har sendt en forespørsel til Sjøfartsdirektoratet om jeg kan bruke helseattest for oljearbeidere isteden, sier Tørhaug. Han forteller at sjømannsleger i Norge ikke alltid er så nøye med å følge listen over ting som skal sjekkes. I Thailand, derimot, følges den til punkt og prikke.

 

– Jeg vet også at det er flere av legene i Norge som mener at kurset de må gjennom i Bergen er bortkastet da de ikke lærer noe nytt.

 

Når Thailands Tidende sjekker oversikten over godkjente sjømannsleger, dukker fortsatt de to legene hos Bangkok Pattaya Hospital opp. Vi har fått bekreftet fra ambassaden i Bangkok at godkjennelsen for disse utløper 30. juni.

 

Leder av Internasjonal avdeling ved Bangkok Pattaya Hospital, Fredrik Juuso, opplyser til oss:

– Det stemmer at våre to leger ikke kommer til å fortsette. Hvis de skal fortsette innebærer det tid og kostnader med et kurs i Norge. 

 

Han sier at han har hørt at det kanskje skal arrangeres et kurs i Singapore i februar neste år, men han sier at det ikke er avklart om noen leger fra sykehuset eventuelt skal delta.

 

Stautland

Fungerende kommunikasjonsdirektør Kari Stautland i Sjøfartsdirektoratet (Foto: Sjøfartsdirektoratet)

 

Vi tok kontakt med fungerende kommunikasjonsdirektør Kari Stautland i Sjøfartsdirektoratet.

 

– Stemmer det at prisen som tas for attest er ca. halvert siden 2017, grunnet at det ikke lenger tas blodprøve etc?

– Vi kjenner ikke til hvor mye en helseundersøkelse hos en sjømannslege i Thailand koster, da prisen ikke bestemmes av norske myndigheter. Det er overlatt til den enkelte sjømannslege å avgjøre hvor mye en helseundersøkelse skal koste. Sjømannslegene skal utføre helseundersøkelsene i samsvar med forskrift om helseundersøkelse på skip.

 

– Er dere bekymret for kostnadene involvert med å få godkjenning som sjømannslege, og er det vurdert å gjøre noe med dette? Er det absolutt nødvendig at man må dra til Bergen for denne godkjenningen?

– Sjømannslegene må fylle kravene til godkjenning, jf. § 7 i ovennevnte forskrift. Kurs i sjøfartsmedisin er ett av disse kravene. Selv om de fleste kursene arrangeres i Norge (Bergen), blir kurs også satt opp utenfor Norge, slik at det skal være enklere og mindre kostbart for deltakere i andre verdensdeler å gjennomføre obligatoriske kurs.

 

– Er det nedgang i antall sjømannsleger også i andre land?

– Antall sjømannsleger i utlandet som er godkjent av norske myndigheter varierer. Det kommer nye sjømannsleger til, mens andre slutter. Årsakene til at noen slutter kan være flere, og kravene for å opprettholde godkjennelsen som sjømannslege kan være en av dem. Manglende etterspørsel fra næringen kan være en annen årsak.

(© Thailands Tidende. 27. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)